Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisurheilijoiden mitalisade vapautti keihäsmiehet paineista – Lassi Etelätalo hakee poikkeusta tuttuun kaavaansa yleisurheilun EM-kilpailujen päätöspäivänä

Yleisurheilun EM-kilpailut päättyvät tänään Münchenissä, kun kisaohjelmassa ovat esimerkiksi 4x100 metrin viestien finaalit, miesten keihäänheiton finaali ja naisten 100 metrin aitajuoksun välierät sekä finaali.

Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela heittävät kello 20.50 Suomen aikaa alkaen. Keihäsmiehet ovat olleet usein tilanteessa, jossa Suomen mitaliodotukset ovat painaneet heidän harteillaan. Münchenissä tilanne on toinen. Suomen tahti on kiihtynyt loppua kohti.

Wilma Murron keskiviikon seiväskullan jatkoksi Topi Raitanen kiri perjantaina 3 000 metrin esteiden Euroopan mestariksi ja Kristiina Mäkelä saavutti hopeaa kolmiloikassa.

Etelätalo heittää viidettä kertaa arvokilpailujen finaalissa, mutta ei koe mitalipaineita.

– Ei ole tullut ulkopuolelta. On vain ne, mitä itse asettaa. Enkä aseta itselleni paineita. Menee kuin normaalistikin arvokilpailuissa, Etelätalo sanoi jo ennen karsintaa.

Siltä osin Etelätalo voisi heittää poikkeuksen normaaliin, että hän nappaisi 34-vuotiaana ensimmäisen arvokilpailumitalinsa kahden neljännen sijan, yhden kuudennen sijan ja yhden kahdeksannen sijan jälkeen.

Kuuselalle finaali on ensimmäinen.

– Pidän puheeni. Aion rokata sunnuntaina ja ottaa mitalin pois. Pöhinä on, että nyt jos ei koskaan ja heitän ennätyksen, parhaimmillaan 85,03 heittänyt Kuusela lupaili perjantaiaamun karsinnan jälkeen.

Etelätalo on valmis siirtämään ennätyksensä (84,98) uudelle metriluvulle.

– Tämän päivän heiton fiiliksen mukaan se on mahdollista. Tänäänkin olisi ollut paukkuja laittaa paljon pidemmälle. Tietysti tekniikankin pitää onnistua. Oikeasti kun haluaa pitkälle, vauhdin pitää olla kovempi, hän jutteli karsinnan jälkeen.

Piikkijuoksu toiveissa

Suoraan välieriin päässyt Reetta Hurske juoksee EM-urakan ensimmäisen kisajuoksunsa kello 20.10. Mahdollinen finaali olisi kello 21.45.

– Toivottavasti sunnuntaina tulee piikkijuoksu. Sellaista ei ole tullut vielä tällä kaudella. Finaaliin päästäkseen pitää juosta 12,80–12,90, tällä kaudella 12,88 juossut Hurske arvioi perjantaina.

Murron, Raitasen ja Mäkelän kasaama kolmen mitalin potti on suurin suomalaissaalis sitten vuoden 2006 Göteborgin EM-kilpailujen.

Jos keihäästä tai pika-aidoista napsahtaa mitali, pitää Suomen edellinen neljän arvokilpailumitalin potti lehteillä 38 vuoden takaa. Los Angelesin olympialaisissa 1984 Suomi otti neljä mitalia yleisurheilusta. EM-näyttämöllä neljä mitalia tuli edellisen kerran 1982 Ateenassa.