Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun terrori-iskuun liittyvässä epäillyssä vahingonkorvaushuijauksessa nostettu syytteitä

Turun vuoden 2017 terrori-iskuun liittyvässä epäillyssä vahingonkorvaushuijauksessa on nostettu syytteitä, kertoo syyttäjä. Syytteet nousivat törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Puukotuksessa haavoittunut Hassan Zubier on jo aiemmin myöntänyt syyttäjälle, että yritti saada oikeudettomia korvauksia Valtiokonttorista.

Zubier meni auttamaan elokuussa 2017 Turun joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria, päätyi itse useiden veitseniskujen kohteeksi ja joutui pyörätuoliin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi Zubierin olevan oikeutettu vajaan tuhannen euron korvaukseen kuukaudessa siihen asti, kunnes täyttää 65 vuotta. Näin hänelle olisi maksettu korvauksia lähes 20 vuoden ajan. Valtiokonttorin tekemissä selvityksissä ilmeni, ettei ruotsalainen Zubier ollut työskennellyt ambulanssifirmassa niinä ajanjaksoina, mihin todistuksessa viitattiin.

Rikokseksi epäilty keräys tuotti noin 30 000 euroa

Zubieria ja yhtä muuta ihmistä vastaan nostettiin lisäksi syyte rahankeräysrikoksesta. Epäilty rikos on syyttäjän mukaan tapahtunut joulukuun 2017 lopun ja elokuun 2018 lopun välisenä aikana ja se liittyy myös Turun terrori-iskuun.

Zubierin asiamiehenä toimiva oikeustieteen tohtori Ari Huhtamäki kertoo perjantaina lähettämässään tiedotteessa, että Zubier myöntää petossyytteen mutta kiistää syyllistyneensä rahankeräysrikokseen. Rahankeräysrikossyytteessä on Huhtamäen mukaan kyse siitä, että toinen syytetty aloitti Zubierin tueksi keräyksen, joka tuotti noin 30 000 euroa.

– (Toinen syytetty) on kiltti (...) eläkeläisrouva, joka ihaili Zubierin tekoja Turun torilla. Hän katsoi, että Zubier ansaitsi keräyksen, jolla tuettiin hänen talouttaan. Zubier (...) otti varat kiitollisena vastaan ja käytti ne oman ja perheensä elämiseen ja velkojen maksuun, kirjoittaa Huhtamäki.

Huhtamäen mukaan kukaan keräykseen lahjoittaneista ei ole vaatinut antamiaan rahoja takaisin, mutta syyttäjä vaatii summaa menetettäväksi Suomen valtiolle. Vaatimus on Huhtamäen mukaan perusteeton, eikä Zubierilla ole varaa menettämisseuraamukseen.