Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerttu ja Iivo Niskasen takana oli hiljaista – päävalmentaja Teemu Pasanen joutui hakemaan maailmancupin muita ilonaiheita kaukaa kärjen takaa

Maastohiihdon maailmancupin kilpailukausi päättyi Salpausselällä Kerttu Niskasen juhliin. Hän voitti normaalimatkojen cupin ja sijoittui kokonaiskilpailussa kolmanneksi. Sen jälkeen oli tuloksissa vaisumpaa, kun loppukaudesta sairastellut Krista Pärmäkoski ja Perttu Niskanen sijoittuivat cupissa 11:nneksi.

Kokonaistulosta rasitti erityisesti Iivo Niskasen sairastuminen koronaan juuri ennen maailmancupin ensimmäistä kilpailua, mutta tulos oli muutenkin pettymys.

– Odotin miesten puolella enemmän yksittäisiä palkintopallisijoja, mutta Iivon korona verotti sitä paljon, päävalmentaja Teemu Pasanen tiivisti sunnuntaina Lahdessa päättynyttä cupia.

– Meidän pitää saada lisää hiihtäjiä, jotka pystyvät hiihtämään kärkiviisikkoon ja kärkikolmikkoon. Tarvitaan lisää kovuutta.

Ilonaiheet Pasanen joutui kaivelemaan kaukaa kärjen takaa.

– Laskin, että 18 tai 19 miestä on hiihtänyt tällä kaudella 30 parhaan sakkiin eli niin sanotusti vanhoille pisteille. Se on meidän historiamme parhaita, ellei paras tulos, Pasanen huomautti.

– Eli meillä on paljon niitä, jotka pystyvät hiihtämään kansainvälisellä tasolla.

Nuoret lupaukset

Hyviä merkkejä paremmasta on sentään näkyvissä. Pasanen mainitsi esimerkkeinä Planican MM-viestin hopeamitalistin Niko Anttolan, MM-kisoissa loukkaantuneen Arsi Ruuskasen ja miesten joukkueen luottosprintteriksi kehittyneen Niilo Moilasen.

– Arsi ja Niilo hiihtivät hyvän kauden, ja Niko nousi loppukaudesta hiihtämään maailmancupin kisoja, Pasanen muistutti.

– Arsi hiihti Davosissa vapaalla hiihtotavalla kymmenen joukkoon (8:s), mikä on meillä harvinaista, mutta loppukausi meni pilalle loukkaantumisen takia. Hän pystyy kehittymään. Moilasen tasonnousu oli hurja, mutta kehitystä pitääkin tulla, jotta hän pystyy hiihtämään sprintin finaalipaikoista.

Pasasen huolet liittyvät harrastajamääriin. Hän seurasi Norjan seurajoukkueiden viestejä, ja kilpailuun osallistui toistasataa nelinhenkistä joukkuetta. Suomessa vastaavaan nuorten kilpailuun saadaan 15–20 kolmen hengen joukkuetta.

– Norjassa on 500 sen ikäluokan tosissaan treenaavaa urheilijaa. Meillä ehkä 30. Tämä kehitys pitää saada toiseen suuntaan, Pasanen totesi.

Norjan miehet ovat ylivoimaisia

Norjan mieshiihtäjiltä lipsahti tällä kaudella vain kolme osakilpailuvoittoa muille. Ranskan Richard Jouve voitti kaksi sprinttiä ja Italian Federico Pellegrino yhden. Norjalaiset voittivat kaikki normaalimatkojen kilpailut.

– Norjalaisten ylivoima on maailmanlaajuinen ongelma muille maille, Pasanen totesi.

Pasanen ei kannata ajatusta, että norjalaisten osanottoa ryhdyttäisiin jollain lailla rajoittamaan.

– Parhaiden pitää kilpailla maailmancupissa. SM-kilpailut ovat erikseen, Pasanen huomautti.

Norjan mieshiihtäjien hallinta huipentui Johannes Hösflot Kläbon ennätyskauteen. Hän sivusi 20 voitollaan Therese Johaugin yhden kauden voittoennätystä.