Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Iga Swiatek saa tenniksen ykkösrankingin 20-vuotiaana

Puolalainen Iga Swiatek nousee tenniksen WTA-rankingissa maailmanlistan ykköspelaajaksi. Swiatekin kärkisijoitus varmistui, kun hän kukisti Miamin avointen toisella kierroksella Sveitsin Viktorija Golubicin 6–2, 6–0.

Ykkössija tipahti Swiatekin ulottuville, kun Australian Ashleigh Barty ilmoitti alkuviikosta lopettavansa uransa. Nopeat käänteet yllättivät 20-vuotiaan puolalaisen.

– Tuntuu epätodelliselta, Swiatek tunnusti Golubic-voiton jälkeen.

– Nämä ovat urheilu-uran ainutlaatuisia hetkiä, jotka muistaa loppuikänsä. Toisaalta tämä peli oli vain yksi muiden joukossa.

Ottelun jälkeen Miamin pelikentällä järjestettiin pieni seremonia, jossa turnauksen johtaja James Blake ja naisten maailmanlistan entinen ykköspelaaja Lindsay Davenport onnittelivat Swiatekia.

– En ollut mitenkään valmistautunut siihen hetkeen. Olen vain keskittynyt päivittäiseen työskentelyyn kehittyäkseni pelaajana, enkä ole koskaan tosissani uskonut, että minusta tulisi maailman ykköspelaaja, Swiatek paljasti.

– Sen takia kaikki tuntui niin ihmeelliseltä.

Bartyn päätös järkytti

Bartyn lopetuspäätös oli suorastaan järkyttävä yllätys Swiatekille. Hän ei kuitenkaan kokenut, että se olisi millään tavalla vähentänyt maailman rankingin ykköstilan arvoa.

– Nautin kyllä joka hetkestä. Eikä minua haittaa, jos sen kunniaksi ei järjestetä tätä kummempaa ilotulitusta, Swiatek vakuutti.

– Yleisö kannusti minua ja oli innoissaan. Itse yritän edelleen sisäistää kaikkea tapahtunutta, kun kaikki tapahtui niin odottamatta.

Naisten WTA-ranking päivitetään seuraavan kerran 4. huhtikuuta Miamin turnauksen päätyttyä. Swiatek saa silloin nimensä listan kärkeen ensimmäisenä puolalaisena.

Puolan tähän saakka korkeimman rankkauksen eli kakkossijan Swiatek jakoi Agnieszka Radwanskan kanssa.

Swiatek saavutti uransa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan grand slam -voittonsa Ranskan avoimissa kaksi vuotta sitten. Tällä kaudella hän on voittanut WTA-turnaukset Dohassa ja Indian Wellsissä. Hän on nyt voittanut 12 perättäistä ottelua.

Pyykki pitää pestä

Swiatekista tulee 28:s WTA-listan ykkössijoitettu pelaaja ja nuorin ykköspaikan haltija tanskalaisen Carolina Wozniackin (2010) jälkeen. Nuori puolalainen aikoo silti pitää jalkansa tukevasti maassa.

– Tämä voi tehdä pienen muutoksen elämääni, koska ykkössijoitetun asema lisää kiinnostusta, Swiatek pohdiskeli.

– Se kaikki kuuluu tähän työhön, joten olen valmis siihen.

Samalla Swiatek tuntee myös vastuunsa.

– Näkökulmastani tämä ei muuta elämääni mitenkään merkittävästi. Ehkä minun täytyy silti pitää huolta, että asuni on puhdas ja edustan tennistä hyvin. Siitä pitää huolehtia, mutta ihmisenä säilyn samanlaisena, Swiatek lupasi.