Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Nuori patolainen loisti luovuudella – pienten ja isojen jalkapalloseurojen resurssierot tulevat näkyviksi pelaajatarkkailupäivissä

Tervakosken Padon Miro Alamylläri osallistui pelaajatarkkailupäivään. Veli-Matti Kivistö

Annastiina Rönn

Tervakosken Padon C-juniori Miro Alamylläri pelasi keskikentällä, kun Nokialla järjestettiin jalkapallon aluejoukkueen pelaajatarkkailupäivä. Päivän tarkoituksena oli tarkkailla pelaajia Lännen alueen nuorten aluejoukkuetta silmällä pitäen.

Pelaajatarkkailupäivä antoi Alamyllärille paljon jalkapalloilijana.

– Oli hienoa pelata korkeatasoisessa joukkueessa ja jotenkin kaikki jutut mitä yritti, onnistui siinä joukossa paljon paremmin. Pelasin niin hyvin kuin pystyin joukkueen eteen ja päällimmäisenä jäi mieleen hyvä fiilis ja hieno kokemus.

Pienten ja isojen jalkapalloseurojen resurssierot tulevat näkyviksi pelaajatarkkailupäivissä. Päivän aikana eri seurojen pelistrategiat tulevat kentällä näkyviksi. Strategiat juontavat juurensa osittain resurssivaihtelusta isojen ja pienien seurojen välillä.

Alamylläri on pelannut pienessä joukkueessa ja näin ollen saanut valmentajansa Veli-Matti Kivistön mukaan vapauksia kentällä kehittää luovasti omia pelillisiä taitojaan, minkä ansioista ongelmanratkaisutaito kentällä on kehittynyt. Kolikon kääntöpuolena on se, että pelaajatarkkailupäivässä täytyy pystyä noudattamaan annettuja ohjeita.

– Aina ei pienen seuran joukkueessa ole harjoituksissa tarpeeksi pelaajia paikalla tai kokonaista isoa kenttää tilaa harjoitella. Tämä osoittautuu haasteeksi esimerkiksi siinä, että keskikenttä ei automaattisesti kierrätä palloa alakerran kautta, vaan pelaaminen on suoraviivaisempaa.

– Toisaalta pienessä seurassa on haasteena vapaaehtoisuuteen painottuva valmennus ja näin ollen harjoituskerrat sekä valmennuksen monipuolisuus voivat jäädä vähäisemmiksi, Kivistö nostaa esille.

Resurssien puute voi johtaa pienten paikkakuntien seuroissa siihen, että valmennus painottuu enemmän yksilöpainotteiseen valmennukseen, kun isommissa seuroissa pystytään panostamaan koko joukkueen tasolla harjoitteluun.

Padon C-junioreita valmentavan Kivistön mielestä varsinkin taitavien pelaajien valmennuksessa olisi tärkeää se, että tietyssä vaiheessa kasvattajaseurasta kannattaa lähteä kokeilemaan ja kehittymään isompiin seuroihin ja haistelemaan uusia tuulia, jos tekemisen taso ei ole oman kehittymisen kannalta riittävää.

– Omalla pelaajanpolullani aikoinani tein sen virheen, että jumiuduin yhteen kahteen seuraan enkä lähtenyt rohkeasti unelmiani kohden ja tämän vuoksi haluan kannustaa omia valmennettaviani toimimaan toisin.

Kivistön mukaan seurayhteistyön avulla voitaisiin saada hyviä tuloksia aikaan, kun eri seurojen pelaajat saisivat harjoitella toistensa kanssa eri valmentajien valmennuksessa.

– Kyllä avainasemassa on yhteistyö isompien seurojen kanssa, jotta pystytään vastaamaan resurssivaateisiin.

Alamyllärin mielestä pelaajatarkkailupäivä oli positiivinen kokemus, joka motivoi ja innostaa harjoittelemaan aivan uudella tavalla.

– Lähtisin ehdottomasti pelaamaan päivään uudelleen, nuori jalkapalloilija sanoo.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut