Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Himmeitä mitaleita kahminut Andre De Grasse kiihdytti viimein suurvoittoon

Pikajuoksija Andre De Grassen vuosien sinnikkyys palkittiin keskiviikkona Tokion olympiastadionilla, kun kanadalainen viiletti miesten 200 metrin olympiavoittajaksi. Urallaan kuusi himmeämpää henkilökohtaista olympia- ja MM-mitalia ottanut De Grasse kiihdytti olympiakultaan kauden kärkiajalla ja Kanadan ennätyksellä 19,62.

Yhdysvaltain Kenneth Bednarek teki tasaisessa kärkirintamassa ennätyksensä 19,68 ja nappasi olympiahopean. Kauden kärkiaikaa ennen olympialaisia hallinnut Yhdysvaltain Noah Lyles otti pronssia ajalla 19,74.

De Grasse oli viisi vuotta sitten Rio de Janeirossa 200 metrin olympiahopealla jamaikalaislegenda Usain Boltin jälkeen. Riosta mukaan tarttui myös 100 metrin olympiapronssi, jonka kanadalainen saavutti myös Tokion pikamatkalla.

MM-näyttämöllä De Grassella on 200 metrin hopea ja kaksi 100 metrin pronssia.

Kenialaisputki jatkuu miesten kasilla

Miesten 800 metrillä kenialaisjuoksijat jatkoivat matkan olympiahallintaa, kun Emmanuel Kipkurui Korir ja Ferguson Cheruiyot Rotich kirivät maalleen kaksoisvoiton. Koririn voittoaika oli 1.45,06, josta Rotich jäi 0,17 sekuntia.

Kenia on voittanut miesten 800 metrin olympiakullan nyt neljästi peräkkäin. Wilfred Bungei oli ykkönen Pekingissä 2008, ja ME-mies David Rudisha hallitsi matkaa Lontoossa 2012 ja Rio de Janeirossa 2016.

Puolan Patryk Dobek rynnisti olympiapronssille ajalla 1.45,39. Dobekin olympiamitali oli suuri yllätys, sillä puolalaisen päälaji oli vielä pari vuotta sitten 400 metrin aitajuoksu.

Wojciech Nowicki otti moukarinheiton olympiavoiton

Puolan moukaritähti Wojciech Nowicki heitti kovatasoisen sarjan ja nappasi miesten moukarinheiton olympiakullan Tokiossa. Viiden vuoden takainen olympiapronssimitalisti ylitti finaalissa 80 metrin rajan peräti viidesti ja voitti kisan ennätyksellään 82,52.

Nowicki heitti olympiakullan varmistuttua myös kuudennen heittonsa yli 80 metrin, mutta sarja tahraantui lopulta yliastuttuun heittoon.

Nowicki on voittanut aiemmin urallaan Euroopan mestaruuden vuonna 2018, mutta muuten kultamitalit ovat olleet hänelle harvinaista herkkua. Rio de Janeiron olympiapronssin lisäksi puolalaisella on pronssiset mitalit kolmista edellisistä MM-kisoista.

Kisan yllättäjä oli olympiahopealle venynyt Eivind Henriksen, joka säväytti jo karsinnassa liki 80-metrisellä heitolla. Norjalainen kiskaisi finaalissa maansa ennätyksen 81,58 ja jätti Puolan toisen kestomenestyjän, nelinkertaisen maailmanmestarin Pawel Fajdekin pronssille.

Henriksenin ennätysheitto kantoi viisi senttiä pidemmälle kuin Fajdekin paras kaari. Henriksenin mitali on Norjan olympiahistorian ensimmäinen moukarinheitossa.