Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Matkalla kohti unelmia ja maailman huippua – riihimäkeläisvoimistelija haluaa toimia rohkaisevana esimerkkinä

Tampereen Minetit Pre Junior -joukkueessa voimisteleva Sohvi Pääkkö kokee merkityksellisenä sen, että innostus joukkuevoimisteluun alkoi juuri RiVoLista ja Milla Smolanderin valmennuksesta. Rivoli

Riihimäkeläisen Sohvi Pääkön, 14, syksyyn on sisältynyt uudenlaiseen arkeen totuttelemista, kun hänet valittiin heinäkuussa Tampereen Sisun joukkuevoimistelun Minetit Pre Junior -joukkueeseen. Joukkue kilpailee joukkuevoimistelun 12–14-vuotiaiden SM-sarjassa tähdäten sekä kansallisten että kansainvälisten kilpailuiden kärkeen. Näyttöjä menestyksestä seuralla on, sillä tamperelaisseuran Minetit-joukkue on kaksinkertainen maailmanmestari sekä kuusinkertainen Suomen mestari.

– Sohvi sanoi ensimmäisen kerran 7-vuotiaana, että aikoo olla isona maailmanmestarijoukkueessa, kertoo Sohvin äiti Sonja Pääkkö.

Sohvin voimistelu-ura alkoi 6-vuotiaana Riihimäen Voimistelu ja Liikunta -seuran Namut-joukkueessa, jota valmensi Milla Smolander. Namut-joukkue on edelleen Smolanderin valmennuksessa, mutta joukkueen nimi on vaihtunut Freesiaksi.

Sohvi perheineen on kokenut todella merkitykselliseksi sen, että innostus ja motivaatio voimisteluun on alkanut juuri RiVoLista ja Smolanderin valmennuksesta.

– Milla oli merkittävässä roolissa siinä, että sai sitoutettua Sohvin ja koko perheen joukkuevoimisteluun. Lajissa on tärkeää valmentajan arvostaminen ja se muodostui jo varhaisessa vaiheessa Millaan ja on ollut apuna myös muihin seuroihin ja joukkueisiin siirtyessä, kun ymmärtää valmentajan merkityksen, Sonja Pääkkö kertoo.

– Koen todella tärkeäksi lapsuusvaiheen valmennuksessa kipinän sytyttämisen lajiin. Se usein kantaa pitkälle ja on edellytyksenä kehittymiselle ja menestymiselle, Smolander toteaa.

Smolander aloitti Namut-joukkueen valmentamisen voimistelijoiden ollessa 3–4-vuotiaita. Tällä hetkellä 14–15-vuotiaiden Freesia-joukkueessa on edelleen alusta asti mukana olleita voimistelijoita.

– Siinä, että on valmentanut melkein kymmenen vuotta samoja voimistelijoita, on sekä hyvät että huonot puolensa. Minulle itselleni valmentajana on ollut palkitsevaa nähdä monen yhteisen vuoden työn tulokset ja voimistelijoista on tullut todella tärkeitä.

RiVoLin joukkuevoimistelujoukkueet tähtäävät kansallisiin kilpa- ja harrastesarjoihin. SM-tason valmennusta RiVoLi ei tällä hetkellä tarjoa, koska se vaatisi kehittyneempiä olosuhteita sekä paljon salivuoroja. Myöskään valmennusresursseja ei RiVoLista tällä hetkellä SM-sarjaan löydy. SM-sarjassa kilpailemisesta haaveilleista Smolanderin valmentamista voimistelijoista pari on siirtynyt muihin SM-tason valmennusta tarjoaviin seuroihin.

– Tietenkin se on ollut harmillista minulle sekä muulle joukkueelle, jos joku voimistelija lähtee muualle, mutta enemmän olen ollut iloinen siitä, että olen saanut tehtyä jotain oikein, eli innostettua joukkuevoimisteluun ja sytyttänyt halun kehittyä lajissa. Olen halunnut kannustaa muihin joukkueisiin siirtymisissä, mutta samalla muistuttanut, että takaisin RiVoLiin saa myös tulla, jos uusi joukkue ja kilpailutaso ei tunnukaan kotoisalta, Smolander kertoo.

Hän on yhteydessä entisiin voimistelijoihinsa Instagramin välityksellä, jonka kautta on myös helppoa seurata voimistelijoiden urheilu-uraa.

Sohvi Pääkkö harrasti joukkuevoimistelua RiVoLissa yhteensä kuusi vuotta. RiVoLissa kilpailukokemusta kertyi alle 12-vuotiaiden lasten sarjoista sekä 12–14-vuotiaiden kilpasarjasta ennen kuin hän siirtyi syksyllä 2019 Hyvolin kautta Hyvinkään ja Järvenpään Freyat Pre Junior -seurayhteistyöjoukkueeseen, joka kilpailee 12–14-vuotiaiden SM-sarjassa.

Viime kesänä juhannusviikolla Sohvi osallistui Minetit-tiimin valintatilaisuuteen, josta tuli kutsu osallistua kesäharjoituksiin ja heinäkuussa kutsu joukkueeseen.

– Suoraan sanottuna meitä aluksi vähän kauhistutti ajatus, jos Sohvi pääsisikin Minetteihin, Sonja Pääkkö naurahtaa.

– Mutta totesimme heti kutsun tultua, ettei tätä mahdollisuutta voi jättää käyttämättä. Nyt on juuri oikea aika, koska Sohvi on tällä hetkellä oikeassa iässä.

Sohvi on saanut osakseen ihmettelyä siitä, miten jaksaa kulkea harjoituksiin Tampereelle asti. Hän haluaa toimia esimerkkinä muille, että uskaltaa lähteä toiseen kaupunkiin tavoittelemaan unelmiaan.

– Jos jotain oikeasti haluaa ja siitä myös pitää, niin kyllä sitten jaksaa, Sohvi toteaa.

– Tällaisessa järjestelyssä täytyy tuntea oma lapsi todella hyvin ja koko ajan kuulostella jaksamista. Olemme jutelleet Sohvin kanssa, että harrastus on Sohvia itseään eikä muita varten. Sohvi tietää ja pystyy sanomaan kotona, jos ei enää halua harrastaa joukkuevoimistelua, niin sitten harrastus loppuu, Sonja-äiti kertoo.

– Toisaalta olemme iloinneet, että Sohvin energia on kanavoitunut harrastamiseen, vaikka teini-ikäisen kiinnostuksen kohteena voisivat olla täysin muut asiat.

– Jokaiseen joukkueeseen minut on otettu aina hyvin vastaan ja minulla on jokaisesta joukkueesta edelleen kavereita, Sohvi kertoo.

Myös vanhempien välinen yhteistyö Mineteissä toimii. Sohvi pääsee Tampereen rautatieasemalta joukkuelaisen kyydillä Ikurin liikuntahallille ja takaisin. Moni perhe on tarjonnut myös yöpymismahdollisuutta Sohville, jos siihen tarvetta joskus ilmenee.

Sohvin Minetti-ura on lähtenyt kuluneena syksynä upeasti käyntiin. Tampereen Sisun Minetit Pre Junior voitti SM-hopeaa lokakuun alussa käydyissä 12–14-vuotiaiden SM-kilpailuissa. Ero kultamitalijoukkueeseen oli 0.267 pistettä.

Tavoitteet voimistelu-uralle ovat korkealla. Tampereelle muutto saattaa tulla eteen, kun Sohvi Pääkkö aikoo hakea Tampereelle urheilulukioon reilun vuoden päästä. Kun oma aktiiviura joskus päättyy, haluaisi riihimäkeläisvoimistelija jatkaa lajin parissa valmentajana.

RiVoLin historian ensimmäinen joukkuevoimistelun Riihimäki Cup -kilpailu järjestetään 13.11. Cocks Areenalla. Kilpailuun osallistuvat joukkueet kilpailevat kansallisissa kilpa- ja harrastesarjoissa.

Motivoituneita urheilijoita

Joukkuevoimistelu on varhaisen erikoistumisen laji. Tällä hetkellä joukkuevoimistelun maailmanmestaruus saavutetaan lukioikäisenä, koska loukkaantumisriski kasvaa iän myötä. Siksi jo nuorilla voimistelijoilla harjoittelu on tavoitteellista ja harjoitusmäärät suuria.

– Meidän joukkueessamme kaikki ovat tosi motivoituneita, koska tähtäämme parin vuoden päästä maailmanmestareiksi. Jokaisella joukkueen voimistelijalla on oltava ajatukset ja tavoitteet kohdillaan, mikä näkyy siinä, että kaikki tekee harjoituksissa ja kilpailuissa parhaansa. Kisoissa tärkeintä on tehdä hyvä suoritus, mutta myös voittaa, Sohvi Pääkkö paljastaa.

Minetit Pre Junior -joukkue harjoittelee tällä hetkellä kuusi kertaa viikossa kolmesta neljään tuntia kerrallaan. Kilpailuviikolla voi olla vielä enemmän harjoituksia. Lajiharjoitusten lisäksi joukkueella on myös oheislajina uinti kerran viikossa.

Riihimäeltä Tampereelle harjoituksiin kulkeva Sohvi on saanut valmentajilta joustoa harjoituksiin osallistumisesta. Esimerkiksi torstain aamuharjoitukseen Sohvi osallistuu etäyhteyden avulla RiVoLin salilta Palstakadun vanhalta käräjäoikeustalolta. Uintiakaan varten Sohvi ei matkusta Tampereelle, vaan käy uimassa Riihimäen uimahallissa.

– Aluksi jännitti, miten Sohvi jaksaa, koska harjoitusmäärä kasvoi edellisen joukkueen harjoitusmäärään verrattuna ja matkakin on tuplasti pidempi, äiti Sonja Pääkkö toteaa.

– Olen jaksanut todella hyvin, vaikka välillä tietenkin väsyttää. Junamatkat hyödynnän tekemällä läksyjä tai nukkumalla, Sohvi kertoo.

Sohvi käy 8. luokkaa Pohjolanrinteen koulussa. Opettajat ovat suhtautuneet erittäin suopeasti Sohvin harrastuksen aiheuttamiin koulunkäynnin erityisjärjestelyihin. Hänelle on tehty henkilökohtainen oppimissuunnitelma, johon on kirjattu muun muassa poissaolotuntien korvaavuudet sekä kokeet. Tällä hetkellä Sohvi joutuu olemaan tunneilta pois viikon aikana vain kaksi 20 minuutin pätkää, jotta ehtii junaan.

– Opettajani ovat kehuneet, että minulla on todella hieno harrastus, Sohvi iloitsee.

– Koulun tuki on ollut todella tärkeä, koska Riihimäellä ei ole liikuntapainotteista koulua. Se olisi Sohville tällä hetkellä parempi vaihtoehto ja helpottaisi elämää, Sonja toteaa.

– Koulunkäynti on tärkeää ja me vanhemmat huolehdimme, että se sujuu Sohvin osalta. Sohvi on ottanut itse paljon vastuuta koulunkäynnistä, mitä edesauttaa se, että Sohvi on harrastamisen lisäksi kiinnostunut myös koulusta. Ja liikuntahan tutkitusti tukee oppimista ja motivaatiota!

Sohvin mielestä koulussa parasta ovat liikuntatunnit, joita on tällä hetkellä viidesti viikossa. Liikuntatunnit tuovat monipuolisuutta harjoitusarkeen, mikä on tärkeää loukkaantumisten välttämisessä.

Nuori voimistelija on pysynyt terveenä voimistelu-uran alusta lähtien, mihin on auttanut se, että jo RiVoLissa varhaisessa vaiheessa painotettiin loukkaantumisen välttämistä oikeilla keinoilla.

– Valmentajana täytyy tietää, millainen harjoittelu on ikätasolle sekä fyysiselle ja biologiselle kehitykselle sopivaa ja turvallista. Vaikka liikkuvuus on merkittävässä roolissa joukkuevoimistelussa, tulee kiinnittää huomiota myös hyvään peruskuntoon sekä lihaskuntoon. Isoja liikeratoja vaativissa liikkeissä tulee olla lihaksia tukemassa liikkeiden suorittamista, Milla Smolander kertoo.

Tuomaroinnissakin painotetaan enenevissä määrin voimistelun terveydellisyyttä. Liikkeet tulee tehdä oikeilla liikeradoilla ja hyvillä linjauksilla, jotta vältetään loukkaantumiset vaativassa lajissa.

– Jokaisessa seurassa, jossa olen voimistellut, on painotettu vähän eri asioita. Mineteissä on minusta hyvää se, että voimistelija nähdään urheilullisena kokonaisuutena eikä ainoastaan notkeana, Sohvi kertoo.

Oikeanlaiset tukitoimet ovat tärkeässä roolissa, kun harjoitellaan paljon. Esimerkiksi fysioterapeutin on hyvä tietää lajista ja sen vaatimuksista.

Pääkön perhe on hankkinut Sohville erillisiä tukitoimia, jotta Sohvi on päässyt etenemään lajissa. Esimerkiksi liikkuvuuden puolieroja Sohvi harjoitteli yksityisvalmentajan kanssa.

– Sohvi osaa ottaa palautetta vastaan ja harjoittelee saamansa palautteen perusteella. Esimerkiksi Milla oli joskus sanonut, että hyppyjen harjoitteluun tulisi kiinnittää huomiota, mikä toimi sytyttimenä kehittyä hypyissä. Nykyään Sohvin vahvuus on ehdottomasti hypyt, Sonja kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut