Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippu-urheilupomo Lehtimäki eroaa tehtävästään, käyttäytyi epäasiallisesti työyhteisössä – työsuhde päättyy kesäkuun lopulla, eikä hänellä ole työvelvoitetta

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki eroaa tehtävästään. Lehtimäki sai varoituksen käyttäydyttyään naisia kohtaan epäasiallisesti työyhteisössä.

Lehtimäki kertoi saaneensa varoituksen lähetettyään viestejä yöaikaan. Varoitus koski käyttäytymistä kahta henkilöä kohtaan.

– Minulla on huono tapa lähettää viestejä öisin ystävilleni, sekä miehille että naisille. Olen ylittänyt rajan sekä sisällöllisesti että ajankohdassa. Olen siis viestinyt liian kaverillisesti, Lehtimäki kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Tämä ei ole hyväksyttävää, olen tehnyt virheen. Tässä asemassa ei voi toimia näin. Olen pyytänyt anteeksi ja saanut anteeksi, siltä osin asia on loppuun käsitelty eikä asian osapuolilla kenelläkään ollut jatkovaateita.

Vapaavuori: Lehtimäen kanssa päätettiin yhdessä, ettei hän jatka

Lehtimäki sai varoituksensa syksyllä. Maaliskuun alussa Olympiakomitea ilmoitti jatkavansa Lehtimäen sopimusta vuoden 2024 loppuun. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoi, että asia "tutkittiin perusteellisesti" ennen sopimuksen jatkamista.

– Kaikkien oppikirjan sääntöjen mukaan mentiin. Päädyttiin siihen, että varoitus on oikea rangaistus. Oli selvää, että tapaukset eivät olleet lähellekään sellaista tasoa, että olisi pitänyt ryhtyä työsopimuksen irtisanomiseen. Tänä päivänäkään Mika Lehtimäki ei ole saanut potkuja, vaan olemme yhdessä päättäneet, ettei hän jatka, Vapaavuori sanoi.

– Jälkeenpäin on helppo sanoa, että helpommalla olisi selvitty, jos jatkosopimusta ei olisi tehty, Vapaavuori jatkoi.

Vapaavuori sanoi, että Olympiakomitea hoiti Lehtimäen varoitukseen liittyvät asiat syksystä lähtien "hyvin".

– Me elämme vaikeassa ja epätäydellisessä maailmassa, jossa ihmiset tekevät virheitä. Syntynyt keskustelu on saanut aikaan tilanteen, jossa olisi ollut vaikeaa mennä suomalaisen huippu-urheilun johtamisessa eteenpäin, niin Mika Lehtimäen kuin Olympiakomiteankin kohdalla.

Pomopesti todennäköisesti julkiseen hakuun

Lehtimäen työsuhde päättyy kesäkuun lopulla, eikä hänellä ole työvelvoitetta. Vapaavuori kertoi, että Olympiakomitea pohtii miten jatketaan eteenpäin huippu-urheiluyksikön "organisoinnin kannalta".

Olympiakomitean hallitus pitää ylimääräisen kokouksen keskiviikkona. Vapaavuori sanoi, että huippu-urheiluyksikön johtajan paikasta järjestetään todennäköisesti julkinen haku.

Lehtimäki, 55, toimi huippu-urheiluyksikön johtajana vuodesta 2018 lähtien. Ennen tätä pestiä hän työskenteli yksikön huippuvaiheen ohjelmajohtajana ja lajiryhmävastaavana. Lehtimäki on toiminut myös muun muassa jalkapallon ja jääkiekon valmennustehtävissä sekä Ylen yleisurheiluasiantuntijana.