Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Koronarokotteen jakelusta kiistellään jo, vaikka sitä ei edes ole – EU:n mukaan rokote voi valmistua aikaisintaan vuoden päästä

Maailmalla on vireillä lukuisia rokotehankkeita koronavirusta vastaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Vaikka koronavirusrokotteesta ei ole vielä tietoakaan, keskustelu sen jakamisesta ja kustannuksista käy jo kiivaana. EU vaati torstaina, että rokotetta tulee tarjota kaikille tasapuolisesti.

– Rokotteen covid-19-tautia vastaan tulisi edistää maailmanlaajuista yhteistä hyvää, ja sen jakelun tulisi olla oikeudenmukaista ja maailmanlaajuista, sanoi Euroopan komission edustaja Stefan de Keersmaecker.

Rokotekeskustelu ryöpsähti ilmoille Ranskassa, missä maan hallitus älähti ranskalaiselle lääkejätille Sanofille sen jälkeen kun yrityksen johtaja Paul Hudson sanoi viime viikolla Bloombergin haastattelussa, että mahdollista rokotetta tarjotaan ensin Yhdysvalloille, koska se laajensi yhteistyötään yrityksen kanssa aikaisemmin tänä vuonna.

– Niin se menee, koska he panostivat siihen, että suojaavat väestönsä ja saavat talouden taas pyörimään, Hudson sanoi.

Sanofi kehittelee rokotetta yhdessä brittiläisen GlaxoSmithKline -yhtiön kanssa. Sanofi on kuitenkin saanut vuosien mittaan kymmeniä miljoonia euroja tutkimusrahaa Ranskan valtiolta. Apulaisvaltiovarainministeri Agnes Pannier-Runacherin mukaan Ranska ei voi hyväksyä Sanofin kantaa amerikkalaisten etulyöntiasemasta.

Rokote luvassa aikaisintaan vuoden päästä

EU:n lääkeviraston mukaan rokote voi valmistua aikaisintaan vuoden kuluttua.

– On olemassa mahdollisuus, että jos kaikki menee niin kuin on suunniteltu, osa rokotteista voisi olla valmiita hyväksyttäväksi vuoden päästä, sanoi viraston terveysuhkia ja rokotteita koskevan osaston johtaja Marco Cavaleri.

– Minun on kuitenkin korostettava, että näin käy vain parhaassa mahdollisessa tapauksessa. Tiedämme, että kaikki rokotteet eivät koskaan päädy hyväksyntään asti ja viivästyksiä voi tulla, Cavaleri jatkoi.

Lääkeviraston mukaan YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n taannoinen ennuste siitä, että virus voi jäädä riesaksi, johon ei löydy rokotetta, on turhan pessimistinen.

– Vaikka asiaan on vielä varhaista ottaa kantaa, näkisin, että meillä on hyvä syy uskoa rokotteiden valmistumiseen. Olisin yllättynyt, jos covid-19-tautiin ei lopulta löytyisi rokotetta, Cavaleri jatkoi.

Venäjän kuolinluvut liian pieniä?

Venäjällä raportoitiin torstaina liki 10 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden kuluessa, kertoi Moscow Times. Samalla tartuntojen määrä ylitti neljännesmiljoonan rajapyykin.

Koronaviruksen seurauksena on vuorokauden aikana raportoitu kuolleen 93 ihmistä. Väestöön suhteutettuna Venäjällä on kuollut 16 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli keskiviikkona 51.

Venäjällä on nyt raportoitu toiseksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa Yhdysvaltojen jälkeen.

Venäjän lukuja on kuitenkin laajalti pidetty liian pieninä. Venäläismedian mukaan esimerkiksi Moskovan kaupungin virallisista koronavirustilastoista saattaa puuttua jopa 60 prosenttia koronaviruskuolemista.

Moskovan terveysviranomaisten mukaan koronaviruspotilaista jopa 60 prosentin kuolinsyyksi on kirjattu jokin muu kuin itse virus. Koronavirus kirjataan kuolinsyyksi vain, mikäli patologi vahvistaa viruksen positiivisen virustestin saaneen potilaan kuolinsyyksi.

Ruotsin Tegnell: Eri maita hyvin vaikea verrata

Ruotsissa 69 ihmisen on raportoitu kuolleen koronaviruksen seurauksena vuorokauden aikana. Yhteensä Ruotsissa on kuollut covid-19-tautiin 3 529 ihmistä.

Koronavirustartuntoja maassa on rekisteröity runsaat 28 500. Tehohoidossa on tai on ollut yhteensä vajaat 1 800 ihmistä.

Väkilukuun suhteutettuna Ruotsissa on kuollut yhteensä 349 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli eilen 51.

Ruotsissa johtavat terveysasiantuntijat eivät näe aihetta huoleen tiedoissa, joiden mukaan koronaviruksen saaneiden määrä näyttää olevan yllättävän alhainen epidemian paljon pahemmin kohtelemissa Euroopan maissa. Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan hyvin epätasaisesti leviävän koronaepidemian tapauksessa eri maita on hyvin vaikea verrata toisiinsa.

– Sanoisin, että tämän taudin osalta emme pysty koskaan siirtämään tällaista tietoa suoraan maasta toiseen, Tegnell kommentoi.

Espanjassa 60 000 ihmiselle tehdyn tutkimuksen mukaan alueelliset erot olivat suuria, mutta koko maan mittakaavassa vain noin viideltä prosentilta testatuista löytyi koronaviruksen vasta-aineita. Espanjan terveysministerin mukaan tulos osoittaa, että maalla on vielä pitkä matka minkäänlaisen laumaimmuniteetin saavuttamiseen.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös Ranskasta, missä vasta-aineita on löytynyt reilulta neljältä prosentilta testatuista. Molemmissa maissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut enemmän ihmisiä suhteessa väkilukuun kuin Ruotsissa.

Kreikka avaa rantojaan

Kreikka aikoo avata lauantaina uudelleen yli 500 rantaansa.

Hallituksen tiedottajan Stelios Petsasin mukaan kyseessä on testi, jolla halutaan osoittaa, että kansalaiset voivat nauttia "maansa kauneudesta täysin turvallisesti".

Rannoilla voi oleskella kerralla 40 ihmistä noin 1 000 neliömetrin alueella, ja rannoilla on pidettävä etäisyyttä muihin.

Turismista hyvin riippuvainen Kreikka on pyrkinyt siihen, että maan matkailukausi voisi alkaa jälleen heinäkuusta lähtien. Maan hotellit on määrä avata kesäkuun lopussa.

Kreikassa koronatartuntojen määrä on pysynyt varsin hyvin hallinnassa. Lähes 11 miljoonan asukkaan maassa on todettu 2 744 tartuntaa ja 152 kuolemantapausta.

Kommentoi

Mainos: Nikotiinipussit.com

Nikotiinikorvaushoito-tuotteiden suosio Suomessa kasvaa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut