Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Unkarin Fidesz-puolueen erottamista vaaditaan jälleen Euroopan kansanpuolue EPP:ssä

Poikkeuslaki mahdollistaa Orbanin hallitukselle maan johtamisen asetuksilla ohi parlamentin. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT

Euroopan kansanpuolue EPP:ssä 13 jäsenpuoluetta vaatii Unkarin valtapuolue Fideszin ja pääministeri Viktor Orbanin erottamista EPP:stä. Fidesz-puolueen jäsenyys ryhmässä jäädytettiin jo viime vuonna, koska puolueen on katsottu rikkovan eurooppalaisia arvoja.

EPP:n puheenjohtaja Donald Tuskille osoitetussa kirjeessä esitetään huoli Unkarin tilanteen kehittymisestä erityisesti tällä viikolla hyväksytyn poikkeuslain vuoksi.

Poikkeuslaki mahdollistaa Orbanin hallitukselle maan johtamisen asetuksilla ohi parlamentin, eikä lailla ole määräaikaa.

– Taistelu covid-19:ää vastaan vaatii laajoja toimia, mutta virusta ei kuitenkaan voi käyttää tekosyynä poikkeustilan määrättömään pidentämiseen. Pelkäämme, että pääministeri Orban käyttää uutta valtaansa laajentaakseen hallituksen otetta kansalaisyhteiskunnasta, kirjeessä todetaan.

Ruotsin maltillinen kokoomus kertoo olleensa aloitteellinen uuden kirjeen laadinnassa. 13 allekirjoittajan joukossa on Suomen kokoomus.

Kokoomus ajanut erottamista pitkään

Suomen kokoomus on ajanut pitkään pohjoismaisten ja baltialaisten sisarpuolueidensa kanssa Fideszin erottamista EPP:stä. Erottamiselle ei kuitenkaan ole löytynyt enemmistön tukea jäsenpuolueista.

Jäsenyyden jäädyttäminen tarkoittaa sitä, että Fidesz ei voi asettaa ehdokkaita EPP:n tehtäviin tai olla paikalla kokouksissa. Se on kuitenkin muodollisesti EPP:n jäsenpuolue ja saa käyttää sen tunnuksia.

Keskustaoikeistolaisen EPP:n ryhmä on Euroopan parlamentin suurin, ja siihen kuuluvat Suomesta myös kristillisdemokraatit.

Kristillisdemokraatit ei ole allekirjoittanut uusinta kirjettä. Puheenjohtaja Sari Essayah kertoo, että puolue on varsinaisessa asiassa samoilla linjoilla, mutta ei halua, että Fideszin erottamiseksi kutsuttaisiin koolle EPP:n kokousta, kun koronaviruskriisi on vielä käynnissä.

Kristillisdemokraatit myös äänesti aikanaan Fideszin jäsenyyden jäädyttämisen puolesta.

EU-komission puheenjohtaja von der Leyen huolissaan

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi torstaina olevansa huolissaan Unkarin koronaviruksen vuoksi säätämistä poikkeustoimista.

Von der Leyen kertoi ymmärtävänsä, että pandemian aikana tarvitaan erikoistoimia, mutta muistutti maltista.

– Olen huolissani siitä, että tietyt toimet menevät liian pitkälle. Erityisen huolissani olen Unkarin tilanteesta, von der Leyen sanoi.

Suomi ja 12 muuta EU-maata julkaisivat jo keskiviikkona lausunnon, jossa ne ilmaisivat huolensa koronaviruksen vuoksi säädettyjen poikkeustoimien vaikutuksesta demokratiaan, perusoikeuksiin ja oikeusvaltiokehitykseen.

Kommentoi

Mainos: Nikotiinipussit.com

Nikotiinikorvaushoito-tuotteiden suosio Suomessa kasvaa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut