Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä menetti lentopallon miesten MM-kilpailujen kisaisännyyden – FIS estää venäläisten ja valkovenäläisten kilpailemisen

Kansainvälinen lentopalloliitto (FIVB) otti Venäjältä lentopallon miesten MM-kilpailujen kisaisännyyden. Kilpailut piti järjestää useassa eri venäläiskaupungissa elo-syyskuun taitteessa, mutta nyt niille etsitään uusia pelipaikkoja muualta.

Liiton verkkosivujen mukaan muutoksen syynä on Venäjän viime viikolla aloittama hyökkäys Ukrainassa. FIVB kertoi olevansa huolissaan tilanteen kärjistymisestä ja Ukrainan kansan turvallisuudesta, joten lajiliitto ei enää katsonut voivansa jatkaa kisajärjestelyjä Venäjän kanssa.

FIVB on informoinut asiasta Venäjän lentopalloliittoa ja MM-organisaatiota.

– FIVB etsii vaihtoehtoista isäntämaata tai -maita varmistaakseen, että globaali lentopalloperhe, mukaan lukien kansalliset liitot, urheilijat, toimihenkilöt ja fanit tuntevat olonsa turvalliseksi ja ylpeäksi saadessaan osallistua iloiseen ja rauhalliseen urheilujuhlaan.

Suomi ei ole mukana MM-kilpailuissa, koska maajoukkue ei läpäissyt karsintaseulaa. Varsinaisia karsintoja ei järjestetty vaan osallistujamaat siivilöitiin selville rankingsijoituksilla. Kisaisäntä Venäjällä ja hallitsevalla maailmanmestarilla Puolalla oli suorat paikat.

FIS estää venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen kilpailuihinsa

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS tiedotti tiistaina iltapäivällä, etteivät venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saa enää osallistua FIS:n kilpailutoimintaan kuluvan kauden aikana. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

FIS ei pysty takaamaan urheilijoiden tai paikallisten kisajärjestäjien turvallisuutta ja päätyi ratkaisuun sen jälkeen, kun useat jäsenmaat alkoivat vastustaa venäläisten ja valkovenäläisten kilpailemista.

FIS teki asiassa yhteistyötä Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) kanssa. KOK suositteli FIS:lle venäläisten ja valkovenäläisten sulkemista kilpailutoiminnan ulkopuolelle.

– Suojellakseen maailmanlaajuisten urheilukilpailujen rehellisyyttä ja kaikkien osallistujien turvallisuutta KOK:n johtokunta suosittelee, että kansainväliset lajiliitot ja urheilutapahtumien järjestäjät eivät kutsu tai salli venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja toimihenkilöiden osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin, tiedotteessa muotoiltiin.

Jo aiemmin FIS ilmoitti, että se antaa taloudellista, logistista ja teknistä tukea Ukrainan urheilijoille ja joukkueille, kunnes nämä voivat palata turvallisesti kotimaahansa.

Venäjän ja Valko-Venäjän ampumahiihtäjät vetäytyivät itse Kontiolahdelta

Venäjän ja Valko-Venäjän ampumahiihtäjät eivät osallistu loppuviikolla ampumahiihdon maailmancupiin Kontiolahdella, kertovat kisajärjestäjät tiedotteessa.

Kisajärjestäjien mukaan päätös kisoista vetäytymisestä oli joukkueiden. Venäjä ja Valko-Venäjä jäävät pois myös kaudesta jäljellä olevista Otepään ja Holmenkollenin maailmancupeista.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU linjasi viime lauantaina, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat voivat kilpailla, mutta heidän on kisattava neutraalin lipun alla. IBU:n viikonloppuinen linjaus poikkeaa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n maanantaisesta suosituksesta, jonka mukaan Ukrainaan hyökänneiden maiden eli Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat pitäisi sulkea kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.

Ukraina ilmoitti jo aiemmin jäävänsä pois Kontiolahdelta, jossa kilpaillaan torstaista sunnuntaihin. Kontiolahdella on mukana joukkueita 23 maasta.

Kansainvälinen luisteluliitto kieltää Venäjän ja Valko-Venäjän luistelijoiden kilpailemisen

Kansainvälinen luisteluliitto ISU kieltää venäläisten ja valkovenäläisten luistelijoiden osallistumisen kansainvälisiin kilpailuihin. Kielto perustuu Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan ja koskee taitoluistelua, pikaluistelua ja kaukalopikaluistelua.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kehotti maanantaina kansainvälisiä lajiliittoja kieltämään venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailemisen. ISU noudatti linjausta.

Taitoluistelussa mitalitilastot näyttävät siten maaliskuisissa MM-kisoissa Ranskassa hyvin toisenlaisilta kuin Pekingin talviolympialaisissa. Venäjän olympiakomitean väreissä kilpailleet luistelijat voittivat Pekingissä kuusi mitalia, joista kaksi oli kultaisia. Naisten luistelussa Venäjä otti kaksoisvoiton, pariluistelusta hopeaa ja pronssia sekä jäätanssista hopeaa. Vain miesten luistelun kärkikolmikkoon ei mahtunut venäläisiä.

Venäjä vei Pekingissä nimiinsä myös joukkuekilpailun olympiakullan, mutta mitalit jäivät jakamatta Kamila Valijevan dopingepäselvyyksien takia.

Taitoluistelun MM-kisat luistellaan Ranskan Montpellier'ssä 21.–27. maaliskuuta. Suomea edustavat olympialaisissakin kisanneet Jenni Saarinen ja jäätanssijapari Juulia Turkkila/Matthias Versluis.

Pikaluistelun MM-kisat luistellaan Norjan Hamarissa loppuviikolla. Suomella ei ole kisoissa edustusta.

NHL keskeyttää yhteistyön

NHL tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja keskeyttää välittömästi kaiken yhteistyön venäläisten liiketoimintakumppaniensa kanssa, jääkiekkoliiga kertoo verkkosivuillaan .

Liiga kertoo myös sulkevansa toistaiseksi venäjänkieliset digitaaliset mediasivustonsa ja sosiaalisen median kanavansa. Venäjää ei myöskään harkita minkään tulevan NHL-kilpailun tapahtumapaikaksi.

Tiedotteen mukaan liiga on myös huolissaan venäläispelaajiensa hyvinvoinnista ja painottaa näiden pelaajien pelaavan liigassa joukkueidensa edustajina, ei Venäjän.

– Ymmärrämme, että heidät asetetaan perheineen äärimmäisen vaikeana asemaan, NHL kertoo lausunnossaan.

Jääkiekkoliitot sulkevat Venäjän peliensä ulkopuolelle

Urheilujärjestöt ovat reagoineet voimakkaasti Venäjän sotatoimiin Ukrainassa.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF sulki myöhään maanantaina Venäjän ja tämän naapurimaan Valko-Venäjän liiton alaisten kilpailujen ulkopuolelle. Liiton hallituksen tekemä päätös koskee Venäjän ja Valko-Venäjän maajoukkueita ja seurajoukkueita. Valko-Venäjä on Venäjän läheinen liittolainen ja antanut muun muassa Venäjän hyökätä Ukrainaan rajojensa sisältä.

Päätöksen myötä joukkueet eivät pelaa ensi toukokuussa Suomessa järjestettävissä miesten MM-kilpailuissa.

Suomen, Ruotsin ja Tshekin jääkiekkoliitot päättivät jo aiemmin maanantaina lopettaa yhteistyönsä Venäjän jääkiekkoliiton ja sen maajoukkueiden kanssa.

Jokerit jätti KHL-kauden kesken ja purki pelaajien sopimukset

Ukrainan sota on vaikuttanut laajasti myös venäläisen KHL:n Venäjän ulkopuolisiin joukkueisiin. Esimerkiksi helsinkiläinen Jokerit ilmoitti perjantaina jättävänsä kauden kesken ja maanantaina seura purki yhteensä 15 pelaajansa sopimukset. Aiemmin Jokerit oli jo päästänyt menemään päävalmentajansa.

KHL:n on jättänyt myös muun muassa latvialainen Riian Dinamo, jonka pelaajien joukossa oli myös suomalaisedustusta.

Jääkiekkoliitto kertoi viime viikolla poistavansa Leijonien mestaruuksia symboloivat paidat ja mestaruusviirit Hartwall Arenan katosta. Jokerit pelasi KHL:n kotiottelunsa Hartwall Arenalla.

Hartwall Arenan nimellä tunnetun hallin on vuodesta 2013 omistanut Arena Events Oy . Yhtiön omistavat Venäjän sotatoimien takia lännen pakotelistalla oleva Gennadi Timtshenko sekä Arkadi ja Boris Rotenberg. He ostivat hallin sen rakennuttaneelta Harry Harkimolta.

Yleisurheilu sulki stadionit venäläisiltä ja valkovenäläisiltä: "Urheilun on astuttava esiin"

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics sulkee Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat toistaiseksi kansainvälisiltä kisakentiltä, liitto kertoi nettisivuillaan .

– Olemme kauhuissamme siitä, mitä Venäjä on tehnyt, Valko-Venäjän avustuksella, kommentoi liiton puheenjohtaja Sebastian Coe.

Entisenä olympiavoittajana hän tietää hyvin, miten kipeästi erilaiset pannat vaikuttavat urheilijoihin. Coe voitti 1 500 metrin juoksun olympiakultaa vuonna 1980 Moskovassa ja vuonna 1984 Los Angelesissa, ja kumpiakin kisoja värittivät boikotit.

– Olen vastustanut sitä, että poliitikot ottavat urheilun tähtäimeensä, kun samalla talouselämä ja muut sektorit jatkavat toimintaansa. Nyt tilanne on eri, sillä Venäjää kohtaan on asetettu kovia sanktioita. Urheilun on astuttava esiin ja liityttävä näihin pyrkimyksiin ja saatava rauha palaamaan, Coe sanoi.

Panna koskee muun muassa vajaan kolmen viikon kuluttua kisattavia yleisurheilun MM-hallikisoja Serbian Belgradissa. Jo tällä viikolla ohjelmassa ovat kilpakävelyn MM-joukkuekilpailut Omanin Muscatissa. Kesällä odottavat MM-kilpailut Yhdysvaltain Eugenessa.

Venäjän yleisurheiluliitto oli suljettu kisoista jo vuodesta 2015 lähtien maan valtiojohtoisen dopingin takia, mutta venäläiset urheilijat saattoivat kisata neutraaleina urheilijoina (ANA), jos heidät on todettu World Athleticsin syynissä kilpailukelpoisiksi. Järjestelmä jatkuu, mutta myös ANA-statuksen urheilijat menettävät toistaiseksi kilpailumahdollisuutensa.

World Athleticsin hallitus käsittelee ensi viikolla Valko-Venäjän yleisurheiluliiton mahdollista pannaa.

Venäläis- ja valkovenäläisurheilijat joutuvat sivuun myös vesiltä

Suomalaispurjehtijat tai -kilpaveneilijät eivät toistaiseksi osallistu kilpailutoimintaan Venäjällä tai Valko-Venäjällä, eikä venäläis- tai valkovenäläisurheilijoiden tulisi saada osallistua Suomessa tai muissakaan maissa järjestettävään kansainväliseen kilpailutoimintaan.

Linjauksen teki lajiliitto Suomen purjehdus ja veneily (SPV), joka tuomitsee jyrkästi Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

SPV kertoo tiedotteessaan esittävänsä vaatimuksensa Kansainväliselle purjehtijaliitolle (World Sailing) ja Kansainväliselle moottoriveneliitolle (Union Internationale Motonautique).

SPV tarttuu myös käytännön avustustyöhön ja järjestää Helsingissä torstaina tarvikekeräyksen Ukrainan tukemiseksi.

Myös Kansainvälinen kanoottiliitto ICF sulkee Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat pois kilpailuista toistaiseksi. Ukrainaan hyökänneiden maiden edustajat eivät ole tervetulleita myöskään ICF:n kokouksiin eikä työryhmiin.