Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riihimäen Suunnistajat on yksi Suomen vanhimmista – "Arkihuolet ja kiireet unohtuvat, kun lähtee metsään kartta kädessä"

Seuran 75-vuotisjuhlavuosi on täynnä toimintaa. Tarjolla on kuntosuunnistusta, koulutusta ja kilpailuja.

Riihimäen Suunnistajat täyttää alkaneena vuonna 75 vuotta.

Juhlapäivä on heti 6. tammikuuta. Tuolla päivämäärällä pidettiin seuran perustamiskokous ravintola Keitaan Korsukabinetissa vuonna 1948.

RiSu on yksi Suomen vanhimmista edelleen toimivista suunnistusseuroista. Pienistä ympyröistä on kasvanut lähes 300 jäsenen seura, jossa ikäjakauma on vauvasta senioriin.

Ennen oman seuran perustamista riihimäkeläissuunnistajat kuuluivat Riihimäen Kiskon suunnistusjaostoon, joka oli perustettu heti sotien jälkeen. Myös Riihimäen Kiista-Veikoissa oli ollut aktiivista suunnistustoimintaa.

Juhlitaan yhdessä metsässä!

– Molempien seurojen majat ovat edelleen suosittuja kuntorastien pitopaikkoja, RiSun puheenjohtaja Jussi Kosenius toteaa.

Koseniuksen johtaman seuran näkyvin aktiviteetti ovat juuri kuntosuunnistukset. Kaikille avoimia kuntorasteja järjestetään maaliskuulta lokakuun loppuun.

– Maaliskuussa kaupunkialueella järjestetään korttelirasteja, jotka ovat hyvä tie lajiin tutustumiseen ja vaihtelua esimerkiksi lenkkeilylle. Lähempänä kesää alkavat perinteiset Tiistairastit eri puolilla lähialueita, Kosenius kertoo.

Tulevalle kaudelle kalenterissa on kaikkiaan 25 kuntosuunnistustapahtumaa. RiSun kuntosuunnistukset järjestetään vapaaehtoisvoimin ja niiden tuotto on seuralle merkittävä tulonlähde. Suunnistajia tapahtumissa käy pitkälti yli toistasataa.

– Hiljaisena aikana suunnistajia on noin sata per kerta, Kosenius toteaa.

RiSun kuntorastit ovat saaneet kiitosta laadukkaista kartoista, sopivista radoista ja kannustavasta yhteishengestä. Seuran puheenjohtaja toivottaakin kaikki suunnistuksesta vähääkään kiinnostuneet tervetulleeksi rohkeasti kokeilemaan lajia.

– Osa kuntorastien lähtöpaikoista on ihan tuttuja kaikille kaupunkilaisille. Jos vain osaa esimerkiksi Urheilutalon pihaan tiettyyn aikaan, niin me jeesaamme suunnistuksessa alkuun.

HyRan Talvirastit alkavat lauantaina Martissa

– Ei siis tarvitse muuta kuin löytää itsensä paikalle. Tarvittaessa saa jonkun vaikka [radalle] matkaan mukaan.

RiSu aloitti ensimmäisten seurojen joukossa lapsille suunnatun suunnistuskoulun eli silloisen Oravapolkukoulun 1970–80-lukujen vaihteessa.

– Nuorisotoiminta on seuralle tärkeää myös tulevaisuudessa, jotta lajiin ja seuraan saadaan uusia toimijoita.

Viime vuosina lapsille ja nuorille on järjestetty suunnistusharjoituksia ja lajiin tutustumista myös yhdessä päiväkotien ja koulujen kanssa.

– Lasten Hippo-suunnistuskursseilla on ollut mukavasti oppilaita.

RiSu huomioi lapset ja lapsiperheet poikkeuksellisen hyvin myös kuntosuunnistustapahtumissa. Peräti 15 tapahtumassa on tarjolla rasti- ja tukireitti, mikä tarkoittaa metsässä kulkevaa siimaa, jonka varrelta rastit löytyvät.

– Se on perheille turvallinen tapa tutustua metsään ja suunnistukseen, sillä eksymisen vaaraa ei ole.

Suunnistaa voivat kaiken ikäiset – kovaa juosten, kuntoa parantaen tai kävellen ja luonnosta nauttien.

– Arkihuolet ja kiireet unohtuvat, kun lähtee metsään kartta ja kompassi kädessä. Jos kaipaa lisäoppia kartanlukuun ja suunnistukseen, RiSun järjestämille suunnistuskursseille pääsee ilmoittautumaan kevään aikana, seuran puheenjohtaja vinkkaa.

Kurssit alkavat perinteisesti huhtikuussa, jotta pääsisi lumettomaan maastoon kartan kanssa lyhyen teoriaosuuden jälkeen.

Suunnistuksessa sekä lajin että seuran toiminnan kannalta kartoitustoiminta ja karttojen ylläpito on tärkeää.

Riihimäen Suunnistajien karttatilanne on pitkäjänteisen työn ansiosta hyvä, ja karttoja on ylläpidetty myös vapaaehtoisvoimin. Isompi kartoitustyö teetetään kartoittajalla.

Hyvinkään Usmi haastoi Suomen kärkisuunnistajat – ratamestari Kattaiselle lähti kiitokset

– Hyvä yhteys maanomistajien kanssa on tärkeää, koska ilman heidän myötämielistä suhtautumistaan ja ajantasaisia maankäyttölupia suunnistusseura ei voisi päivittää karttoja ja järjestää esimerkiksi kuntosuunnistuksia, puheenjohtaja Jussi Kosenius toteaa ja lisää:

– Riihimäen Suunnistajat kiittääkin kaikkia maanomistajia, kuten myös Hausjärven ja Lopen kuntia sekä Riihimäen kaupunkia yhteistyöstä.

Juhlavuoden tapahtumista tulee lisätietoa risu.fi -etusivulle.