Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Teemu Hartikaisella on KHL:ään sopiva luonne, mutta nyt ajatukset olympiakullassa

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen saldo olympialaisten puolivälierissä on varsin kelvollinen, kun kahdeksan aiempaa yritystä ovat tuottaneet viisi voittoa.

Pekingissä pelaavan joukkueen hyökkääjä Teemu Hartikaisen saldo on nolla ennen keskiviikkoa, jolloin Leijonat kohtaa Sveitsin. KalPa-kasvatti pelasi olympialaisissa jo neljä vuotta sitten, mutta Pyeongchangissa Kanada kukisti Suomen ja esti pääsyn mitalipeleihin.

– Viimeksi lähdimme puolivälierissä laulukuoroon, nyt on tavoitteena mennä päätyyn asti. Kaikki tehdään, ja motivaatio on kova, Hartikainen paalutti tiistain harjoituksien jälkeen.

– Hyvät jäät, kuonat liikkeelle ja valmistautumista huomiseen.

Haastatteluhetkellä vastustaja ei ollut vielä selvillä.

– Varmasti tulee tiukka peli ja joka tapauksessa hyvä joukkue vastaan. Pitää olla hereillä alusta asti.

Alkusarjassa Slovakia säikäytti ja iski johtomaalin. Latvia piti Leijonat nollilla ensimmäisen erän. Ruotsi hallitsi alusta asti ja karkasi toisessa erässä 3–0-johtoon. Hartikainen kavensi kolmannen erän alussa ja aloitti Suomen 4–3-jatkoaikavoittoon huipentuneen kirin.

– Kolmannessa erässä peli-ilme oli sellainen, kuin pitääkin olla tästä eteenpäin. Tiedämme, mille tasolle pitää päästä.

"Nythän kisat vasta oikeasti alkavat"

Hartikainen edustaa yhdeksättä kautta Salavat Julajev Ufaa. KHL:ssä pestit ovat tuulisia, mutta lupsakka savolainen on viihtynyt, ja hänestä on pidetty.

– Luonne vaikuttaa paljon. Ettei ala tuittuilla, jos peli ei kulje, Hartikainen nostaa kysyttäessä esiin yhden piirteen, joka on tukenut pitkän uran tekemistä itänaapurissa.

Hartikainen, Sakari Manninen ja Markus Granlund muodostavat jo toista kautta Ufan tehonyrkin. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen olisi ottanut kolmikon maajoukkueeseen jo vuosi sitten, mutta lukuisista yrityksistä huolimatta ei tärpännyt.

– Oli paljon koronaa. Lisäksi minulla oli iso vastuu Ufassa, kun pelasin joka ilta aika isoilla minuuteilla. Tauot menivät levätessä, Hartikainen avasi.

Tällä kaudella tärppäsi. Olympiakaukalossa Hartikainen ja Granlund ruokkivat Mannista kolmen täysosuman verran jo avausottelussa. Granlund loukkaantui Latvia-ottelun avauserässä ja hölmöili ulosajon Ruotsia vastaan, joten Jalosen täytyi sekoittaa ketjuja.

Leijonat tuntevat toisensa, joten se auttaa kiperillä hetkillä.

– Kaikki pelaavat samaa pelisysteemiä, joten yhteispeli on löytynyt muidenkin kanssa. Kolmannessa erässä Ruotsia vastaan jätkät vaihtuivat koko ajan, mutta pelasimme samaa kiekkoa, Hartikainen sanoi.

– Tietysti Ufa-ketjun kanssa pystymme toteuttamaan omat systeemimme, koska ratkaisuja tulee alitajuisesti. Pelimme perustuu toistemme lukemiseen, toisiimme luottamiseen ja työmoraaliin.

– Täällä on ollut epäonnea, mutta nythän kisat vasta oikeasti alkavat.