Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Senni Salminen jännittää karsintaa sopivasti ja hakee EM-kilpailuista ennätystään

Kolmiloikkaaja Senni Salminen on käynyt kahdesti karsiutumassa niukasti yleisurheilun arvokilpailuissa. Tokion olympialaisissa hän loikki 14,20 ja hävisi sentillä Kristiina Mäkelälle. Finaali jäi Salmiselta haaveeksi. Eugenen MM-kilpailuissa Salminen loikki 14,21. Finaalipaikka jäi kolmen sentin päähän.

Keskiviikkona on uran kolmas arvokilpailujen karsinta. Jännittääkö?

– Silleen sopivasti. Onhan siinä monta muuttujaa, että pitää olla rennoin mielin, Salminen vastasi tiistaina Suomen joukkueen hotellilla.

Ei kai karsinta ole tullut yöuniin asti?

– Ei ole. En muista, meinasiko Tokiossa viedä unet, mutta MM-kilpailuissa nukuin hyvin. Mitä sitä miettimään. Huomennahan (keskiviikkona) se vasta on.

Mäkelä on kokenut arvokisakävijä ja on ollut varma karsinnan selvittäjä. MM-Eugenessa hän jysäytti ennätyksensä 14,48 ja oli 30 senttiä lyhyemmällä hypyllä yhdeksäs finaalissa.

– Aina pitää hermoilla sen verran, että osuu lankulle. Lankun tuntumaan pitää osua, niin pääsen karsinnasta kunnialla. Piikkihyppy puuttuu, ja on tullut paljon hyviä hyppyjä lankun takaa. Senttejä olisi siinä otettavissa, Mäkelä sanoi.

– Panostus kaikkien valmistelujen osalta on tehty finaaliin katsoen. Karsinta on keskipäivällä ja finaali vasta yhdeksältä illalla (perjantaina). Siihen on pitänyt suunnata, kun noin myöhään en ole tänä kesänä kilpaillut.

Mäkelä ihmetteli karsintarajaa

Karsintaraja on vedetty 14,40 metriin.

– Yllättävän kovan rajan ovat asettaneet EM-kilpailuihin, Mäkelä sanoi.

– Toivotaan, että se tulisi helposti. Kuuma päivä, enkä haluaisi pehmittää siellä itseäni.

Taktikointikin on mahdollista, mutta Mäkelä ei aio jättää tulostaan liian heppoisaksi.

– En uhraa ajatuksia karsinnalle ennen kisapäivää. Silloin teen kaiken niin hyvin kuin voin. Ikinä ei tiedä, millainen päivä tulee.

Suomalaiskaksikko uskoo selviävänsä vähemmällä.

– 14,15–14,20 vaaditaan, Salminen veikkaili.

– 14:n päälle ainakin, 14,10, Mäkelä sanoi.

Salminen loikki viime vuonna Suomen ennätyksen 14,63, mutta tämän kauden pisin tulos on 14,32. Juoksu ei ole kulkenut toivottuun tapaan, paitsi kauden parhaan tuoneessa kilpailussa Kuortaneella.

Mihin olet tyytyväinen viikon jälkeen?

– Ennätykseen.

Lehikoinen ei nauti etuoikeudestaan

Kristiina Halonen ja Tuomas Lehtonen aloittavat 400 metrin aitojen urakkansa keskiviikkona, mutta Viivi Lehikoisella on paikka torstain välieriin. SE-nainen ei silti ole säännön kannattaja, vaikka sai välieräpaikan aiemmilla näytöillä.

– Se säästää yhden juoksun, mutta rehellisesti sanottuna tuo ei kuulu urheiluun. Nyt osalle annetaan etulyöntiasema. Aidoissakin voi tapahtua mitä vain.

Halonen ja Lehtonen suhtautuvat alkuerään maltillisesti.

– 56 ja alaosia vaaditaan. Pitää tehdä reipas ennätysparannus, MM-alkuerissä ennätyksensä 56,68 juossut Halonen sanoi.

– Menen taistelemaan. Uskon, että voin juosta ennätykseni, Lehtonen komppasi.