Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Huuhkajien kapteenilta painavaa sanaa Qatarin ihmisoikeustilanteesta: "Saatan kohta pelata stadioneilla jotka ovat maksaneet työntekijöille heidän henkensä"

Suomen jalkapallomaajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Tim Sparv on tunnettu kantaaottavana ihmisenä, ja maanantaina Sparv painotti jälleen keskustelun tarvetta koskien ensi vuoden MM-turnausisäntä Qataria. Sparvin pitkä kirjoitus Qatarin ihmisoikeustilanteesta julkaistiin Players Tribune -sivustolla .

– Kaikille pelaajille, valmentajille ja jalkapalloliitoille. Kaikille faneille ja journalisteille. Itse asiassa kaikille, jotka yksinkertaisesti välittävät ihmisoikeuksista. Olkaa hyvät ja jatkakaa puhumista Qatarin MM-turnauksesta, Sparv painotti.

– Jatkakaa keskustelua. Jatkakaa tuen osoittamista (Qatarissa MM-infraa rakentaville) siirtotyöläisille. Kirjoittakaa, blogatkaa tai tviitatkaa siitä. Puhukaa. Lisätkää painetta Qataria ja (kansainvälistä jalkapalloliittoa) Fifaa kohtaan. Miksikö? Koska se toimii. Ja työläiset – uskokaa pois – arvostavat sitä.

Sparv kertoo, kuinka hän on viime vuosina tehnyt henkilökohtaista matkaa oppiakseen enemmän tilanteesta Qatarissa.

– En ole asiantuntija, mutta Suomen maajoukkueen kapteenina tiedän, että saatan kohta pelata stadioneilla jotka ovat maksaneet työntekijöille heidän henkensä.

– Tiedän, että kirjoitan tätä vuosikausia liian myöhään. Mietin yhä, emmekö olisi voineet kiinnittää tähän huomiota viisi vuotta sitten? Ehkä olisimme voineet muuttaa joitain päätöksiä ja parantaa työläisten tilannetta.

– Ehkä olisimme jopa voineet pelastaa ihmishenkiä. F---. Heräsimme liian myöhään. Minä heräsin liian myöhään.

Naistyöläisen tarina iski sydämeen: "Se oli raakaa kuulla"

Yksi tärkeä herätys oli maajoukkuetoveri Riku Riskin kieltäytyminen Qatarin leiristä talvella 2019. Ja tänä vuonna Sparvin matka laajempaan tietoisuuteen jatkui, kun hän pääsi etäyhteyteen Qatarissa työskentelevien kanssa.

– Qatar on sanonut parantaneensa työlakejaan. Hienoa, mutta tuossa tapaamisessa tuli selväksi, että noita lakeja ei ole pantu toimeen kovin hyvin.

– Erityisesti keskustelu erään naistyöntekijän kanssa iski sydämeeni. Hän haluaa intohimoisesti auttaa työtovereitaan, mutta hän oli myös hyvin pettynyt ja vihainen. Hän kertoi 16-tuntisista työpäivistä, ilman vapaapäiviä. Ja hän kertoi, että jos naistyöntekijällä oli valittamista, poliisi asettui aina työnantajan puolelle. Tässä puhutaan sellaisista asioista kuin raiskaussyytöksistä. Vakavista syytöksistä, eikä näitä naisia edes kuunneltu. Se oli raakaa kuulla.

Sparv myöntää, että monelle pelaajalle ei ole helppoa asettua ottamaan kantaa. Hän itsekin sai enemmän lokaa kuin ikinä aiemmin jo siitä, että maajoukkue teki polvistumisen kannanottona rasismia vastaan. Sparv kuitenkin kehoittaa kaikkia "olemaan rohkeita".

– Qatar ei ole edes poliittinen asia, se on humanitaarinen asia. Ja jos ei muuta, niin kiinnittäkää siihen ihmisten huomiota. Jonkin sanominen on parempaa kuin olla sanomatta mitään.

– Meillä on vaikutusvaltaa enemmän kuin ikinä – meidän on vain käytettävä sitä.