Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Taitoluistelun EM-kotikisoissa Suomella on vain yksi paikka naisten yksinluistelussa – Valintatilaston kärjessä on 15-vuotias Janna Jyrkinen

Taitoluistelun tämän viikonvaihteen Espoon gp-kisasta on pari kuukautta samassa hallissa luisteltaviin EM-kisoihin. Perjantaina Taitoluisteluliiton arvokisavalintatilaston naisten yksinluistelun kärjessä oli 15-vuotias Janna Jyrkinen, sillä Suomen ainoa edustaja valitaan kahden parhaan tämän kauden kisan kokonaistuloksen yhteenlasketun summan perusteella.

Moninkertainen arvokisaedustaja Emmi Peltonen ei ole luistellut arvokisoissa kauden 2019–2020 jälkeen. Espoosta hän jäi viime hetkellä pois sairastuttuaan koronaan, ja Jyrkinen tuli pikahälytyksellä hänen tilalleen. Viime viikonvaihteessa Jyrkinen luisteli Varsovan Challenger-kisassa ennätyspisteensä 174,96, mutta Espoossa perjantain lyhytohjelmassa Jyrkisen hypyt jäivät vajaiksi ja pisteitä tuli 42,89.

– Huono, pettynyt Jyrkinen summasi esityksensä.

Lyhytohjelman jälkeen Jyrkinen on sijalla 12. Hänen edellään on kaksi aikuisten arvokisakokemusta omaavaa suomalaisluistelijaa. Jenni Saarinen on kahdeksantena pistein 59,69 ja Linnea Ceder kymmenentenä pistein 55,63. Kisaa johtaa Belgian Loena Hendrickx (74,88).

Saarinen etenee päivä kerrallaan

Saarinen kolusi viime kaudella niin olympialaiset, MM-kisat kuin EM-kisatkin, mutta tämän kauden alku viivästyi kesän ja alkusyksyn sairastelun takia.

– Tällä hetkellä terveys on hyvä, Saarinen sanoi.

Saarinen aloitti lyhytohjelmansa kahden kolmoistulpin yhdistelmällä ja taisteli läpi myös kolmois-salchowin. Pisteitä hän sai 59,69

– Olen tosi tyytyväinen. Taistelua se oli, mutta olen tyytyväinen.

Saarinen arvioi olevansa yhä jonkun matkan päässä parhaasta vireestään.

– Kyllä siitä olen vielä jäljessä. Muutamat hypyt puuttuvat repertuaarista tällä hetkellä. Niiden kanssa on ollut takkuilua.

Vaikean harjoituskauden jäljet tuntuivat perjantaina Saarisen lyhytohjelmassa.

– Vauhti oli aika hidas. Tuntui että jalat tärisivät ihan hirveästi. Lyhkäri muutenkin jännittää enemmän, Saarinen sanoi.

Saarinen sanoi etenevänsä "pikku hiljaa päivä kerrallaan" eikä halunnut miettiä julkisesti tulevia EM-kisoja.

– Menen päivä kerrallaan ja kilpailu kerrallaan.

"Koetan elää hetkessä"

Ensimmäisenä suomalaisista vuorossa ollut Linnea Ceder edusti Suomea 2020 EM-kisoissa, joissa hän oli kahdestoista. Kamppailua ensi tammikuun EM-kisapaikoista hän ei halunnut ajatella julkisesti.

– En ole hirveästi ajatellut. Koetan elää tässä hetkessä ja mennä kisa kerrallaan. Tänä viikonloppuna keskitytään tähän ja muutaman viikon kuluttua SM-kisoihin. Kisa kerrallaan, Ceder sanoi.

Espoossa Ceder jäi vajaat kaksi pistettä kauden parhaista lyhytohjelmapisteistään.

– Pisteet jäivät vähän alhaisiksi, mutta kyllä olen tyytyväinen. Ehjä kokonaisuus ja tein kaiken mitä suunnittelin. Harmillisesti jäi levelit (tasot) askelsarjasta ja taivutuspiruetista, mutta olen tosi tyytyväinen.

Ceder kuvasi harjoitteluaan täksi kaudeksi vaihtelevaksi. Hän vietti osan harjoituskaudesta Yhdysvalloissa.

– Olen saanut harjoitella terveenä, se on positiivista. Jenkkitreenijakso oli ihan huikea, mutta paluu sieltä aikaeroineen oli haastava.

Valtter Virtanen kutitteli lyhytohjelman ennätyspisteitä horjahduksesta huolimatta

Taitoluistelun suomalainen ikiliikkuja Valtter Virtanen, 35, on löytänyt ennätysvireen huippu-urheilijalle korkeassa iässä. Viime viikonvaihteessa Virtanen luisteli Varsovassa ennätysyhteispisteensä 198,48, ja perjantaina Espoon gp-kisan lyhytohjelmassa Virtanen kirjautti 69,15 pistettä.

Se jää vain hitusen hänen lyhytohjelman ennätyksestään 69,34, vaikka Virtaselle sattui horjahdus kaksoisaxelin alastulossa.

– 70 olisi mennyt rikki, jos olisin vain tehnyt sen hemmetin kaksoisaxelin, Virtanen sanoi.

Siihen harmituksen aiheet jäivätkin. Virtanen on vapaaohjelman jälkeen yhdeksäntenä. Kisaa johtaa Ranskan Kevin Aymoz 88,96 pisteellä.

– Yhdistelmä (kolmoistulpit) oli varmaan yksi uran parhaista ja ohjelma muutenkin. Hyvä flow, hyvät piruetit. Pieniä yksityiskohtia, joita muut eivät välttämättä tajua, mutta oli tosi laadukasta tekemistä, Virtanen luetteli.

Virtanen arvioi, että pöydälle jäi horjahduksen takia pisteitä.

– Taitoluistelu on sellaista, että kun sitkeästi näyttää omaa osaamistaan, niin pisteet nousevat. Oma suorituskin nousee, mutta kisa kisalta pisteet nousevat. 72:een on mahdollisuus.

Virtanen on ollut hyvässä kisakunnossa viime keväästä lähtien. Hän kertoi aiemmin aloittaneensa kaudet vaikeilla ohjelmilla, jotka eivät ole vielä täysin sujuneet harjoituksissakaan. Kauden edetessä hän on joutunut helpottamaan ohjelmiaan ja hakemaan rutiinia uusiin ohjelmiin.

– Nyt olen ottanut vapaaohjelmaan ne hypyt, jotka oikeasti osaan ja jotka menevät treeneissäkin. Ehkä sellaista taktista eroa on tullut tällä kaudella. Olen keskittynyt luistelusta ja kisoista nauttimiseen.