RiRan leiristä löytyivät kahden sukupolven SM-mitalistit

Ratsastus: Historiallisen ratsastuksen SM-kisat käytiin Turussa.

Turun Linnan Turnajaiset 2021 -tapahtumassa kilpailtiin viikonloppuna myös historiallisen ratsastuksen Suomenmestaruuskisat. Lajeina ovat Jousting sekä Skill at Arms. Riihimäen Ratsastajiin tuli kisoista kaksi hopeaa ja pronssia.

RiRan Tuija Savolainen on harrastanut Skill at Armsia jo monta vuotta. Laji on juurtunut Riihimäellä Herajoen Ratsastuskeskukseen, jonne Rohanin Tallien väki on tullut useasti pitämään klinikkaa lajista.

Ensi kertaa kilpailijana matkaan lähti Tuija Savolaisen tytär Ada. Perheen hevosena oli ulkomailta ostettu kymmenvuotias arabialainen täysiveriori Girassol.

– Vuodesta 2016 olen ollut Turun Linnan Turnajaisissa talkoissa ja hevosenhoitajana, kun oma hevonen on ollut mukana, mutta ensimmäistä kertaa olin itse kilpailemassa, Ada Savolainen kertoi sunnuntaina.

Ensimmäinen startti tuli hiukan puskista, sillä hän sai tiedon kilpailemisestaan vain kuukausi sitten.

– En ole ikinä käynyt omalla hevosella lajin klinikalla, enkä ikinä ole tehnyt rataa kokonaan. Kisoissa se oli meille ensimmäinen kerta, hän huokaisi treenattuaan kuukauden ajan lähes päivittäin kilpailuja silmällä pitäen.

Kisarata alkoi hypyllä heinäpaalien yli. Jatkossa piti saada keihäällä osuma kilpeen merkittyyn alueeseen, seivästää liikkuvaa maalia ja lohikäärmettä, ottaa renkaita keihäällä sekä käytellä miekkaa kohteisiin.

Lopputulos ensikertalaiselle oli noviisiluokan SM-hopeaa.

– Paljon paremmin meni, kuin olisin odottanut. ”Giri” eli Girassol oli aivan täydellinen, teki kaiken juuri miten halusin, Ada Savolainen summasi ja suunnittelee uutta SM-mitalitaistoa heti ensi vuonna.

Tapahtuma itsessään on ollut nuorelle merkityksellinen kokemus.

– Onhan tuo aika ainutlaatuinen kokemus, kun ollaan Turun linnalla ja nukut hevosesi kanssa linnan pihassa. Ympärillä on tuttu porukka, hyvä tunnelma aina, kaikki kilpakaverit ja leirikaverit tsemppasivat, hän tuumaili.

Tuija Savolainen sai Hunting 1 -luokasta pronssia. Ratsastajalle jäi hieman suorituksesta hampaankoloon.

– Giri oli hiukan väsynyt, ja rata ei ollut meidän parhaimpia - tehtiin työvoitto, hän summasi.

Sunnuntaina ratsastetusta Hunting 2 -luokasta tuli asteen petraus hopeiselle mitalille.

– Siisti suoritus. Siellä oli hyviä juttuja, jotka olivat olleet kehityskohteita. Muun muassa aseiden käyttöni on vuosien aikana parantunut. Hevosellani on hyvät askellajit ja se pystyy kokoamaan itsensä ja suorittamaan hyvin. Sain myös ratsastuksesta hyvät pisteet, pohti Savolainen.

Hän kehui Hunting 2 -luokan voittaneen Jose Pedro Bernandezin vetäneen todella hyvän radan.

– En olisi ehkä edes täydellisenä päivänäkään pystynyt voittamaan häntä, mäntsäläläinen Savolainen tunnusti.

Tuija Savolainen totesi tapahtuman kasvaneen vuosien varrella paljon.

– Vaikka nyt koronan takia ei saatu ulkomaalaisia paikalle, niin luokat olivat osanottajamäärältä kasvaneet. Harrastajamäärä on kasvamaan päin, hän mietti.

– Konsepti on pidetty aika samana ja halutaankin pitää: linnalle mennään asumaan, hevoset nukkuvat leirin ympärillä, leirissä asuvat syövät savisista tai puisista astioista, käytetään keskiaikavaatteita, hän kuvailee.

Tapahtuman kantavia teemoja onkin eläytyminen toiseen aikakauteen.

– Meidän kisa-asumme on itäeurooppalainen, yksinkertainen villainen tunika ja koska me haluamme ratsastaa turvakypärän kanssa, on sen päälle tehty karvahattu. Kaikkein hienointa olisi, että olisi yhteneväinen kokonaisuus, ja siinä olisi taustana joku historiallinen henkilö tai maalaus. Sen aika on ehkä tuonnempana, Tuija Savolainen mietti.

– Siellä on hyvin erilaisia aikakausia edustavia pukuja. Suurin osa ihmisistä tekee vaatteitaan itse.

Historiallinen ratsastus

Jousting tarkoittaa peitsitaistelua, mitä nähdään usein esimerkiksi keskiaikaisissa elokuvissa tai dokumenteissa.

Skill at Armsissa arvostellaan ratsukon teknistä suorittamista aseen kanssa sekä itse ratsastusta. Ratsukon on mm. pystyttävä ottamaan ratsastaen haltuunsa kevyt peitsi, käyttämään sitä kohteeseen, nostamaan se uudelleen ja napattava matkan varrelta renkaita.

Yhtenä tehtävänä voi olla keihään heittäminen sotilaaseen tai saraseenin pään halkaiseminen miekalla. Kisaradalla voi olla siirtymisiä eri tehtäviin pohkeenväistössä tai sulkutaivutuksessa.

Skill at Armsissa on Hunting-muoto ja War-muoto. Jälkimmäisessä tehtävät tehdään täydessä haarniskassa.

RiRa Historiallisen ratsastuksen SM-kilpailuissa: 2016 Pirjo Tani-Koivula – Xenon hopeaa Hunting ja Tuija Savolainen – Beladonna pronssia Hunting; 2017 T. Savolainen – Beladonna pronssia Hunting 1 ja T. Savolainen – Beladonna hopeaa Hunting 2; 2018 Tani-Koivula – Xenon hopeaa Hunting 1, Tani-Koivula – Xenon hopeaa Hunting 2 ja Ossi Sumuvirta – Immy Auck W hopeaa Hunting 1 (noviisi); 2020 T. Savolainen – Girassol hopeaa Hunting 1; 2021 Ada Savolainen – Girassol hopeaa Hunting (noviisi), T. Savolainen – Girassol pronssia Hunting 1 ja T. Savolainen – Girassol hopeaa Hunting 2.

Lisätietoa: www.tournament.fi, www.hirs.fi, www.rohan.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut