Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kärkikaksikko kellotti tasan saman ajan Harjun illassa yli 11 000:n katsojan edessä – seurasimme MM-rallin lauantain tilannetta ja tapahtumia hetki hetkeltä

Esapekka Lappi vauhdissa pimeällä Harjulla. AOP/Kimmo Brandt

Teemu Rauhala, Eetu Kokkinen, STT

Tässä jutussa seurataan Jyväskylän MM-rallin toisen ajopäivän tapahtumia ja rallin tilannetta hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset alta päivittämällä sivun.

Tilanne EK 15/19

1. E. Evans, Toyota 1.57.46,7

2. O. Tänak, Hyundai +9,1

3. C. Breen, Hyundai +19,5

4. E. Lappi, Toyota +44,8

5. S. Ogier, Toyota +1.23,7

6. G. Greensmith, Ford +4.16,9

7. A. Fourmaux, Ford +5.31,5

8. T. Suninen, Volkswagen +8.21,4

9. M. Ostberg, Citroen +8.29,4

10. E. Lindholm, Skoda +8.55,8

21.48 Ja vielä saadaan viralliset katsojaluvut järjestäjiltä. Erikoiskoekoordinaattori Aleksi Lampi kertoo Keskisuomalaiselle Harjulle kerääntyneen yli 11 000 katsojaa!

21.41 Päätämme seurannan tältä illalta. Aamulla jatketaan voittokamppailun jännittämistä heti kahdeksan jälkeen. Hyvää yötä!

Katso tästä Jyväskylän MM-rallin aikataulu, erikoiskoe-esittelyt ja parhaat katselupaikat

21.38 Kylläpä näytti komealta pimeä Harju autojen ja muun valaistuksen loisteessa, kuten tästä Fordin rallitallin Twitterissä jakamasta videosta näkyy.

21.24 Vieläkään ei ole Toyotan rallitalli virallisesti vahvistanut Rovanperän osallistumista huomiseen. Auto kuitenkin ilmeisesti saatiin kuntoon huoltoajan puitteissa, joten uskotaan, että Rovanperä huomenna vauhdissa nähdään.

21.11 Sunnuntaina liikkeelle lähdetään herkullisista asetelmista. Evans johtaa kokonaiskilpailua 9,1 sekunnin erolla Tänakiin. Tänak kuroi jo iltapäivän aikana kaulaa kiinni, mutta Evans vastasi Tänakin iskuun toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Kuten jo äsken mainittiin, Harjulla kaksikon välille ei eroa syntynyt. Sunnuntain startataan kello 8.35 Laukaan 11,75 kilometriä pitkällä erikoiskokeella.

20.29 Ei saada kärkikaksikon välille eroa Harjulla. Tänak ja Evans kellottavat tasan saman ajan 1.48,4. Ogier kolmas kärkikaksikkoa 0,2 sekuntia hitaampana ja Lappi neljäs 0,4 perässä. Kylläpä tarjottiin katsojille, joita Harjulla on Ylen tietojen mukaan noin 10 000, aikamoinen näytös.

Rallin kärkikaksikko Ott Tänak (vasemmalla) ja Elfyn Evans kellottivat Harjulla tasan saman ajan. Tiina Mutila

20.23 Sitten seurataan miten kärkikaksikko Harjun selvittää. Ensin vauhdissa Tänak.

20.21 Esapekka Lappi jää kaksi sekunnin kymmenystä Sebastian Ogierista. Maalihaastattelussa pieksämäkinen pohtii Harjun olleen hänelle aiemmin selvä heikkous.

– Ei ole Harju koskaan mennyt näin hyvin. Ei se eilinen selvästi vahinko ollut, Lappi kertoili viitaten perjantain avauserikoiskokeeseen.

20.16 Toyotan huoltopilttuussa aplodit raikuvat Rovanperän auton huoltoajan loppuessa. Otetaan tämä merkkinä siitä, että mies palaa rattiin huomenna.

20.08 Ja sitten autot liikkeelle. Fourmaux syöksyy Harjulle.

19.58 Aivan pian mennään! Legendaarinen Harjun EK, poikkeuksellisesti pimeässä.

19.23 Ilta siis huipentuu Harjun pimeydessä Jyväskylän keskustassa kello 20 alkaen. Normaalisti kaupunkierikoiskokeella ei juurikaan voittotaistelun kannalta arvoa ole, sillä erot pysyvät pieninä. Nyt voittotaistelu Tänakin ja Evansin välillä on kuitenkin niin tiukkaa, että jokainen sekunnin kymmenys saattaa nousta arvoonsa.

19.01 Neuville ei ole selvinnyt EK:n maaliin. Muuta tietoa hänen tilanteestaan ei vielä ole, mutta vaikuttaa siltä, että belgialainen joutuu jättämään leikin ainakin tämän päivän osalta kesken. Tämä lähestulkoon varmistaa Esapekka Lapille ainakin neljännen sijan, sillä Ogier tuskin suomalaista enää nousee uhkaamaan. Rallissa toki voi sattua vielä mitä vain.

18.59 Elfyn Evans vastaa nyt Tänakin iltapäivän hyökkäykseen ja lyö virolaista 1,4 sekuntia. Kärkikaksikko on muihin verrattuna aivan omassa vauhdissaan, sillä Evans voittaa neljänneksi nopeinta Ogieria 8,0 sekuntia ja Lappia 8,1. Kokonaiskilpailun kolmantena oleileva Breen häviää myös Evansille 6,2 sekuntia.

18.52 Lappi maalissa 0,2 sekuntia aiemmat maaliin tullutta Ogieria hitaampana. Maalissa suomalaiselta kysytään teiden kunnosta.

– Tiet on hyvässä kunnossa. Pinta on paljon kovempi kuin kesällä. Hyvähän täällä on syksylläkin ajaa rallia.

18.42 Neuvillen autossa jotain rikki! Belgialainen hiljentänyt vauhdin lähes mateluksi ja auton keulalta näyttää roikkuvan jotain. Ei johda ainakaan välittömästi keskeytykseen, mutta tilanne ei näytä hyvältä kuljettajan kannalta.

18.22 Sitten vielä Patajoki ennen illan huipentavaa Harjua. Tämä pätkä päätti aamulla Rovanperän rallin ainakin tältä päivältä. Saa nähdä, selvitäänkö nyt ilman ulosajoja. Fourmaux reitille kello 18.28

18.04 Tänak lyö taas Evansia, tosin nyt ero hyvin maltillinen 0,2 sekuntia. Virolainen on kuitenkin kellottanut pohjat kaikilla huoltotauon jälkeisillä erikoiskokeilla, joten voittotaistelusta on tulossa kutkuttavan tiukka. Lappi EK:n kolmas 1,6 sekuntia Tänakia hitaampana.

Voittotaistelusta näyttää tulevan kahden kauppa, sillä Breen tippuu nyt kärkikaksikon vauhdista erikoiskoe kerrallaan.

17.58 Lappi taas Neuvillea nopeampi, tällä kertaa 0,6 sekunnilla. Näytti että auto olisi ennen maalia hipaissut tien reunassa ollutta paalia, mutta mitään suurempia vahinkoja autossa ei ainakaan näy. Maalihaastattelussa suomalainen kehaisee katsojia.

– Tuntuu siistiltä ajaa kun porukkaa on paikalla ja kaikki kannustaa!

17.50 Ford-kuski Greensmith kertoo kiviä nousseen reitillä ylös tienpinnasta monissa paikoissa. Nyt katsotaan selviävätkö kaikki pätkästä ilman rengasrikkoja.

17.38 Fourmaux vauhdissa. EK 13, eli kapea ja haastava Arvaja käynnissä!

17.22 Seuraavana vuorossa EK 13 ja Arvajan toinen läpiajo. Järjestäjät tiedottavat Twitterissä tilanteen erikoiskokeen alkuosuudella olevan huonompi kuin aamulla ja katsojia kehotetaan pysymään puulinjan takana. Ensimmäinen auto starttaa kello 17.38.

16.56 Tiukkaa on kamppailu, kärkikolmikko pysyy kymmenen sekunnin sisällä toisistaan. Tänak on selvästi aloittanut hyökkäyksensä. Saa nähdä onko Evansin kärkipaikka uhattuna vielä tämän päivän aikana.

Tiukan kärkikamppailun lisäksi kamppailua on nähty myös erikoiskokeiden yleisöparkkipaikoilla. Keskisuomalaisen kuvaaja Sami Saarenpään mukaan keskelle peltoa rakennetulta Kakaristo-Hassin parkkipaikalta työnnettiin yksi kuin toinenkin auto liikkeelle.

Kakaristo-Hassin parkissa suti yksi jos toinenkin auto. Sami Saarenpää

16.47 Tänak painaa pohjat ja kirii Evansia 1,2 sekuntia. Breen häviää tasan kaksi sekuntia Tänakille ja näin ollen virolainen nousee Breenin ohi kokonaiskilpailun toiselle sijalle 0,2 sekunnin turvin. Esapekka Lappi EK:n neljäs 2,9 sekuntia Tänakille hävinneenä. Lappi tukevasti kiinni kilpailun neljännessä sijassa, mutta kärki näyttää hiljalleen menevän menojaan.

16.33 Esapekka Lappi tähän mennessä maaliin saapuneista nopein. Lappi lyö Ogierin 1,2 sekunnilla ja Neuvillen tasan kahdella. Takaa tulevista autoista Tänak lyö pohjia kaikille alkupuolen väliaikapaikoille.

– Parempi kuin ensimmäisellä kerralla, pito on totta kai parempi. Huomenna pitää saada pito toimimaan heti aamusta, Lappi arvioi maalissa

16.13 Sitten lähdetään päivän pisimmälle pätkälle, eli 22,61 kilometrin mittaiseen Päijälään. Nyt seurataan miten tällä reitillä pito on parantunut aamusta. Fourmaux jo lähtöviivalla.

15.53 Moni kuski kertoi maalihaastattelussa pidon parantuneen aamusta odotettua enemmän. Kärkikolmikko edelleen kymmenen sekunnin sisällä toisistaan. Kutkuttavan tiukka voittotaistelu tiedossa. Lappi jää taas hiukan kärkikolmikosta, ajamalla tuota eroa on enää vaikea kuroa umpeen vaikka suomalainen jostain vielä lisää vauhtia onnistuisi kaivamaan.

15.46 Tiukkaa on taistelu kärjessä. Elfyn Evans tulee hurjaa kyytiä ja asettaa uudet pohjat 3,3 sekunnin erolla Neuvilleen. Kauaa ei kuitenkaan britti kerkeä tästä iloita, kun Tänak alittaa hänen aikansa 0,6 sekunnilla. Breen ei näiden herrojen vauhtiin yllä vaan jää 2,5 sekuntia Tänakista.

Tänak, Evans (+0,6), Breen (+2,3), Neuville (+3,9) ja Lappi (+4,0) siis tämän EK:n nopeimmat.

15.37 Esapekka Lappi jää Neuvillen asettamista pohjista 0,1 sekuntia ja maalissa nähdään vähän hymyäkin. Myös Ogier hyvässä vauhdissa 0,2 sekuntia Neuvillea hitaampana. Fordit jäävät taas muusta ryhmästä reippaasti. Kärki vielä matkalla.

– Se oli täydellinen EK, emme tehneet ollenkaan virheitä. Tämän kovempaa ei pääse, Lappi naurahtaa maalissa

15.16 Ja sitten ajetaan jälleen. Iltapäivän ja illan aikana ohjelmassa jo aamulla kertaalleen ajetut erikoiskokeet ja lisäksi ilta päätetään Harjulle. Nyt vuorossa EK 11 eli Kakaristo-Hassi 2 ja Fordin Fourmaux jo vauhdissa.

14.19 Esapekka Lappi valitteli huoltotauon aikana medialle luisto-ongelmaa, joka on riivannut pieksämäkeläistä koko lauantain. Lue koko haastattelu alta.

Neljäntenä oleva Esapekka Lappi tuskaili huoltotauolla Toyotan huonoa pitoa ja vaati aikahyvitystä Patajoen tapahtumista – "Kyllä siinä meni paljon aikaa"

14.08 "Pettymys on erilainen, jos joutuu keskeyttämään teknisen vian takia kuin omasta virheestä", Rovanperä sanoi toimittaja Ari Mäntylän haastattelussa. Lue koko haastattelu klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

Tuskainen taival päättyi sorakasaan ja hevoshakaan – "Kuskin virhe", pettynyt Rovanperä totesi

13.15 Rovanperän ulosajo sattui Patajoen erikoiskokeen alkupuolella. Rovanperän auto ajautui ensin tien vasemmalle puolelle, kääntyi sitten oikealle ulos tieltä ja osui sorakasaan.

– Siinä oli lyhyt mutka ennen suoraa, jossa nyt ollaan. Auto haukkasi sisämutkaan, ja oli pakko pitää kaasu pohjassa, ettei oltaisi menty sisäpuihin. Kun tultiin sieltä takaisin tielle, auto roikkui sen verran, ettei kerennyt suoristaa ennen hiekkakasaa, johon matka päättyi, Rovanperä kommentoi tilannetta Ylen tv-haastattelussa romuttuneen autonsa vieressä.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala arvioi Ylelle, että Rovanperällä loppui tila kesken.

– Auton keulasta meni aika paljon rikki. Toivotaan, että saadaan se kuntoon huomiseksi, Latvala sanoi.

Latvala muistutti, että eilen 21 vuotta täyttänyt Rovanperä ajoi ensi kertaa Suomen MM-rallissa WRC-autolla. Viime vuonna kisa peruuntui.

– Kokemusta ei voi ostaa, Latvala sanoi.

Kalle Rovanperän mieli oli ymmärrettävästi maassa ulosajon jälkeen. Sami Saarenpää

13.06 Keskisuomalaisen valokuvaaja Sami Saarenpää kuvasi kovan onnen hiekkakasan, johon Kalle Rovanperän ralli päättyi lauantaina Patajoki 1 -erikoiskokeella.

Tähän Toyota tössähti. Sami Saarenpää
Kalle Rovanperän Toyotan keula meni lohduttomaan kuntoon Patajoen erikoiskokeella. Sami Saarenpää

12.50 Rallissa on seuraavaksi vuorossa huoltotauko. Seuraava erikoiskoe Kakaristo-Hassi 2 alkaa kello 15.16.

12.24 Rovanperän ulosajo tallentui Toyotan sisäkameran videolle (Video: Yle Areena):

12.15 Se on siinä tältä päivältä, visertää Rovanperän virallinen Twitter-tili.

12.07 Evans kellotti pohjat myös Patajoki 1:llä, kuten lauantain kaikilla erikoiskokeilla tähän mennessä. EK:n kakkonen oli Breen, joka jäi kärjestä 1,6 sekuntia ja kolmonen Tänak, joka jäi Evansista 3,7 sekuntia.

EK 10: Rovanperä lipsautti ulos, katso video tilanteesta

11.55 Esapekka Lappi jäi EK10:llä 10,7 sekuntia tämänhetkistä kärkipaikkaa pitävästä Evansista. Lappi kertoi joutuneensa hidastamaan vauhtiaan "aika paljon" ennen Rovanperän ulosajopaikkaa. Lappi toivoi saavansa aikahyvitystä tilanteesta.

11.50 Rovanperä ei ole päässyt liikkeelle ulosajon jälkeen.

11.44 Rovanperä on vaikeuksissa Patajoki 1:llä. Tv-kuvan perusteella Rovanperä menetti Toyotansa hallinnan ja törmäsi hiekkakasaan.

11.34 Patajoki 1 -erikoiskoe on käynnissä. Mittaa aamupäivän viimeisellä pätkällä on 20,55 kilometriä, eli eroja voi syntyä.

11.24 Rallijärjestäjältä tärkeä kehotus Arvajan yleisölle 4,8 kilometrin kohdalla: siirtykää kauemmas tiestä.

11.12 Breen jäi 3,1 sekuntia Evansista ja sijoittui Arvaja 1:n kolmanneksi Evansin ja Rovanperän jälkeen. Kärjen järjestys pysyi ennallaan kokonaistilanteessa.

EK 9: Evans vankisti johtoaan – Rovanperä paransi, mutta podiumille on yhä matkaa

11.07 Tänak ajoi saman ajan kuin Lappi, eli virolainen jäi pohja-aikaa hallussaan pitävästä Evansista 3,7 sekuntia.

11.03 Rallia johtava Evans voitti Rovanperän EK9:llä 1,7 sekunnilla. Evansin mukaan auto toimi hyvin, tosin mies valitteli, että joissain kohdissa tekninen pätkä tuotti päänvaivaa.

11.01 Esapekka Lappi jäi kaksi sekuntia Rovanperän pohja-ajasta.

– Tosi vaaralliselta tuntuisi ajaa kovempaa. Tulee puhtaasti ja ei tule virheitä, mutta jos aletaan puristaa, niin saman tien alkaa heilahtaa, Lappi valitteli.

11.00 Rovanperä nappasi EK:n tämänhetkisen kärkisijan Ogierilta 6,4 sekunnin erolla. Rovanperän mukaan auton säädöille sopi paremmin Arvajan kaltainen tekninen pikataival, jossa pitoakin löytyi.

– Oli tiedossa, että tällä pätkällä pystytään vähän paikkaamaan. Katsotaan, miten sieltä takaa tullaan, jyväskyläläinen totesi maalissa.

10.56 Ogier lähestyy hieman kokonaistilanteessa kuudentena olevaa Neuvillea. Neuville jäi Arvaja 1:llä ranskalaiskuskille 1,6 sekuntia, joten eroa kaksikon välillä on nyt reilut 10 sekuntia. Neuville kertoi haastattelussa, että rytmin löytyminen oli erikoiskokeella vaikeaa.

10.40 Ja matka jatkuu! Ensimmäinen auto eli Fourmaux'n Ford on liikkeellä Arvaja 1:llä.

10.30 Lauantain kolmas erikoiskoe on kello 10.39 käynnistyvä Arvaja 1, jolla on mittaa 13,49 kilometriä.

9.53 Breen hävisi Evansille 6,8 sekuntia ja sijoittui erikoiskokeen kolmanneksi. Breen totesi haastattelussa, että Evansin pohja-aika oli "hämmästyttävä". Evans nousi hurjalla vedollaan koko rallin kärkipaikalle. Breen on Evansin perässä 0,9 sekunnin erolla ja Tänak kolmantena 2,3 sekunnin päässä kärjestä.

EK 8: Evans nousi hurjalla tykityksellä kärkeen – Rovanperä ja Lappi jäivät lisää kärkikolmikosta, Katsuta keskeytti

9.51 Elfyn Evans kellotti hurjat pohjat Päijälässä (10.28,9). Hänen jälkeensä maaliin tullut Tänak jäi miehestä 4,2 sekuntia. Evans nousi Tänakin ohi kokonaiskisassa kolmospaikalta toiseksi.

9.49 Esapekka Lappi jäi Neuvillen kärkiajasta kolme sekuntia.

– Ihan hyvin tuli pätkä, muutaman kerran tuli rajoilla, Lappi kommentoi.

9.46 Jyväskylän MM-rallin WRC2-luokassa neljäntenä ollut Oliver Solberg, 20, kaatoi autonsa lauantaipäivän avanneella Kakaristo-Hassin erikoiskokeella. Takavuosien maailmanmestarin Petter Solbergin poika sekä hänen kartturinsa selvisivät ilmeisesti tilanteesta vammoitta. Katso alta kuva katolleen menneestä Hyundaista.

9.43 Kalle Rovanperän tuska jatkuu. Rovanperä jäi Päijälän kärkipaikkaa pitävälle Thierry Neuvillelle 2,6 sekuntia.

– Tiesin, että tämä pätkä on vielä vaikeampi kuin edellinen. En pysty tekemään yhtään enempää, yritän vain selviytyä, koska pitoa ei ole, Rovanperä sanoi maalissa.

9.31 Takamoto Katsuta ajoi Toyotansa penkkaan Päijälässä ja jäi jumiin. Katsutan matka näyttää päättyneen tähän.

9.15 Erikoiskoe 8 eli Päijälä 1 on käynnissä. Pätkällä on mittaa 22,62 kilometriä. Tietä auraa jälleen kokonaiskisan kymmenentenä oleva Fourmaux.

EK 7: Evans oli nopein Kakaristossa, Breen piti kärkipaikkansa, Rovanperä ja Lappi jäivät lisää – "En ole täysin tyytyväinen autoon enkä itseeni"

8.53 Rallia johtava Craig Breen aloitti lauantain mallikkaasti: hän hävisi 0,2 sekuntia pohja-ajan tehneelle Evansille. Breen sanoi haastattelussa, että olisi voinut ajaa 5-8 sekuntia nopeammankin ajan, jos ei olisi epäröinyt tietyissä paikoissa.

8.49 Ott Tänak jäi Evansista 1,4 sekuntia.

8.48 Elfyn Evans kellotti uuden pohja-ajan 3,2 sekunnin erolla Neuvilleen.

– Hyvältä tuntuu, fiilis on jopa parempi kuin eilen, brittikuski totesi maalissa.

8.45 Esapekka Lappi jäi Neuvillen pohja-ajasta 4,2 sekuntia.

– Liian liukasta vaan on, minun itseluottamuksellani ei pysty tulemaan kovempaa. Menee ihan laitoihin jo nyt, Lappi totesi.

8.40 Kalle Rovanperä hävisi Neuvillelle 1,4 sekuntia. Rovanperä tuskasteli autonsa säätöjä haastattelussa Kakaristo-Hassin maalissa.

– En ole täysin tyytyväinen autoon enkä itseeni. En pysty tekemään paljoa enempää. Joutuu taistelemaan auton kanssa liikaa, Rovanperä kommentoi.

8.39 Thierry Neuville löi tiskiin uudet pohjat 5,8 sekunnin erolla Ogieriin.

8.29 Lauantaipäivään yhdeksänneltä sijalta startannut brittikuski Gus Greensmith hehkutti Kakaristo-Hassia maaliin tultuaan.

– Tämä on yksi parhaista pätkissä rallissa, Greensmith sanoi.

Hänen mukaansa pito reitillä vaihteli: monin paikoin pito oli hyvä, mutta loppuvaiheessa parissa mutkassa oli liukasta.

Tässä vaiheessa pätkän maaliin on tullut nopeimpana Sébastien Ogier ajalla 8:43,5. Takamoto Katsuta jäi hänestä 7,1 sekuntia, Greensmith 13,3 ja Fourmaux 18,8 sekuntia.

8.18 Ja taas mennään! Kisassa kymmenentenä oleva Ford-kuski Adrien Fourmaux starttasi ensimmäisenä autona liikkeelle Kakaristo-Hassi 1 -erikoiskokeelle.

Rallikansa vaelsi lauantaipäivän ensimmäiselle erikoiskokeelle aamutuimaan. Sami Saarenpää

8.10 Sisä-Suomen poliisi kehottaa autoilijoita varautumaan malttiin erityisesti Jämsän seudulla Ysitiellä.

8.06 Jyväskylän MM-rallissa ajetaan perjantaina yhdeksän erikoiskoetta. Päivä starttaa kello 8.16 Kakaristo-Hassi 1 -erikoiskokeella, jolla on mittaa 18,17 kilometriä. Tervetuloa mukaan ralliseurantaan!

Esapekka Lappi lähtee jahtaamaan kärkeä lauantain erikoiskokeilla. Sami Saarenpää

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut