Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urheilukolumni: Kahden sankarin urheiluvuosi

Hiihdon olympiasankari Iivo Niskanen. Rallin maailmanmestari Kalle Rovanperä. Siinäpä tämän vuoden ehdottomasti parhaan urheilijat. Paremmuus ratkeaa, kun urheilutoimittajat pääsevät valitsemaan Vuoden urheilijaa.

Kun formulamestari Keke Rosberg valittiin Vuoden urheilijaksi vuonna 1982, herätti tuo jonkinlaista polemiikkia: onko autourheilu lainkaan urheilua?

Kyllähän laji on urheiluksi myönnetty. Keken jälkeen autourheilijoista vuoden ykköstittelin ovat saaneet ralliautoilija Juha Kankkunen vuonna 1993 ja formulakuski Mika Häkkinen vuonna 1998.

Luulen kuitenkin, että Niskanen vie tittelin.

Olen ikäni ollut innokas autourheilun seuraaja, en niinkään hiihdon. Jos saisin päättää, pistäisin Rovanperän niukasti ykköseksi. Luulen kuitenkin, että Niskanen vie tittelin.

Olenkin ehkä päättämässä, sillä taidan osallistua tuohon perinteiseen urheilutoimittajain äänestykseen. Olen nimittäin edelleenkin Urheilutoimittajain Liiton jäsen, kun joskus vielä lehteen kirjoittelen.

Tuolla virallisella pressikortilla ei kuitenkaan ole joka paikkaan asiaa. En ollut menemässä tekemään otteluselostusta Pihkalaan Tahkon miesten otteluun, mutta olisihan sieltä saattanut poikia joku kiva oheisjuttu. Jouduin ostamaan eläkeläisen pääsylipun, enkä tehnyt juttua. Ostin makkaran ja nautin oluen.

Pihkalassa tapaa paljon tuttuja. Eräs vanha tuttu pitänee mainita. Tämä on Niinisalon varuskunnan alokas-ajan kämppäkaverini, joka käy Tahkon jokaisessa ottelussa Tervakoskelta asti ja istuu aina samalla paikalla. Mainio tykkimies.

Siis, autourheilu on urheilua. Huippuharrastajan fyysisten ja henkisten voimavarojen pitää olla kunnossa. Niin ralli- kuin formulakuskienkin fysiikkaharjoitteet vetävät vertoja muiden lajien harrastajien treeneihin. On todettu, että aikanaan Kimi Räikkösen kunto oli samalla tasolla kuin NHL-kiekkoilijan. Moni formulakuski juoksee cooperin testissä todella kovia lukemia.

Heikot niskalihakseni eivät taatusti kestäisi formula-autoihin joskus kohdistuvia hurjia g-voimia. Pyörtyisin varmasti.

Kirjoittaja on Aamupostin eläkkeellä oleva urheilutoimittaja.