Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltalainen koripalloilija Griner vapautui vankienvaihdossa – USA luovutti Venäjälle asekauppias Viktor Boutin

Yhdysvaltain ja Venäjän sitkeästi hieroma vankienvaihto toteutui torstaina Abu Dhabin lentokentällä. Yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen Venäjällä tuomittu koripalloilija Brittney Griner pääsi vapauteen, kun Yhdysvallat luovutti 25 vuoden tuomiota Illinoisissa suorittaneen asekauppiaan Viktor Boutin Venäjälle.

Jekaterinburgin joukkueessa pelannut Griner pidätettiin 17. helmikuuta Moskovan lentokentällä, kun hänen matkatavaroistaan löytyi kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakan patruunoita. Elokuussa hänelle määrättiin yhdeksän vuoden vankeustuomio huumeiden salakuljetuksesta ja hallussapidosta.

Griner suoritti rangaistusta syrjäisessä rangaistussiirtolassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vahvisti Grinerin vapautumisen tviitissään. Presidentti kertoi keskustelleensa puhelimessa Grinerin kanssa.

– Hän on turvassa. Hän on lentomatkalla kotiin, Biden ilmoitti tviitissään, jossa oli Valkoisessa talossa otettu kuva hänestä ja Grinerin vaimosta Cherelle Grinerista.

CNN:n mukaan Brittney Griner, 32, oli torstaina Yhdysvaltain viranomaisten hallussa.

Bout arvioitiin johtavaksi asekauppiaaksi

"Kuolemankauppiaana" Yhdysvalloissa tunnettu Bout, 55, tuomittiin vuonna 2011 vankeuteen salaliitosta yhdysvaltalaisten tappamiseksi. Oikeudessa hänen todettiin myös tukeneen terroristijärjestöjä.

Viranomaiset tavoittivat Boutin vuonna 2008, kun hän yritti myydä Thaimaassa aseita liittovaltion agenteille, joita hän luuli kolumbialaisiksi Farc-sisseiksi. Yhdysvaltoihin hänet luovutettiin vuonna 2010.

– Viktor Bout on ollut vuosia kansainvälisen asekaupan vihollinen numero yksi. Hän on aseistanut joitain maailman väkivaltaisimmista konflikteista, CNN siteerasi silloisen liittovaltion syyttäjän Preet Bhararan sanoja vuodelta 2012 Bout-oikeudenkäyntiin liittyen.

Bout on kiistänyt syyllisyytensä.

Vakoilusta syytetty Whelan jäi vapauttamatta

Yhdysvallat neuvotteli Grinerin vapauttamisesta kuukausia. Vankienvaihdossa oli esillä myös toisen yhdysvaltalaisen Paul Whelanin vapautus. Whelan on entinen merijalkaväen sotilas, joka pidätettiin Venäjällä 2018 syytettynä vakoilusta.

– Valitettavasti Venäjä käsittelee Paulin tapauksen erillään Brittneystä. Emme kuitenkaan luovuta koskaan, vaikkemme ole onnistuneet Paulin vapauttamisessa, presidentti Biden kertoi.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti neuvotelleensa Boutin vapauttamisesta Yhdysvaltain kanssa pitkään. Sen mukaan Yhdysvallat oli aluksi kieltäytynyt keskustelemasta Boutin vapauttamisesta vankienvaihdossa.

– Venäjä jatkoi silti aktiivista työtä kansalaisensa pelastamiseksi, ja nyt hänet on palautettu kotimaahansa, Venäjän ulkoministeriö sanoi AFP:n mukaan.

Venäjän valtio-omisteisen median RIA Novostin mukaan Bout ennätti torstaina Venäjälle. Grinerin ennakoitiin saapuvan Yhdysvaltoihin viimeistään perjantaina.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 17.30: Cherelle Griner on Brittney Grinerin vaimo, ei äiti.