Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisleijonat koettaa koettelemusten jälkeen katsoa tulevaan – "Talomme kolhiutui MM-kisoissa, mutta nyt rakennamme uutta"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue luo nahkaansa valmistautuessaan loppuviikosta Suomessa pelattavaan viiden maan turnaukseen. Uudistumiseen vaikuttavat urheilulliset, mutta myös imagosyyt.

Urheilullisten syiden puolesta puhuu se, että Suomelle on kasvamassa kelpo kiekkosukupolvi: alle 18-vuotiaat tytöt ottivat viime kesänä MM-pronssia ja kukistivat ensi kertaa ikäluokkansa historiassa Kanadan voitettuaan alkusarjan kohtaamisen 2–0.

Ei ihme, että päävalmentaja Juuso Toivola nosti alle 18-vuotiaista Naisleijoniin maalivahti Emilia Kyrkön sekä puolustajat Ada Erosen, Adalmiina Makkosen ja Siiri Yrjölän.

– Joukkue odottaa innolla ja energisenä uusia haasteita, Toivola sanoo.

Romahdus MM-Tanskassa

Uudet kasvot ovat tervetulleita Naisleijoniin myös imagosyistä. Suomen viime kausi oli poikkeuksellisen vaikea.

Pekingin olympiaturnauksesta tuli koettelemusten jälkeen vielä standardisijoitus, pronssia. Elo-syyskuussa Tanskan MM-jäällä koitti romahdus: Suomi jäi kuudenneksi hävittyään sijoitusottelunsa Japanille 0–1.

Kautta varjostivat entisen päävalmentajan Pasi Mustosen ja huippuvahti Noora Rädyn vuosia kestäneet riidat. MM-Tanskassa kiehui ja kuohui, kun tähtihyökkääjä Susanna Tapani lähti kesken turnauksen ystävänsä häihin, ja maalivahti Meeri Räisänen kauhoi soppaa tviittailullaan.

Pekingissä Mustosen päävalmentajana korvannut Toivola koettaa katsoa eteenpäin.

– Olemme keskustelleet menneistä. Nyt katsomme tulevaan, Toivola naulaa.

Tahra turkkiin

MM-turnauksen kuudes sija oli muutama vuosi sitten mahtimaiden Kanadan ja Yhdysvaltain etumatkaa kiinni kuroneen Naisleijonien turkkiin pesemätön tahra.

– Kisat pelattiin loppukesästä. Ne tulivat meille tosi nopeasti, emmekä ehtineet tiivistyä joukkueeksi, Toivola selittää.

Hän uskoo Suomen naiskiekon perinteeseen.

– Meillä lajipohja luotiin 1980–90-luvuilla. Sen päälle on hyvä rakentaa, kun otamme sieltä parhaat asiat. Talomme kolhiutui MM-kisoissa, mutta nyt rakennamme uutta, Toivola haluaa uskoa.

Tapanin häävisiitistä kesken kisojen nousi kohu, joka häiritsi joukkuetta MM-jäällä.

– Häly yllätti minutkin. Asiaa on käsitelty, ja rima on nyt korkeammalla. Leijona-paita on tärkein asia, Toivola linjaa, mutta ei hakkaa kiveen toimintatapoja pelaajien siviilimenojen suhteen.

– Katsomme tilannetta tapauskohtaisesti, hän sanoo.

Loppukesän MM-joukkueesta Tapani pelaa tällä viikolla Suomessa alkavissa ringeten MM-kisoissa. Räisästä ei maanantaina julkistetun maajoukkueen nimilistalta löydy.

Naiskiekon pitkäaikainen keulakuva Noora Räty puolestaan ilmoitti maanantaina lopettavansa virallisesti maajoukkueessa.