Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huhtikuun viimeisellä viikolla kuoli ennakkotilaston mukaan edellisvuosia vähemmän ihmisiä

Huhtikuun viimeisen kokonaisen viikon kuolleiden määrä on Tilastokeskuksen ennakkotilastojen perusteella kahden edellisvuoden vastaavaa aikaa alhaisempi. Ennakkotilaston mukaan viikolla 17 eli 20.–26. huhtikuuta kuoli oli yhteensä 721 ihmistä. Heistä 70-vuotiaita tai sitä vanhempia oli 575.

Viime vuonna samalla viikolla kuolleita oli yhteensä 1 001, joista 70 vuotta tai enemmän oli täyttänyt 783. Vuodelta 2018 viikon 17 vastaavat lukemat ovat 1 027 ja 768.

Koska tämän vuoden osalta kyseessä on ennakkotilasto, tiedot voivat vielä täydentyä.

Normaalisti Tilastokeskus julkaisee väestönmuutosten ennakkotilastoja kuukausittain. Huhtikuun lopulta alkaen Tilastokeskus on kuitenkin julkistanut kuolleiden viikoittaisen määrän kahden viikon viiveellä. Kyse on EU:n tilastotoimisto Eurostatin pyytämästä, vapaaehtoisesta kuolleiden viikoittaisesta tilastoinnista koronapandemian seurannan tueksi.

Lännen Media: Koronarajoitukset ovat hillinneet myös muiden tartuntatautien leviämistä

Koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi Suomessa asetetut rajoitukset ovat kitkeneet selvästi myös muita tartuntatauteja, kertoo Lännen Media.

Maalis-huhtikuun tartuntatautitilaston analyysi paljasti, että etenkin influenssatapausten määrä romahti. Kun vuoden 2018 maaliskuussa influenssatapauksia kirjattiin yli 12 000 ja viime vuoden maaliskuussa yli 5 000, oli lukema tällä kertaa vain 2 700.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Jussi Sanen mukaan sama efekti on nähty myös muissa Pohjoismaissa. Hänen mukaansa on mahdollista, että koronarajoitukset ovat vähentäneet myös influenssakuolemia.

Myös monien muiden kontaktissa tarttuvien tautien kohdalla luvut pienenivät tänä keväänä. Kun parina edellisenä vuonna norovirustapauksia kirjattiin maalis-huhtikuussa noin viidestä sadasta vajaaseen tuhanteen kuukaudessa, oli lukema tällä kertaa alle neljäsosa tästä.

Selviä pudotuksia on myös esimerkiksi mykoplasma- ja hepatiittitartunnoissa sekä jonkin verran sukupuolitauti klamydian kohdalla.