Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Saksa protestoi Fifaa vastaan, pelaajat peittivät suunsa Japani-ottelun joukkuekuvassa

Saksan jalkapallojoukkue teki näkyvän kannanoton Kansainvälisen lajiliitto Fifan toimia vastaan ennen joukkueen ensimmäistä MM-kisaottelua Qatarissa. Saksan avauskokoonpanon pelaajat peittivät suunsa Japani-ottelun aloituspotkua edeltäneessä joukkuekuvauksessa.

Seitsemän eurooppalaisjoukkueen (Saksa, Belgia, Englanti, Hollanti, Sveitsi, Tanska, Wales) kapteenit aikoivat käyttää kisoissa sateenkaariteemaista OneLove-kapteeninauhaa, mutta joukkueet vetäytyivät suunnitelmasta Fifan maanantaisen kurinpitoukaasin myötä. Mediatietojen mukaan nauhaa käyttävät kapteenit olisivat saaneet otteluiden alussa keltaisen kortin.

Saksan jalkapalloliitto (DFB) julkaisi Twitterissä lausunnon Japani-ottelun alkamisen jälkeen.

– Halusimme käyttää kapteeninnauhaamme ottaaksemme kantaa Saksan maajoukkueen arvojen puolesta. Yhdessä muiden maiden kanssa halusimme äänemme kuuluviin, DFB kertoi.

– Kyse ei ollut poliittisesta kannanotosta – ihmisoikeuksista ei voi neuvotella. Käsivarsinauhan kieltäminen on sama asia kuin kieltäisi meitä puhumasta.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino oli stadionilla katsomassa Saksan ja Japanin välistä ottelua. Infantinon seurana oli Saksan sisäministeri Nancy Faeser, joka piti käsivarressaan samaista sateenkaarinauhaa.

OneLove-nauhoilla oli tarkoitus tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, joiden asema MM-järjestäjämaa Qatarissa on heikko. Fifa on perustellut kieltopäätöstään varustemääräysten kohdalla, jonka mukaan kapteenien on käytettävä Fifan tarjoamia käsivarsinauhoja.

Saksalainen Bild-lehti uutisoi tiistaina, että DFB aikoo viedä Fifan sateenkaarinauhakiellon urheilun välitystuomioistuimen CASin käsittelyyn.