Kansalliskaarti saapui rauhoittamaan Minneapolisin mielenosoituksia

iinnioton aikana poliisi painoi 46-vuotiasta miestä polvella niskasta yli viiden minuutin ajan, ja tämä julistettiin myöhemmin kuolleeksi. / AFP / STEPHEN MATUREN GETTY / AFP / STEPHEN MATUREN / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa sadat sotilaat ja kansalaiskaartilaiset yrittivät rauhoittaa Minneapolisin ja St. Paulin kaksoiskaupungissa jo kolme päivää jatkuneita väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoituksia. Perjantaina paikallisten viranomaisten avuksi saapui 500 kansalliskaartilaista.

Mielenosoittajat olivat muun muassa vahingoittaneet satoja kauppoja ja sytyttäneet poliisiaseman tuleen.

Minneapolisin ja St. Paulin metropolialueella on osoitettu mieltä sen jälkeen, kun poliisien kiinni ottama musta mies kuoli maanantaina. Kiinnioton aikana poliisi painoi 46-vuotiasta miestä polvella niskasta yli viiden minuutin ajan, ja tämä julistettiin myöhemmin kuolleeksi.

Tapaus herätti laajaa suuttumusta, sillä poliisiväkivalta afroamerikkalaisia kohtaan on Yhdysvalloissa herkkä ja usein toistuva aihe.

Perjantaina asiaan otti kantaa myös entinen presidentti Barack Obama, joka sanoi jakavansa miljoonien amerikkalaisten ahdistuksen.

– Tämän ei pitäisi olla normaalia vuoden 2020 Amerikassa, Obama sanoi lausunnossaan.

Mielenosoitukset levinneet

Rauhanomaisina alkaneet mielenosoitukset yltyivät keskiviikkoyönä väkivaltaisiksi. Protestoijat ottivat yhteen poliisin kanssa ja ryöstelivät kauppoja. Poliisi vuorostaan käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja protestien hillitsemiseksi.

Mellakoinnin yhteydessä kuoli yksi ihminen, mihin liittyen poliisi on ottanut kiinni yhden epäillyn. Alustavien tietojen mukaan ampuja olisi ollut kaupan omistaja alueella, jossa kauppoja ryösteltiin eniten.

Keskiviikon jälkeen mielenosoitukset ovat levinneet useisiin muihin maan kaupunkeihin. Poliisi on ottanut mielenosoittajia kiinni muun muassa New Yorkissa, Memphisissä, Denverissä ja Phoenixissa.

Louisvillessa Kentuckyssa seitsemän ihmistä haavoittui ammuskelussa mielenosoituksessa. Yksi heistä on kriittisessä tilassa. Toistaiseksi ei ole tietoa, kuka asetta käytti.

Tutkinta ykkössijalla

Maanantaina tapahtuneesta kohtalokkaasta pidätyksestä on videomateriaalia. Sen perusteella mies ei vastustanut pidätystä. Hänet otettiin kiinni väärennetyn setelin käyttämisestä.

Ollessaan maassa mies oli toistuvasti huutanut, ettei saa henkeä.

Kuoleman aiheuttanut poliisi ja kolme muuta paikalla ollutta poliisia ovat saaneet potkut. Uhrin perhe vaatii heille murhasyytteitä. Kuoleman aiheuttanut poliisi pidätettiin perjantaina, Minnesotan viranomaiset kertoivat. Syyttäjät kertoivat myöhemmin, että häntä syytetään muun muassa kolmannen asteen murhasta.

Viranomaiset liittovaltion tasolla asti ovat vakuuttaneet, että tapauksen tutkinta on käynnissä ja sille on annettu ykkösprioriteetti.

Liittovaltion syyttäjänä Minnesotassa toimiva Erica MacDonald sanoi, että presidentti Trump ja oikeusministeri William Barr valvovat tutkintaa aktiivisesti. Valkoisen talon mukaan Trump järkyttyi videomateriaalista ja vaati alaisiaan varmistamaan, että tutkinta pidetään ykkössijalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.