Britannialta 200 miljoonaa kehittyvien maiden koronataisteluun – maa vasta odottaa omaa epidemiahuippuaan

Pääministeri Boris Johnson on ollut sairaalahoidossa viime sunnuntaista lähtien. Kuva on maaliskuun alusta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Britannia antaa 200 miljoonaa puntaa (noin 225 miljoonaa euroa) lisäapua koronaviruksen vastaiseen taisteluun kehittyvissä maissa. Britannian hallituksen mukaan tarkoituksena on torjua koronaviruspandemian uusia aaltoja tulevaisuudessa.

– Pystymme suojelemaan kansaamme tehokkaasti vain, jos vahvistamme myös kehittyvien maiden terveydenhuoltojärjestelmiä. Apumme auttaa estämään miljoonien ihmisten sairastumista köyhimmissä maissa ja saattamaan tämän pandemian loppuun aikaisemmin, sanoi kansainvälisestä avusta vastaava ministeri Anne-Marie Trevelyan.

Rahaa annetaan brittiläisille ja kansainvälisille järjestöille, kuten Maailman terveysjärjestölle WHO:lle, jonka osuus potista on 65 miljoonaa puntaa. WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kiitti Britanniaa "anteliaasta lahjoituksesta".

– Tämä on vahva osoitus siitä, että kyseessä on globaali uhka, johon tarvitaan globaali vastaus. Olemme tässä tilanteessa kaikki yhdessä, mikä tarkoittaa, että suojelemalla terveyttä ympäri maailmaa suojelemme myös ihmisiä Britanniassa, hän sanoi.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on uhannut leikata WHO:n rahoitusta, koska hän syyttää järjestöä Kiinan suosimisesta ja koronaviruspandemian huonosta hoidosta. Trump aikoo kertoa päätöksestään alkavalla viikolla. Yhdysvallat on WHO:n suurin rahoittaja.

Johnson sanoo olevansa "henkensä velkaa" sairaalan henkilökunnalle

Sairaalahoidossa oleva Britannian pääministeri Boris Johnson on kiittänyt terveydenhoidon henkilökuntaa lyhyessä lausunnossa. Uutistoimisto PA:n uutisoima lausunto on ensimmäinen, jonka Johnson on antanut sairaalaan joutumisensa jälkeen, kertovat muun muassa Guardian -lehti ja uutiskanava CNN .

Koronavirustartunnastaan maaliskuun lopulla kertonut Johnson on ollut sairaalahoidossa viime sunnuntaista lähtien.

– En voi kiittää heitä kylliksi. Olen heille henkeni velkaa, pääministeri sanoi St. Thomasin sairaalan henkilökunnasta.

Johnson oli tehohoidossa kolme vuorokautta, mutta on sittemmin siirtynyt tavalliselle osastolle. Lauantaina hänen kerrottiin kykenevän tekemään vuodeosastolla lyhyitä kävelymatkoja. Sunnuntain vastainen yö oli pääministerille seitsemäs sairaalassa.

Johnsonia tuuraa ulkoministeri Dominic Raab.

Epidemian huippu todennäköisesti vasta edessä

Koronavirusepidemian huipun arvioidaan olevan Britanniassa vasta tulossa. Maassa oli raportoitu Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan varhain sunnuntaina lähes 80 000 todettua tartuntaa. Kuolleita on ainakin 9 875. Perjantaina uusia kuolemia raportoitiin noin 980, lauantaina noin 920.

Väkilukuun suhteutettuna Britanniassa on kuollut 145 ihmistä miljoonaa asukasta kohti, kertoo tilastosivusto Worldometer . Suhdeluku on kuitenkin huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi Espanjassa, Italiassa, Belgiassa ja Ranskassa. Suomessa suhdeluku on yhdeksän kuollutta miljoonaa asukasta kohti.

Britannian viranomaiset jännittivät lauantaina, miten kuuliaisesti kansalaiset noudattavat kotonapysymiskäskyjä sään muuttuessa kesäiseksi. Osiin saarivaltiota on luvattu pääsiäisviikonloppuna jopa hellettä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut