Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkinuora 99-prosenttisen ohittamaton – Granlund ja Lehtonen Suomen pistekärjet lohkopeleissä

Suomi päätti jääkiekon MM-kotikisojen alkulohkopelit vakuuttavaan 3–0-voittoon Tshekistä. Kolmen pisteen voitto toi Leijonille lohkovoiton ja torstain puolivälierävastukseksi Slovakian, joka oli toisen lohkon neljäs.

Suomi voitti lohkossa kuusi peliä varsinaisella peliajalla, ja ainoat pistemenetykset tulivat Ruotsia vastaan kärsityllä rangaistuslaukauskisatappiolla. Lohkopeleissä parempaan ylsi vain Helsingin lohkon voittanut Sveitsi, joka keräsi pisteen Suomea enemmän.

Alkulohkotilastoissa hämmästyttää suomalaisittain yksi prosenttilukema: 99,03. Maalivahti Jussi Olkinuora torjui viisi ottelua, 300 minuuttia ja sinä aikana taakse meni yksi vaivainen maali (USA:n Alex Galchenyukin loppuminuuttien osuma Suomen 4–1-voitossa). Olkinuora torjui 102 kohti tulleista 103 laukauksesta, joten torjuntaprosentti on huima 99,03. Päästettyjen maalien keskiarvo 31-vuotiaalla vahdilla oli lohkossa 0,20. Nollapelejä kertyi siis neljä.

– Ollaan pelattu tosi hyvin omassa päässä, hyökkääjistä lähtien. Meillä on ollut paljon kiekko hallinnassa, ja ollaan pelattu kurinalaisesti, Olkinuora jakoi kunniaa joukkueelle C More Sport -kanavan haastattelussa.

– Onhan tämä kulkenut (omalta osalta), mutta kyllähän tässä on ollut laidasta laitaan (vastustajia). Mutta on siis kulkenut joo, ja hyvä ettei ole mennyt mitään helppoja (taakse), siitä on hyvä jatkaa, Olkinuora kuvaili vielä C More Sportille.

Maalivahtien tilaston kakkosena USA:n Swayman

Maalivahtitilaston kakkosena on Yhdysvaltain Jeremy Swayman, joka torjui neljässä pelissä prosentilla 95,31 ja oli Olkinuoran ohella ainoa alle yhden päästetyn maalin keskiarvoon (0,89) päässyt maalivahti.

Alkulohkopelien pistepörssin voitti Sveitsin Denis Malgin tehoillaan 5+7. Tshekin Roman Cervenka kirjasi tehot 3+8 ja Kanadan Pierre-Luc Dubois lukemat 6+4.

Leijonien pistepörssin vei kuusi ottelua pelannut Mikael Granlund kolmella maalilla ja viidellä maalisyötöllä. Kahdeksaan pisteeseen pääsi myös puolustaja Mikko Lehtonen (2+6).

Puolustaja Mikael Seppälän syöttö Toni Rajalan 3–0-maaliin Tshekkiä vastaan sinetöi sen, että jokainen Leijonien kenttäpelaaja pääsi tehotilastoihin. Eniten Leijonista laukoi Lehtonen (20 laukausta), eniten jäähyili Saku Mäenalanen (29 minuuttia, jäähypörssin jaettu kolmostila) ja joukkueen plus/miinuskärki oli Lehtonen (+8).

Kapteeni Valtteri Filppula sai tililleen kaksi voittomaalia, ja eniten peliminuutteja per peli urakoivat Lehtonen sekä kolmessa ottelussa pelannut Miro Heiskanen (kummankin keskiarvo 19.32).