Tahko on valmis ottamaan baseballin siipiensä alle – Luka Raesmaa on maajoukkuemies, vaikka ei lajia vielä niin tunnekaan

Miltä kuulostaisi Tahko Baseball?

Ensi kesänä Hyvinkään Tahkossa on todellakin mahdollisuus kokeilla myös baseballia, näin kertoo Tahkon baseball-yhteyshenkilö Hannu Lignell.

– Baseball- ja softball-liiton puolelta on lähdetty voimakkaasti viemään lajia eteenpäin 40-juhlavuotisajatuksella. Suomen liitto sai kansainväliseltä lajiliitolta merkittävän varustelahjoituksen ja sen on ollut helppo lähestyä isoja perinteisiä pesäpalloseuroja ajatuksella löytyisikö kiinnostuneita pelaajia, Lignell taustoittaa.

– Meiltä Hyvinkäällä vastattiin, että totta kai ollaan kiinnostuneita, mutta tarvitaan ulkopuolista apua baseballin lajitaitoihin tutustumisessa.

Tällä hetkellä seurassa on tehty kartoitus pääasiassa 16–18-vuotiaiden junioreiden joukossa. Kyselyyn saatiin 16 vastausta, joista noin kolmasosa oli tyttöjä ja kaksi kolmasosaa poikia.

Jatkossa mietinnässä on, miten lajikokeilua tehtäisiin: pelkästään Hyvinkäällä keväämmällä ulkona vai yhdessä esimerkiksi lähikaupunkien kanssa jo hallikaudella.

– Jatkon ratkaisee se, millaisen kiinnostuksen laji herättää. Tahko ry:n puolella ei vielä ole konkreettista toimintaa. Asiat ovat olleet keskustelussa johtokunnassa ja on sovittu, että jatketaan lajikokeiluilla.

Lignellin mukaan kokeilua helpottaa se, että samat lisenssit käyvät pesäpalloon ja baseballiin – ollaan ikään kuin saman lajin sisällä.

Hän ei usko Hyvinkäällä tapahtuvan kovin paljon vielä hallikaudella, mutta sanoo asiasta tiedotettavan seuraväelle heti kun lajitapahtumia on tarjolla.

– Tulevalle kesälle liiton tavoite on muodostaa baseballin pääsarjan ja kolmosdivarin väliin oma sarjatasonsa, johon pesäpalloseurat voisivat koota omia joukkueita.

Näin voitaisiin pelata lyhyt, näytösotteluista koostuva sarja, joka olisi samalla osa pesäpallon satavuotisjuhlavuotta.

Lignell arvioi toiminnan kohderyhmän olevan esimerkiksi parikymppiset pesäpalloilijat, joka eivät halua lähteä kilpapesikseen mukaan, mutta haluaisivat jatkaa samantyyppisen kesälajin parissa.

Vaikka toiminta on Tahkossa vasta aluillaan, löytyy seurasta jo lajin maajoukkuemies. Miesten Superpesis-joukkueen Luka Raesmaa on mukana 2022 baseballmaajoukkueen ringissä.

Maajoukkueen tiedotteessa kerrotaan joukkueessa panostuksen olevan nuorissa syöttäjissä, joista lähdetään koulimaan tulevaisuuden tekijöitä ja pohjaa, jonka avulla Suomella on tavoite lunastaa tulevaisuudessa paikka EM-lopputurnauksessa.

Tällä hetkellä armeijan harmaissa palveleva Raesmaa sai baseballherätyksen 2020, kun Sotkamon Jymyn Konsta Kurikka kertoi mediassa kiinnostuksestaan lajiin. Baseball- ja softball- lajivastaava Ville-Herman Saarman oli lukenut lehdestä myös Raesmaan hyvästä heittokädestä.

– Saarman spottasi minut ja ehdotti, että voisin tulla kokeilemaan lajia. En ollut aiemmin seurannut lajia ollenkaan, en edes nähnyt yhtään kokonaista matsia telkkarista, Raesmaa kertaa.

Hän kävi ensin katsomassa peliä Myllypurossa ja kävi oman pesiskauden jälkeen kokeilemassa heittoa kummulla.

– Koin, että voisin saada baseballista omaan heittooni lisätietoa. Siinä lajissa on keskitytty heittotekniikan parantamiseen. Voin suoraan myöntää, että pesis on minulle edelleen se juttu ja baseball on siihen työkalu.

Myös Tahkossa tiedetään, että pesäpallo on Raesmaalle ykköslaji, maajoukkuestatuksesta huolimatta.

– Ihan hienolta tietysti kuulostaa omaan korvaan, että kuuluu maajoukkuerinkiin. Jos on valmis treenaamaan niin, että pystyisi peleissä syöttämään, voisi siellä päästä myös pelaamaan. Mutta vielä ei olla sillä tasolla, Raesmaa sanoo.

Raesmaa on pelannut tähän mennessä vain yhden baseballpelin Helsingin Puumien riveissä viime kesänä.

– Oli se erilaista. Ulkopelissä olin syöttäjänä ja peli lähti hyvin käyntiin. Sain yhden strike outinkin [suorapalon]. Loppupelin olin ulkokentällä. Syöttämistä lukuun ottamatta olin muussa hommassa sen verran kujalla, etten osaa oikein olla lajista vielä mitään mieltä, Raesmaa summaa.

Sen hän ehti huomata, että baseballottelu vaatii pidemmän ajan keskittymistä kuin pesäpallopeli.

– Monella oli evästäkin mukana. Vaikka pesiskin voi kestää yli kaksi tuntia, se tuntuu kuitenkin enemmän yhdeltä rypistykseltä. Lyömisessä ei ole hirveästi samaa kuin pesiksessä. Itsellä palloon osuminen oli enemmänkin tuuria.

Hän toivoo silti, että pääsisi tulevanakin kautena pelaamaan Puumissa muutaman ottelun.

Tahkon lähtöä seurana mukaan baseballiin Raesmaa pitää hyvänä.

– Mitä enemmän näkyvyyttä kummallekin lajille tulee yhteisesti, sen parempi kummallekin. Jos joku haluaisi Pihkalassa katsoa baseballiakin, hyvä vaan.

Baseball Suomessa

SM-sarjassa pelasi viime kaudella viisi joukkuetta: Helsinki Mets, Helsinki Puumat, Espoo Expos, Tampere Tigers ja Lahti Pirates.

Fat Lizardissa eli Suomisarjassa oli myös viisi joukkuetta; Tigersin ohella Turku Black Socks, Lintuvaara XL5, Myllypuro Tornadoes ja Nokia White Socks.

Kaudella 2022 tarkoitus on pelata myös Superbaseball-sarjaa, jonka osanottajat tulevat olemaan nykyisiä pesäpalloseuroja. Kauden aikana kartoitetaan kiinnostus toimintaan kevyen sarjamuodon puitteissa. Tarkoitus oli aloittaa vastaavanlainen toiminta jo 2021 kesällä, mutta pandemiasta johtuen tiivis kausi ei jättänyt aikaa toiminnan organisoimiselle.

Muun muassa Seinäjoen Jymy-Jussit, Hyvinkään Tahko, Joensuun Maila ja Sotkamon Jymy ovat olleet kiinnostuneita sarjasta. Toiveena on saada tähän sarjaan mukaan 4-6 joukkuetta ensimmäiselle kaudelle.

PPL/SBSL tekee arviot kaikista kolmen sarjatason baseball joukkueista kauden päätteeksi ja järjestelee sarjatoiminnan uusiksi kaudelle 2023 siten, että Superbaseballista tulee maan ylin sarjataso ja siellä tulevat pelaamaan ne joukkueet joilla on kilpailulliset tavoitteet ja halu lunastaa paikka Eurocupeissa.

Sotkamon Superpesis-joukkueesta baseballammattilaisuutta jahtaamaan siirtynyt Konsta Kurikka on aloittanut talvisarjan pelit hyvin Espanjan Valenciassa.

Suomen maajoukkueen tulevan kauden päätapahtuma on EM-karsinnat heinäkuussa.

Riihimäellä jo vuosia sitten

Riihimäellä Piraijat pelasi baseballia 1990-luvun alkupuoliskon. Toiminnan käynnistäjänä oli Akira Ropo, joka nykyään asuu Tampereella ja on edelleen lajissa mukana.

Ropo perusti joukkueen Riihimäellä 1989 ja baseballia pelattiin paikkakunnalla 90-luvun puoliväliin. Piraijat voitti baseballin Suomen mestaruuden 1994.

Myös tuolloin oli viritelmiä Piraijoiden ja pesäpallon Riihimäen Pallonlyöjien välillä.

– RPL:n kakkosjoukkueen kanssa pelattiin muutama peli ja kävin myös vetämässä heille muutamat reenit. Veli-Pekka Vähäkoski siirtyi pelaamaan silloin pesäpallosta baseballiin. Hän oli yksi joukkueen kantavista voimista. Sami Joukainen pelasi myös silloin yhden pelin baseballia, Ropo muistelee nyt.

Piraijoissa ovat pelanneet muiden lajien edustajista myös yli 300 ottelua SM-liigaa tahkonnut jääkiekkoilija Olli Korkeavuori ja nykyään miesten Korisliigassa Helsinki Seagullsia sekä Suomen tyttömaajoukkueita valmentava Jussi Laakso.

Ropo muutti 90-luvulla Tampereelle ja arvelee sen osittain vaikuttaneen baseballin hiipumiseen Riihimäellä. Osa pelaajista siirtyi pääkaupunkiseudulle, Turkuun ja Lahteen.

Ropo itse pelasi vielä Tampere Tigersissä ja teki myös 2012 lajihistoriaa poikansa Aki Ropon kanssa, kun molemmat olivat syöttäjänä samassa pelissä.

Hänen mukaansa Tigersillä on vahva halu tehdä yhteistyötä Manse PP:n kanssa, ja pesäpallotaustaisia pelaajia on nähty baseballseuran riveissä vuosien varrella. Korona-aika on silti hidastanut lajityötä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut