Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Thomas Tumban urheilullisuus auttoi Kataja Basketia voittamaan Suomen cupin – 21-vuotias laituri oli pienenä kaikkia pidempi ja nopeampi

Puolustustaisto. Kovia koreja suuntaan ja toiseen.

Näin kuvaili koripallon miesten Suomen cupin tuoreen mestarin, Joensuun Kataja Basketin päävalmentaja Petri Virtanen lauantain loppuottelua.

Jatkoajan jälkeen lukemiin 86–84 päättynyt peli sopi luonteeltaan täydellisesti Katajan nuorelle laiturille Thomas Tumballe, jonka finaalissa keräämät 14 pistettä oli hänelle kauden toiseksi paras saldo. Puolustuspää on kuitenkin paikka, missä 196-senttinen Tumba loistaa kirkkaimmin.

– Thomas on todella liikkuva ja ulottuva. Kun hänen kokoinen pelaaja pystyy puolustamaan vastustajan takamiestä, antaa se selvää etua, Virtanen kehui.

Helsinki Seagulls oli voittanut kolme edellistä cupia, mutta lauantaina heidän takamiehensä Lassi Nikkarinen jäi täysin Tumban pihteihin: helsinkiläinen onnistui vain kolmessa 17 pelitilanneheitostaan.

Katajan takamiehen, Tuomas Hirvosen, heitto oli niin ikään hukassa – etenkin kolmen pisteen kaaren takaa, josta osumatarkkuus oli vain 1/13. Hirvonen korvasi sihtiään luomalla paikkoja muille, ja koriinjohtaneita syöttöjä kertyikin peräti 16.

Taidossa tekemistä

Kotkan Peli-Karhuissa koripallon aloittanut Tumba, 21, oli ala- ja yläkoululaisena täysin pitelemätön. Hän oli urheilullisesti valtavasti muita edellä, ja lukioiässä avautuikin mahdollisuus pelata juniorimaajoukkueessa sekä muuttaa Helsinkiin urheilulukioon.

Nyt kun vastustajatkin juoksevat kovaa ja hyppäävät korkealle, pitäisi kehittyä taidollisesti.

– Olen miettinyt paljon, etten voi vain nojata atleettisuuteen. Pallon hallitsemisessa ja heittämisessä on eniten tekemistä, Tumba veisteli.

Kuluva kausi on Tumballe ensimmäinen miesten pääsarjassa ammattilaisena. Päävalmentaja Virtanen uskoo, että tulokaspelaaja on hiomaton timantti.

– Thomakselle yritetään iskostaa, mitä etuja hänen urheilullisuutensa voi tarjota. Katto, mihin hän voi yltää, on todella korkea.

Tällä hetkellä Tumba keskittyy auttamaan nykyistä joukkuettaan, mutta tiedostaa Virtasen näkemyksen huimasta potentiaalista.

– Joskus ulkomaille, totta kai. Ensi vuodesta ei ole kuitenkaan tarkasti puhuttu.