Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Kongressin demokraatit aloittivat tutkinnan ulkoministeriön ylitarkastajan kohupotkuista

Yhdysvalloissa demokraatit ovat aloittaneet tutkinnan ulkoministeriön ylitarkastajan Steve Linickin erottamisesta.

Presidentti Donald Trump irtisanoi Linickin myöhään perjantaina paikallista aikaa. Demokraattien mielestä päätös saattoi olla poliittisesti motivoitunut kostotoimi, sillä Linickin uskottiin tutkivan ulkoministeri Mike Pompeon toimia. Pompeo kuuluu Trumpin lähimpiin liittolaisiin.

Valkoinen talo ei ole antanut täsmällistä syytä Linickin erottamiselle.

Tutkinnan aloittamisesta kertoivat kongressiedustaja Eliot Engel ja senaattori Bob Menendez. Engel toimii edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja Menendez on senaatin ulkoasiainvaliokunnan korkea-arvoisin demokraatti. He kertoivat vastustavansa poliittisesti motivoituneita irtisanomisia.

– Erottaminen on selvästi suunniteltu suojelemaan ministeri Pompeota henkilökohtaiselta vastuulta, mikä nakertaisi demokraattisten instituutioidemme perustuksia ja saattaisi olla laiton kostotoimi, Engel ja Menendez sanoivat tiedotteessaan.

Linickin kerrotaan tutkineen valituksia, joiden mukaan Pompeo oli teettänyt valtion työntekijöillä henkilökohtaiseen elämäänsä liittyviä töitä. Diplomaattisten turvajoukkojen edustajille oli CNN:n viimevuotisen uutisen mukaan annettu tehtäväksi muun muassa noutaa perheen koira tai noutaa ruokaa.

CNN:n ministeriölähteiden mukaan Pompeo oli itse suositellut Linickin erottamista Trumpille ja varannut tämän seuraajaksi Stephen Akardin, joka on varapresidentti Mike Pencen entinen avustaja. Akard on viime vuodesta asti ollut korkeassa virassa ulkoministeriössä.

Ylitarkastajilla on keskeinen valvontarooli

Kongressin demokraatit vaativat nyt Valkoiselta talolta ja ulkoministeriöltä asiakirjoja Pompeo-tutkintaan ja Linickin erottamiseen liittyen.

Trump on aiemminkin erottanut ja siirtänyt pois tehtävistään viranomaisia, joiden presidentti on kokenut toimivan häntä vastaan.

Linickin nimitti tehtäväänsä Trumpin edeltäjä Barack Obama. Linickillä oli pieni rooli myös toimissa, jotka lopulta johtivat Trumpin virkasyytteeseen ja viraltapanovaatimuksiin.

Vaikka ministeriöiden ylitarkastajat nimitetään poliittisesti, on virkojen puolueettomuutta pidetty keskeisenä, sillä ylitarkastajat valvovat ministeriöiden ja muiden liittovaltion virastojen toimien laillisuutta.

Trumpin tuorein päätös sai kritiikkiä myös joiltakin republikaaneilta.

-----

Lähteenä myös Washington Post .