Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Padon B-juniorit saivat oppia suoraan maajoukkueympyröistä – "Kannattaa muistaa, että futsalissa on avainasemassa tiimityö"

Tervakosken Padon juniorit ovat valmiina ikäluokkansa futsalliigaan. Annastiina Rönn

Annastiina Rönn

Tervakosken Padon B-juniorit valmistautuivat ensi kuun alussa alkavaan ikäluokkansa futsalin SM-liigaan Suomen futsalmaajoukkueen kakkosvalmentaja Ville Sihvosen ohjauksessa Delfort areenalla.

Samalla katsomossa valmennuksesta ottivat oppia Padon eri ikäluokkien juniorijoukkueiden valmentajat.

Sihvonen on valmentanut Suomen futsalmaajoukkuetta jo usean vuoden ajan. Viime vuosien menestys liittyy pitkäjänteisen työn ohella maailman huipulta saapuneen kroatialaisen päävalmentajan Mićo Martićin tuomaan tietotaitoon.

– Aiemmin olemme valmentaneet Suomen sisäisen futsaltietämyksen turvin, kunnes Martić tuli avaamaan näkökulmiamme tuloksena paikka tammikuussa alkavissa futsalin EM-kisoissa, Sihvonen sanoi.

Hän on iloinen, että uuden valmentajan vaikutus näkyy maajoukkueessa pelaajatasolla, mutta vaikuttaa vahvasti myös Suomen tulevaisuuteen futsalmaana, sillä nyt Suomessa osa valmentajista on UFB-tasoisia valmentajia.

Sihvonen kuvailee vahvuuksiensa valmentajana liittyvän etenkin pelaajaläheiseen valmentamiseen, joka kumpuaa osittain omasta taustasta jalkapallon ja futsalin parissa.

– Työnjako Mićon kanssa menee karkeasti niin, että hän rakentaa strategiat ja minun vastuullani on jokaisen persoonan huomiointi valmennuksessa omana itsenään, sillä joukkue rakentuu yksilöistä.

Sihvosen valmennustyylissä huomaa uudenlaisen ajattelun ohjaamisessa.

– Rähjääminen on taakse jäänyttä valmennustyyliä. Ääntä voi ja pitää käyttää, mutta toisaalta joskus ei ole tarpeen sanoa mitään, vaan riittää että näyttää käsimerkein, Sihvonen sanoo.

Futsalin pelaaminen edellyttää pelaajilta älykkyyttä, päätöksentekokykyä ja nopeutta.

– Sen pelkääminen, että futsalissa loukkaantuisi enemmän kuin kesäkentillä, ei ole mielestäni perusteltua. Toki loukkaantumisia tulee, mutta ne ovat erilaisia kuin kesäkentän fyysisissä pitkissä kontakteissa.

Futsalin pelaaminen on monipuolista ja erikoistilanteet, kuten kulmapotkut, ovat isossa roolissa. Sihvosen mielestä Suomessa puitteet harrastaa futsalia junioritasolta lähtien ovat kunnossa koulujen liikuntasalien ja liikuntahallien vuoksi.

– Futsal palvelee hyvin myös kesäkenttiä reaktiokykyä vaativana pelinä.

Sihvosen mukaan Pato voi lähteä hyvin mielin kohti ensimmäistä SM-liigakautta.

– Kun pelaajat vain muistavat pitää perusasiat kunnossa ja uskaltavat rohkeasti kentällä syöttää, niin joukkue pärjää varmasti hyvin. Kannattaa myös muistaa, että futsalissa on avainasemassa tiimityö ja etenkin koko joukkueen osalta onnistunut puolustuspeli, sillä kentällä pitää olla koko ajan hereillä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut