Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Saksan perustuslakituomioistuin vaatii EKP:ltä tarkkaa selvitystä osto-ohjelmasta

STT–AFP

Saksan perustuslakituomioistuin vaatii Euroopan keskuspankilta (EKP) tarkkaa selvitystä osto-ohjelmasta, joka on kohdistunut eurovaltioiden joukkolainoihin. Kyseinen osto-ohjelma aloitettiin keväällä 2015.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan Saksan keskuspankki ei saa osallistua osto-ohjelmaan, jos EKP ei perustele täsmällisesti sitä, että sen rahapolitiikan tavoitteet pysyvät suhteellisuuden rajoissa.

Päätöstä voi kuvata ennenkuulumattomaksi, sillä se haastaa Euroopan unionin tuomioistuimen aiemman linjauksen. EU-tuomioistuimen ennakkopäätös piti EKP:n osto-ohjelmaa oikeudellisesti hyväksyttävänä keskuspankin tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

EKP on kertonut perehtyvänsä saksalaistuomioistuimen päätökseen ja kommentoivansa asiaa myöhemmin.

Euroopan komission tiedottaja Eric Mamer kommentoi saksalaispäätöstä tuoreeltaan muistuttamalla EU-oikeuden ensisijaisuusperiaatteesta, joka tarkoittaa karkeasti ottaen sitä, että EU-oikeudella on mahdollisissa ristiriitatilanteissa etusija suhteessa kansallisiin päätöksiin.

– Komissio on aina kunnioittanut EKP:n itsenäisyyttä rahapolitiikan toimeenpanossa, Mamer sanoi.

Hän myös totesi, että komissio tutustuu vielä tarkemmin perustuslakituomioistuimen päätöksen yksityiskohtiin.

Pelissä EKP:n uskottavuus

Julkisessa keskustelussa nousi nopeasti esiin huoli siitä, mitä käy EKP:n päätösten uskottavuudelle nyt, kun koronaviruspandemia on pistänyt Euroopan talouden ahtaalle ja elpymisessä on laskettu osin paljon juuri keskuspankin toimien varaan.

Huolena on, että saksalaispäätös rapauttaa pandemian vuoksi perustetun uuden osto-ohjelman tehoa.

Saksalaisen Hertie School -yliopiston johtaja Henrik Enderlein kommentoi Twitterissä , että saksalaispäätöksellä on suoria vaikutuksia siihen, miten EKP voi jatkossa toimia. Vaikka tämänpäiväinen päätös ei suoraan liity pandemiaosto-ohjelmaan, se voi kuitenkin tuoda ohjelmaan muokkaustarpeita.

Enderleinin mukaan kyse on ennen kaikkea EKP:n itsenäisyydestä. Pulmana on rajanveto rahapolitiikan ja sen talouspoliittisten vaikutusten välille, mitä hänen mukaansa ei voi tarkkaan määritellä.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut