Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Viime vuosi oli Euroopassa mittaushistorian kuumin

Euroopassa koettiin viime vuonna paikoin jaksoja, joiden aikana keskilämpötila nousi jopa neljä celsiusastetta tavanomaista korkeammaksi. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

STT–AFP

Vuosi 2019 oli Euroopassa mittaushistorian kaikkien aikojen kuumin, kertoo EU:n ilmastonmuutostietopalvelu Copernicus. Euroopassa koettiin viime vuonna paikoin jaksoja, joiden aikana keskilämpötila nousi jopa neljä celsiusastetta tavanomaista korkeammaksi.

Kaikkien aikojen helle-ennätyksiä rikottiin kesällä muun muassa Ranskassa ja Britanniassa. Euroopan eteläosassa kärsittiin kuivuudesta, ja myös arktisilla alueilla oli keskimääräistä lämpimämpää.

Kehitys vaikuttaa johdonmukaiselta, sillä Euroopan mittaushistorian 12 lämpimimmästä vuodesta 11 on koettu 2000-luvulla.

YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan ihmiskunnan pitäisi ottaa ilmastoasioissa mallia koronaviruspandemian vastaisesta taistelusta. WMO:n mukaan myös ilmaston lämpenemistä kuvaava käyrä pitää yrittää saada matalaksi samaan tapaan kuin koronatartuntojen määrän kasvu.

Keskiviikkona vietetyn Maan päivän eli Earth Dayn johdosta julkistamassa tiedotteessaan WMO muistutti, että koronakriisi vain kärjistää ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia. Vaikka kasvihuonekaasupäästöjen määrä tilapäisesti laskee talouden pysähdyttyä, ei sillä ole merkitystä ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle pidemmällä aikavälillä.

– Arvioimme hiilen päästöjen laskevan tänä vuonna kuusi prosenttia, WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas kertoi Genevessä.

WMO:n mukaan aiemmat talouskriisit ovat kuitenkin osoittaneet, että talouden toipumisen alettua päästöjen kasvu on kiihtynyt entisestään.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut