Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso videot: pujottelijalle kelpaa lumi toisessakin olomuodossa – Hyvinkään Jesper Pohjolainen: ”Siitä on tullut hauska kesäajan harrastus”

Alppihiihtäjä Jesper Pohjolaisen urheilu-uraan eivät loukkaantumiset ole tehneet lommoja. Nousujohteisen uran perustana Pohjolainen pitää monipuolisen harrastamisen tuomaa hyvää fyysistä kuntoa.

Pohjolaiselle lumi on tuttua muussakin olomuodossa.

– Samaan aikaan kun aloitin [alppihiihdon] juniorikisat, kokeilin myös vesihiihtoa, josta on tullut hauska kesäajan harrastus. Järvellä kiidetään jokaisena päivänä, kun ollaan mökillä Petäjävedellä, Pohjolainen kertoo.

Hänen mukaansa alppihiihdon ja vesihiihdon yhteisiä tekijöitä ovat sukset ja vauhti.

– Teknisesti lajit ovat kaukana toisistaan, mutta kyllä vesihiihto sen verran kiinnostaa, että suunnitelmissa on osallistua johonkin kilpailuun tässäkin lajissa, hän lupaa.

Monipuoliseen urheilutaustaan kuuluvat myös pallopelit.

– Lapsena olin aina porukan nopein juoksija ja sillä pärjäsin HyPSin euroliigassa. Jääkiekkoakin kokeilin, mutta alppihiihto meni edelle.

Katso alta Jesper Pohjolaisen tyylinäyte vesillä.

Jesper Pohjolaisen, 21, nousu Suomen ykköspujottelijaksi vei reilun vuosikymmenen.

Alppihiihtoura alkoi Sveitsin hiihtokeskuksessa vuonna 2007 Pepe Vannisen hiihtokouluryhmässä, josta oli suora etenemistie alppihiihtoseura Sukkulan valmennusryhmiin.

Vuonna 2012 HySSin päävalmentajana aloitti Mikael Kurki, joka kokosi alppiseuraan menestyvän junioriryhmän.

– En pärjännyt ensimmäisenä vuonna ollenkaan. Tuohon aikaan 14- ja 16-vuotiaita laskijoita oli niin paljon, että toiselle kierrokselle pääsi vain 30 laskijaa. Minun kisani jäivät usein yhden laskun kisoiksi.

Viimeisenä vuonna U16-sarjassa tulosta alkoi tulla. Pohjolainen nousi kuuden pojan porukkaan, joka napsi melkein jokaisessa Audi-kisassa kaikki kärkisijoitukset.

Katso tästä Jesper Pohjolaisen pujottelunmallia rinteessä.

Tuolla ryhmällä oli suuri vaikutus, kun Jesper Pohjolainen mietti yläasteen jälkeistä lukiopaikkaa.

– Hyvinkäällä olin ruotsinkielisessä päiväkodissa ja alakoulussa. Yläasteen kävin Vantalla Helsinge skolassa, joten harkitsin myös lukio-opiskelua Ruotsissa ja kävinkin tutustumassa Jällivaaran lukioon. Porukkapäätöstä noudattaen lähdin kuitenkin Nilsiään Tahkon alppikouluun.

Riittävän pitkä etäisyys kotoa opetti huolehtimaan arjen asioista ja kokkaamaankin.

– Ruotsinkielinen koulutaival on ollut hyvä sijoitus. FIS-kisoja olen käynyt paljon Ruotsissa ja ruotsalaiset kilpailevat usein Suomen Lapissa. Ruotsin kielen taidolle on ollut käyttöä myös Keski-Euroopan kansainvälisissä kisoissa, Pohjolainen miettii.

Kurki on jatkanut HySS-pestinsä jälkeen Rosa ja Jesper Pohjolaisen fysiikkavalmentajana. Kesällä treeniohjelmia tulee viikoittain ja kisakaudella käydään keskusteluja laskemisesta vähintään kerran viikossa.

– Siskoni Rosa on maailman paras harjoituskaveri. Kaikki fysiikkatreenit on tehty yhdessä. Rosan loukkaantumiset ja minun armeijavuoteni ovat rajoittaneet yhteistekemistä. Kilpailukaudella nähdään aika harvoin ja lumileiritkin menevät eri tahtiin.

Kisakauden jälkeen Pohjolaisen perhe on koossa ja elää tavallista arkea jonkin aikaa. Harjoituskauden alettua treeniohjelma muuttaa koko perheen arjen.

– Alppihiihto on suuri osa meidän perheemme elämää ja vanhemmille pitää antaa suuri kiitos monipuolisesta tuesta. Olen itse ajanut muutaman pitemmän kisareissun, joten nyt osaan arvostaa isän ajamia tuhansia kilometrejä meidän harrastuksemme takia, Jesper Pohjolainen kiittää.

Jesper Pohjolainen toteaa elävänsä tällä hetkellä unelmaansa, jossa kaikki pyörii urheilun ympärillä.

– Viihdyn maailmalla ja maajoukkueporukassa hyvin. Tavoitteena on kehittyä kovemmaksi laskijaksi ja päästä mukaan alppimaailman kärkikahinoihin. Opiskelu kuuluu urheilu-uran jälkeiseen aikaan. Hyvä fysiikkani on vahvuuteni, psyyke kunnossa ja elämä on kaikilta osin hyvässä mallissa, hän summaa.

Treeniohjelmia noudatetaan säntillisesti, mutta joustoakin löytyy.

– Osallistuminen Helsinki City Marathonille oli iskän idea. Lähetin Tahkon kavereille viestin, että juostaanko maraton loppukesästä? Neljä kuudesta otti haasteen vastaan.

Kesäharjoittelua muutettiin juoksuvoittoiseksi.

– Olihan se kokemus. Koko matka meni juoksuaskelin, vaikka viimeisen vitosen aikana tuli hirveä myrsky. Loppuaikani oli 4.12. Seuraava maraton on ja pysyy harkinnassa, mutta mieluummin pelaan neljän tunnin golfkierroksen, Hyvigolfin hcp-sarjan juniorimestari vuodelta 2015 toteaa.

Hyvinkääläislaskijoita alppihiihdon maajoukkueeseen

Jesper Pohjolainen malttoi odotella laskuvuoroaan ja voitti Levillä paripujottelun SM-kultaa – radan kunnostus ja ajanoton reistailu venyttivät kisaa tuntikausia: "Olisin halunnut laskea"