Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinkäällä Supersispelaajaksi kasvanut Patrik Vartama on koko Suomen kovin etenijä – Vastaa kyselyyn: kuinka monta juoksua Vartama tuo torstaina Pihkalassa?

Hyvinkään Tahkosta tälle kaudelle Kouvolan Pallonlyöjiin siirtynyt Patrik Vartama voitti Superpesiksen etenijätilaston. Puolivälierissä Vartama pääsee tai joutuu pelaamaan vanhan kotiyleisönsä edessä.

Pesäpallo

Niinhän siinä pitikin käydä. Runkosarjan päätöskierroksen koukerot heittivät lopulta Hyvinkään Tahkon Kouvolan Pallonlyöjien puolivälierävastustajaksi.

Toisin sanoen Kouvolan Patrik Vartama kohtaa edellisten kausiensa seuran. Hän siirtyi aikoinaan Jokioisten Koetuksesta jo juniori-ikäisenä Hyvinkäälle ja kasvoi siellä Superpesispelaajaksi.

– Sarjasta tulee kova ja tasainen, Vartama ennakoi ammattimaisen viileästi ennen sarjan alkua.

– Vanha joukkue vastassa ja tutut pelaajat. Siitä on hyötyä molemmin puolin.

Mies on Tahkolle tuttu, mutta jo vähän erilaisena versiona. Tahkon ajan Vartama oli jo erittäin hyvä pesäpalloilija, niin hyvä, että mestaruutta jahtaava Kouvola oli hänen kintereillään, mutta edelleen vielä pelaaja, jonka kohdalla puhuttiin samalla myös käyttämättömästä potentiaalista.

Nyt Pihkalaan palaava Vartama, 24, on selkeämmin jo Superpesiksen tähtipelaajia.

Vastaa kyselyyn!

Kausi on sisältänyt jo valinnan Itä-Länsi-otteluun ja selkeän etenijätilaston kuninkuuden peräti 54 tuodulla juoksulla. Vartama on siis saanut Kouvolasta juuri sen uuden haasteen ja askeleen, jota hän lähtikin sieltä hakemaan.

Pesis on itseluottamuslaji. Nyt se on vain ollut sellaista, että ei tarvitse hirveästi peleihin mennessä miettiä.

Patrik Vartama

– Kyllä. Koen, että olen myös kehittynyt tällä kaudella paljon. Vaikka se on ihan miten sitä mittaa. Koen, että olen saanut lisää pelaamiseeni.

– Kuitenkin sisäpeli on parantunut huomattavasti, voitin etenijäkuninkuuden ja ulkona on iso rooli, niin en ainakaan koe, että tämä huono valinta olisi ollut.

Ulkopelaamisessa polttolinjassa pelaava Vartama on ollut hyvä jo pitkään, joten isoimmat askeleet ovat tulleet sisäpelissä, jossa hänestä on muovattu eliittitason etenijä.

Vartama aloitti kauden numero 1 hihassaan eli kärkietenijänä, mutta numero ja rooli vaihtuivat kakkoseksi kauden aikana.

– Se tuli vähän yllättäen. Loukkaantumiset pakottivat meitä tekemään vähän erilaisia ratkaisuja ja sitten se lähti.

Vartaman on kuvailtu olevan pesien välillä “mykistävän nopea”, ja tilastot niin pesien vaihdoissa kuin tuoduissa juoksuissa tukevat kauden tarinaa.

– Pesis on itseluottamuslaji. Kun löytyi ne oikeat ratkaisut, niin nyt se on vain ollut sellaista, että ei tarvitse hirveästi peleihin mennessä miettiä. Menee vain ja tekee niitä samoja juttuja, millä on onnistunut viimeksikin, Vartama miettii.

– Kun taas pelaaminen on vaikeaa, niin ei käy tuurikaan. Kun on sitten pelannut hyvin, niin välillä saa onnekkaitakin vaihtoja.

Pudotuspeleistä Vartamalla oli aiemmalta uraltaan kokemusta vain yhdeksän pelin verran.

Ja oikeastaan ensimmäisen kerran urallaan hän oli pudotuspelien kynnyksellä tilanteessa, jossa hänen joukkueeltaan saattoi odottaa menestystä aivan ratkaisupeleissä.

– Kyllä se varmaan jollain tavalla erilainen fiilis on. Tämä kausi on ollut kyllä tosi tasainen. Tällä kaudella saa puolivälierissäkin jokainen joukkue, pois lukien ehkä Vimpeli, tehdä ihan täyden työn. Ihan hyvin ollaan loppujen lopuksi pelattu, vaikka tappioitakin on tullut, Vartama totesi ennen kuin yhtään pudostuspeliä oli vielä pelattu.

Neljänneksi runkosarjassa sijoittuneen Koplan kausi ei ole ollut paraatimarssia kohti syksyä, mutta toisaalta ryhmän pelin rakenteissa ei ole nähty merkittäviä kysymysmerkkejäkään.

– Olemme pelanneet hyvin kärkijengejä vastaan, ja uskon, että kovinkaan moni ei halua meitä vastustajaksi, vaikka olisimme neljänsiä sarjassa.

Finaalipelit ovat vielä hyvin kaukana. Vastassa välierissäkin olisi todennäköisesti runkosarjan ykkönen Vimpelin Veto, mikäli kaikki puolivälierien ennakkosuosikit voittavat omat otteluparinsa.

Unelmaskenaariona olisi kuitenkin päättää kausi kultamitali kaulassa. Ja jos mennään vieläkin tarkemmalle tasolle, etenijäkuninkaan ajatusmaailmaan, niin jos Vartama tavoittelee finaalien ratkaisevan juoksun tuomista, niin miten se tapahtuisi?

– Kyllähän niin että peli päättyy saman tien siihen, ja olisi pinna millä ei pitäisi keretä, sillä nehän ovat parhaimpia pinnoja. Nyt on jalat sellaisessa kunnossa, että niitä on tullut aika paljon.