Kerttu Niskanen sai vahvan alun Tour de Ski -kiertueelle, jatkaa huomenna maailmancup-uransa avausvoiton maisemissa – Diggins ja Kläbo aloittivat kuuden kilpailun kiertueen voitoilla Sveitsissä

Kerttu Niskanen sai mainion alun maastohiihdon Tour de Ski -kiertueelle, sillä hän hiihti Sveitsin Lenzerheiden sprinttikilpailussa kymmenenneksi. Vapaan hiihtotavan sprintti ei kuulu 33-vuotiaan Niskasen bravuurimatkoihin, mutta tänään hän oli ladulla odotettua vahvempi.

Niskanen piti välierässään alussa vauhtia, mutta sprinttiradan toinen kierros oli hänelle vielä liikaa.

Yleensä pidemmillä matkoilla parhaimmilleen venyvä Niskanen ei ole järin tuttu näky sprintin välierissäkään. Edellisen kerran hän oli 12 parhaan joukossa maailmancupin sprintissä maaliskuussa 2014, kun hän oli yhdeksäs Norjan Drammenissa perinteisellä hiihtotavalla. Parhaimmillaan hän on ollut cupin sprintissä kolmas, Tukholman kuninkaanlinnan ympäri kiertäneellä ladulla maaliskuussa 2013.

Kiertueen viime kauden kokonaisvoittaja Jessie Diggins aloitti uuden rupeaman voitolla. Yhdysvaltalainen Diggins oli naisten finaalin loppuvedossa vahvin ja iloitsi perheensä tuesta ladun varressa.

– Vietin joulua vanhempieni ja kihlattuni kanssa Keski-Euroopassa. Onnellisuus tuo nopeutta, Diggins sanoi Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n haastattelussa maalialueella.

Toisena maalilinjan ylitti Norjan 23-vuotias Mathilde Myrhvold, jolle palkintosija oli maailmancupissa uran ensimmäinen. Kolmas oli slovenialainen Anamarija Lampic.

Vuorisella kaistat tukossa

Miesten kilpailussa sprintin erikoismies, olympiavalintansa jo varmistanut Lauri Vuorinen hiihti Lenzerheidessa puolivälieränsä viidenneksi. Suoran jatkopaikan sai jokaisen erän kaksi parasta.

– Aika iso pettymys tuo lopputulos on. Kun tultiin loppusuoralle, olin toisaalta pelissä mukana, mutta kaistat olivat tukossa, lopputuloksissa 22:nneksi sijoittunut Vuorinen kommentoi Hiihtoliiton ääninauhalla.

Norjalainen Johannes Hösflot Kläbo kiri vastustamattomasti miesten finaalin voittoon. Sprintin hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Kläbo oli ylivoimainen.

– On mukava aloittaa kiertue tällä tavalla, Kläbo tuumasi FIS:n haastattelussa.

Ranskalaishiihtäjät Richard Jouve ja Lucas Chanavat ottivat finaalissa sijat kaksi ja kolme.

Kiertueen avauskisassa oli mukana 11 suomalaishiihtäjää, joista kaikkiaan neljä eteni erävaiheeseen. Puolivälierien avauserässä hiihtänyt Krista Pärmäkoski oli eränsä neljäs ja Anne Kyllönen neljännessä erässä viides.

– Ihan hyvä kulku oli. Nyt on Tour aloitettu, eikä mitään ole hävitty, Pärmäkoski kommentoi Hiihtoliiton ääninauhalla.

Pärmäkoski muistutti, että yksi kiertueen ennakkosuosikeista, Ruotsin Frida Karlsson, menetti asemiaan karsiutumalla jatkosta. Kauden alussa kaksi voittoa hiihtänyt Karlsson oli Lenzerheidessa vasta 34:s.

Kyllönen kuvasi Hiihtoliiton ääninauhalla hiihtoaan hyvän tuntuiseksi ja piti kisaa positiivisena yllätyksenä.

Iivo Niskanen oli 40:s

Suomen naisista Johanna Matintalo ja Riitta-Liisa Roponen karsiutuivat jatkosta jo aika-ajossa, sillä Matintalo oli sijalla 39 ja Roponen 79:s. Miehistä tie katkesi aika-ajoon kaikilta muilta kuin Vuoriselta. Iivo Niskanen oli aika-ajossa 40:s, Ville Ahonen 50:s, Perttu Hyvärinen 52:s, Remi Lindholm 70:s ja Arsi Ruuskanen 84:s. Kiertueen ensikertalaisia heistä ovat Ahonen, Lindholm ja Ruuskanen.

Suomen joukkue kuihtui jo ennen avauskilpailua kahdella hiihtäjällä, kun Eveliina Piipolla todettiin joulupäivänä koronatartunta. Huonetoveri Vilma Nissinen luopui kiertueesta altistumisen takia.

Vuodenvaihteen kiertueella hiihdetään kuusi kilpailua. Huomenna naisten kiertue jatkuu 10 kilometrin kilpailulla perinteisellä hiihtotavalla. Lenzerheiden laduilla Kerttu Niskanen juhli maailmancup-uransa avausvoittoa vuoden 2014 tammikuun alussa, kun kymppi hiihdettiin yhteislähtönä. Toisen kerran Niskanen oli cup-ykkönen Italian Cognessa helmikuussa 2019, juuri ennen Seefeldin MM-hiihtoja.

Miehet hiihtävät Lenzerheidessa huomenna 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla. Kauden avauskisassa Iivo Niskanen voitti Rukalla vastaavan matkan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut