Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Djokovic rynnisti isänsä synnyttämän kohun varjosta Australian avointen loppuotteluun – kiikarissa seuraavaksi Nadalin grand slam -voittoennätys

Serbian Novak Djokovic selviytyi perjantaina vailla vaikeuksia Australian avoimen tennisturnauksen miesten kaksinpelin loppuotteluun. Hän kukisti Melbournessa pelatussa välieräottelussa Yhdysvaltain Tommy Paulin 7–5, 6–1, 6–2.

Djokovic on sijoitettu Australian avoimissa neljänneksi. Paul, joka on maailmanlistalla 35:s, on sijoittamaton pelaaja.

Djokovic hallitsi kaksi tuntia ja 20 minuuttia kestänyttä välierää alusta loppuun. Paulilla tosin oli ottelussa hetkensä. Hän voitti avauserässä neljä peliä peräjälkeen ja tasoitti tilanteeksi 5–5. Sen jälkeen Djokovic voitti erän lopussa tarvittavat kaksi peliä.

Kaksi jälkimmäistä erää olivat Djokovicin suvereenia näytöstä.

Australiasta haussa kymmenes mestaruus

Maailmanlistan viitonen Djokovic tavoittelee sunnuntaina pelattavassa loppuottelussa uransa 22. grand slam -mestaruutta. Voittomäärällä hän sivuaisi Espanjan Rafael Nadalin kaikkien aikojen grand slam -ennätystä.

Australian avoimissa Djokovicilla on ennätykselliset yhdeksän kaksinpelimestaruutta. Kymmenes titteli heltiää Melbournessa, jos hän kukistaa loppuotteluun ensimmäistä kertaa yltäneen Kreikan Stefanos Tsitsipasin. Kreikkalainen on sijoitettu alkuvuodesta reisivaivoista kärsineen Djokovicin yläpuolelle kolmanneksi.

– Yritän nauttia joka hetkestä. Ilman perhettäni ja tiimiäni tämä ei olisi ollut mahdollista, Djokovic kiitteli läheisiään.

Hänen pelejään Melbournessa on varjostanut kohu. Se syntyi, kun Djokovicin isä Srdjan Djokovic poseerasi turnauksessa miehen kanssa, joka heilutti Venäjän lippua. Lipussa oli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kuva.

Katsojilta on Melbournessa kielletty Venäjän tai Valko-Venäjän liput. Maiden pelaajat eivät saa edustaa kotimaitaan tenniskentillä, vaan he pelaavat neutraaleina.

Srdjan Djokovic vakuutti perjantaina tiedotteessa, että hän haluaa rauhaa ja on Melbournessa vain kannustamassa poikaansa.

Novak Djokovic puolusti isäänsä vakuuttamalla, että tämä on "rauhan puolella". Pojan mukaan isän yhdistäminen Putin-kasvoiseen Venäjän lippuun oli väärinkäsitys.

– Valitettavasti jotkut tiedotusvälineet ovat tulkinneet sen (poseerauksen Venäjän lipun kanssa) todella väärin, Novak Djokovic sanoi.

Finaalivastustajalla päällä voittoputki

35-vuotiasta Djokovicia 11 vuotta nuorempi Tsitsipas pitää jo finaalipaikkaa maininnan arvoisena suorituksena.

– Lapsena unelmoin siitä, että pääsisin tälle kentälle pelaamaan maailman parhaita vastaan, Tsitsipas sanoi välierävoiton jälkeen.

Hän on voittanut vuoden 2023 puolella kaikki kymmenen otteluaan ja pääsee tavoittelemaan uransa ensimmäistä arvovoittoa.

– Tunnen itseni siunatuksi, kun pystyn pelaamaan tennistä tällä tasolla. Olen jo pitkään halunnut nostaa kreikkalaisen tenniksen maailmankartalle, Tsitsipas sanoi.

Grand slam -turnauksissa hän on kertaalleen ollut jo loppuottelussa, mutta vuonna 2021 Ranskan avoimissa Djokovic nousi kahden erän tappioasemasta voittoon.