Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Vakava loukkaantuminen teki Leevi Mutrusta aiempaa varovaisemman myös hiihtolenkeillä

Yhdistetyn urheilija Leevi Mutru osaa asettaa asiat mittasuhteisiin. Epäonnistuminen kilpailussa unohtuu äkkiä, kun hänen kohdallaan jo pelkkä puomille pääseminen on saavutus.

– Kyllä. Se helpottaa pettymyksen latistamaa fiilistä, Mutru kertoi perjantaina STT:lle.

Yhdistetyn maailmancupin kilpailu ei mennyt suunnitelmien mukaan, kun hän oli mäkiosuuden jälkeen 46:s ja lopputuloksissa 45:s. Urheilija on tyytyväinen, että voi kilpailla.

Mutru kärsi viime kaudella sydänlihastulehduksesta, eikä se jäänyt hänen vuoden viimeiseksi vastoinkäymiseksi. Heinäkuussa hän kaatui Lahden normaalimäessä ja sai aivoverenvuodon.

Kaatumiset kuuluvat mäkihyppyyn, mutta lajin hurjasta maineesta huolimatta harvoin sattuu pahasti. Mutru on tervehtynyt fyysisesti kilpailukuntoon, mutta myöntää kaatumisen ja siitä seuranneen vakavan loukkaantumisen painavan vielä henkisesti.

– Edelleen saan tehdä työtä asian kanssa. Ajoittain se kummittelee päässä, mutta olen pyrkinyt itse löytämään rationaalisia ratkaisuja, etten anna pelolle valtaa, pyrin kohtaamaan sen ja olemaan sinut sen kanssa, sympaattinen urheilija jutteli.

Valppaana liikenteessä

Mäkihypyssä keulalla pitää olla rohkea. Muuten suoritus livahtaa läpilaskuksi ja tömähtää kumpuun. Mutru on työstänyt asiaa ja yrittänyt välttää väärää mielikuvaa hypystä.

– Aika pitkälti olen ottanut omat ohjat ja uskonut, että sen kanssa pystyy elämään. Missään muualla se ei haittaa kuin mäkitouhussa.

Yhdistetyssä vauhtia riittää myös ladulla ja hiihtoharjoituksissa. Pienen mietinnän jälkeen Mutru myöntää, että kaatumisen henkiset jäljet näkyvät hiihtoharjoittelussakin.

– Huomaan, että minusta on tullut tarkempi. En ota tavan hiihtolenkeillä, ainakaan rullahiihtolenkeillä, riskejä ja pyrin huomioimaan riskitekijöitä aiempaa enemmän. Varsinkin, kun kadulla tulee hiihdettyä rullilla. Niissä ei ole jarruja ja sauvat on kädessä. Pitää ennakoida.

– Olen huomannut, että ajatuksia tulee ja pitää olla tarkkana. En usko, että kilpaladulla tarvitsee jarrutella.

Eikä Mutru jarrutellut perjantainakaan ja kertoi kilpailun jälkeen päässeensä kilpahiihdon makuun. Lauantaina ja sunnuntaina hypättävää ja hiihdettävää riittää lisää, kun pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupit jatkuvat Rukalla. Lauantai alkaa kello 8.30 erikoismäen karsinnalla, jonka jälkeen kello 10 hypätään erikoismäen kilpailu.

Maastohiihtäjänaiset starttaavat kymmenen kilometrin perinteisen taipaleelle puolilta päivin ja miehet kello 14.30.

Yhdistetyssä miehet liukuvat suurmäen ränniin kello 13.30 alkaen ja hiihtävät kymmenen kilometriä kello 16.20.