Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luukas Sahalle avausvoitto MM-kisoissa – tarvittiin maailmanmestari päättämään Riihimäen Judoseuran miehen kilpailut

Riihimäen Judoseuran Luukas Saha otti komean avausvoiton judon MM-kilpailuissa Tashkentissa, mutta joutui sitten taipumaan maailmanmestarille toisessa ottelussaan.

Saha aloitti päivänsä judon vuoden 2022 MM-kilpailuiden kivikovassa, alle 66-kuuden kilon sarjassa Brasilian Eric Takabatakea vastaan. Kokenut 31-vuotias brasilialainen on kolminkertainen Pan-Amerikan mestari ja maailmanrankingin 19, joten vastus oli alusta asti kova.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä molempien yrittäessä käsivarsi- ja jalkaheittoja. Varoituksia annettiin vuorotahtiin molemmille ottelijoille ja jatkoajalle edettiin tilanteessa, joissa molempia oli varoitettu kahdesti.

Jatkoajalla suomalaisten kovan fyysisen harjoittelun tulos näkyi, kun Sahan kovempi hyökkäystempo turhautti brasilialaisen ja johti lopulta kolmanteen, ulosajoon johtaneeseen passiivisuusvaroitukseen.

Toisella kierroksella vastus koveni niin paljon kuin tässä sarjassa oli mahdollista, kun vastaan asettui Japanin hallitseva olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Hifumi Abe.

Japanilaisen vahvat otteet olivat Sahalle vielä tällä kertaa liikaa ja koko päivän komeaa ippon-judoa esittänyt Abe onnistui lonkkaheitossa wazarin arvoisesti ennen kuin jatkoi suoraan ottelun päättäneeseen mattosidontaan.

– Ensimmäinen ottelu tiedettiin pahaksi ja odotinkin pitkää ottelua. Jatkoajalla onnistuin kaivamaan taisteluvoiton. Toisessa ottelussa japanilaisen otteet olivat liian vahvat, enkä saanut niitä purettua, mikä johti kaverin heittopaikkaan ja tappioon, Saha kommentoi Judoliiton tiedotteessa.

Sahan kukistanut Abe otteli lopulta aina odotetusti finaaliin asti, jossa vastaan asettui maanmies Joshiro Maruyama. Finaali päättyi lopulta Aben voittoon.

Suomen päävalmentaja Rok Draksic oli tyytyväinen Sahan suoritukseen.

– Kyseessä olivat Luukaksen ensimmäiset MM-kilpailut. On pakko sanoa, että kaavio oli yksi pahimmista mahdollisista. Olen todella tyytyväinen siihen, miten Luukas otteli ensimmäisen ottelun. Hän oli hereillä heti alusta ja noudatti ottelusuunnitelmaa täydellisesti. Brasilialaisten voittaminen MM-kisoissa on aina kova juttu ja Luukas on selkeästi mennyt eteenpäin judokana. Aben kanssa taso ei vielä riittänyt, mutta kaiken kaikkiaan hyvä suoritus Luukakselta, Draksic kommentoi tiedotteessa.

Luukas Saha otteli vakuuttavasti Suomen mestariksi – seuraavaksi kansainväliselle kiertueelle

Luukas Sahalla on takanaan koko kevään ja kesään kestänyt tiukka harjoittelujakso, josta valtaosa ajasta on kulutettu tatameja ulkomailla. Noin viikon mittaiset ulkomaan leirit ovat rytmittäneet miehen elämää ja kotimaassa hän on käytännössä ehtinyt pyörähtää vain varusteita huoltamassa.

Sahalle tappio olympiakarsinnan avauksessa

Vauhtia MM-koitokseen on haettu mm. Italian olympialeiriltä, Espanjasta, Slovenian vuoristoleireiltä. Kotimaassa Saha harjoittelee Judoliiton päävalmentaja Rok Draksicin valmennuksessa Urheassa.

Urheilija on ennen lähtöään tyytyväinen harjoittelujakson antiin, jossa on saanut koetella niin fyysisiä kuin psyykkisiä rajojaan kovien sparrien ja vaihtuvien ilmasto-olosuhteiden vuoksi.

Saha on kilpaillut kansainvälisellä tasolla vuodesta 2010 alkaen.