Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman myrskytuulet kahisuttavat IIHF:n turnaushimmeliä – puheenjohtaja Luc Tardif toivottaa Venäjän ja Valko-Venäjän tervetulleeksi, kun sota on ohi

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif alleviivaa, ettei takaportti ole auki Venäjälle ja Valko-Venäjälle tämän kauden MM-turnauksiin, joista jäljellä ovat vielä miesten, naisten ja alle 18-vuotiaiden MM-kilpailut eri sarjatasoilla.

Tardifin mukaan seuraavien kolmen kuukauden aikana pitää saada selvyys sille, voivatko Venäjä ja Valko-Venäjä palata kansainvälisiin kaukaloihin ensi kaudeksikaan.

Maat on hyllytetty toistaiseksi kansainvälisiltä urheilukentiltä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen takia. Sodalle ei näy loppua, eikä sodan nopea loppuminenkaan poista ongelmia. IIHF:llä on selvitettävänään melkoinen vyyhti.

– Täytyy ottaa huomioon antidopingtyö. Millainen dopingkontrolli Venäjällä on ollut (sodan aikana), Tardif mainitsi tiistaina Helsingissä järjestetyssä mediatilaisuudessa.

– Heidän urheilijoidensa ei pidä promotoida sotaa.

Venäläisten tai valkovenäläisten urheilijoiden mahdollisesti osoittamien poliittisten kannanottojen lisäksi eivät hekään ole immuuneja poliittiselle paineelle tai jopa väkivallalle.

Miten Venäjä ja Valko-Venäjä otettaisiin vastaan, nähdäänkö protesteja tai jopa boikotteja?

– Huomioon täytyy ottaa myös turnauksien, pelaajien, myös Venäjän ja Valko-Venäjän pelaajien, ja yleisön turvallisuus, Tardif pyöritteli.

Tardif korosti IIHF:n olevan demokraattinen järjestö.

– Emme tee ratkaisua poliittisen paineen alla.

IIHF haluaa pitää kiinni kolmen kuukauden aikataulustaan

Inhimillisten arvojen miettimisen lisäksi IIHF:llä on edessään myös pohdinta siitä, miten Venäjä ja Valko-Venäjä palautetaan kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla turnaushimmeliin, jota maailman myrskytuulet ovat repineet monesta suunnasta jo usean vuoden ajan.

Seuraavan kauden suhteen on jo kiire. Suomen jääkiekkoliiton verkkosivuilla on jo näkyvillä ensi vuodenvaihteessa Ruotsissa pelattavien alle 20-vuotiaiden miesten MM-kilpailujen lohkojako. Lajin mahtimaa Venäjä ei ole mukana. Valko-Venäjäkään ei ole vielä IIHF:n kaavailuissa.

– Meidän täytyy tehdä selväksi, että ne, ketkä pelaavat MM-kilpailut maalis-, huhti- ja toukokuussa, tietävät mitä tapahtuu nousun ja putoamisen suhteen. Tämä on aikataulumme, ja haluamme pitää siitä kiinni, Tardif avasi eri MM-tasojen aikahaarukkaa.

Sotkuja riittää siivottavaksi

Tardif vieraili Helsingissä miesten MM-kilpailujen mediatilaisuudessa. Hän kiitteli diplomaattisesti Suomen valmiutta ottaa lyhyellä varoitusajalla järjestettäväkseen toiset peräkkäiset MM-kilpailut, jotka sille myönnettiin viime toukokuussa. Tällä kertaa kakkua on jakamassa myös Latvia, joka isännöi MM-kilpailuja yksin 2021.

– Hyvä, että Latvia saa järjestää nyt kisat niin, että siellä on yleisöä, Tardif viittasi kevään 2021 kuplakisoihin.

Latvian ei pitänyt alun perin olla yksin kaksi vuotta sitten. IIHF vei Valko-Venäjältä kevään 2021 yhteisisännyyden maan poliittisen tilanteen takia, ja Venäjän Ukrainaan vuosi sitten kohdistaman hyökkäyksen jälkeen Venäjä menetti vuoden 2023 miesten MM-kilpailujen isännyyden, joka jäi Latvian ja Suomen jaettavaksi.

Taustalla on painanut jo kolme vuotta koronapandemiakin, joten IIHF:llä on riittänyt sotkuja siivottavaksi. Lajiliitto on kuitenkin selvinnyt koronasta melko hyvin. Turnausmylly jauhaa rahaa toukokuussa Tampereella ja Riiassa, mutta Venäjän ja Valko-Venäjän kysymys ei helposti katoa IIHF:n päättäjien työpöydältä.

Tardifilla on toive.

– Toivon Venäjän ja Valko-Venäjän paluuta IIHF-perheeseen niin pian kuin se on mahdollista, koska se tarkoittaa sitä, että sota on ohi.