Hävittäjähankkeen ohjelmajohtaja: Viive väistämätöntä, päätös kuitenkin ensi vuonna

Hankkeessa tehdään Purasen mukaan tällä hetkellä täysillä töitä tarkennetun tarjouspyynnön annettujen vastausten ja Suomessa järjestettyjen hävittäjätestien tulosten analysoinnissa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Hornet-hävittäjien seuraajahankkeessa viive vaikuttaa koronaepidemian vuoksi väistämättömältä, sanoo HX-hankkeen ohjelmanjohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä. Hänen mukaansa tavoitteena on kuitenkin yhä se, että valintapäätös uusista hävittäjistä tehdään suunnitellusti ensi vuonna.

Neuvottelujen edistämiseen on Purasen mukaan pyritty löytämään ratkaisuja muun muassa etäyhteyksien kautta, mutta kokonaan se ei epidemian ja sen vastatoimien muodostamaa ongelmaa poista.

– Tietyn sisältöisiä neuvotteluja voidaan käydä vain kasvotusten ja tietoturvallisessa tilassa, mikä ei tällä hetkellä ole mahdollista, Puranen sanoo sähköpostikommentissaan STT:lle.

HX-hankkeessa tehdään Purasen mukaan tällä hetkellä täysillä töitä tarkennettuun tarjouspyyntöön annettujen vastausten ja Suomessa järjestettyjen hävittäjätestien (HX Challenge) tulosten analysoinnissa.

Hornetien seuraajahanke on niin pitkäkestoinen, ettei viikkojen tai kuukausien viive neuvotteluissa tai arvioinnissa ole Purasen mukaan merkittävä.

– Tämän hetkisen arvion mukaan lopulliset tarjoukset voidaan pyytää tänä vuonna, ja päätös voitaisiin tehdä ensi vuonna, hän sanoo.

Viisi ehdokasta, 10 miljardia

Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut Ilmavoimien nykyisten Hornetien suorituskyvyn korvaamiseen täysimääräisesti. Hankkeen hintakatto on 10 miljardia euroa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tänään Helsingin Sanomien haastattelussa , ettei hallitus ole kehysriihessään puuttumassa hävittäjähankkeen kustannuksiin tai päätösaikatauluun. Koronakriisi on akuutti, kun taas hävittäjähanke ulottuu pitkälle 2050-luvulle.

– Hornetit vanhenevat, eikä meillä ole sellaista vaihtoehtoa, ettei niitä korvattaisi. Ei ole sellaista tilannetta, että voisimme olla ilman lentokelpoista kalustoa, Kaikkonen perustelee.

Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi ovat ehdolla yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, yhdysvaltalaiset Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18 Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale sekä ruotsalainen Saab Gripen E.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut