Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Triathlonin tulevaisuuden toivot pääsevät viimein mittaamaan tasoaan EM-kilpailuissa

Triathlonliiton viime vuonna perustaman kärkiryhmän urheilijat pääsevät viimein kokeilemaan vauhtiaan kansainvälisissä kilpailuissa. Viime kaudella koronarajoitukset tyhjensivät kisakalenterin, mutta perjantaista sunnuntaihin neljä suomalaista kisaa sprinttimatkojen EM-kilpailuissa Itävallassa.

Alppihiihdosta tuttu Kitzbühel isännöi uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmään sprinttimatkojen arvokisat. Kolmen lajin koosteen matkat ovat tavallisia pikamatkoja lyhyemmät, sillä Itävallassa kisataan 500 metrin uinnissa, 12 kilometrin pyöräilyssä ja 3 kilometrin juoksussa.

Suomea EM-kisoissa edustaa neljä urheilijaa: Julia Kekkonen, Ville-Valtteri Salonen, Veikka Sarén ja Ida Wikman. Kekkonen kilpailee aikuisten sarjassa, Salonen, Sarén ja Wikman alle 19-vuotiaissa.

Kitzbühelissä Suomi pääsee ensi kertaa mukaan myös sekaviestiin, jossa nelikko kilpailee aikuisten sarjassa. Sekaviestissä kukin urheilija kilpailee vuorotellen kolmen lajin yhdistelmän alusta loppuun.

Tavoitteet tulevaisuudessa

Kitzbühelin EM-kisat ovat välietappi nuorille suomalaisille triathlonisteille, joiden valmennuksessa Havaijillakin menestynyt Mika Luoto on vahva tekijä. Yhteisharjoitteluun panostaneen ryhmän tähtäin on olympialaisissa, joista tosin Tokio tuli jokaiselle heistä aivan liian aikaisin.

Olympiapaikka on triathlonistien tavoitteena sitten jo Pariisissa 2024 ja viimeistään Los Angelesissa 2028. Triathlon tuli olympiaohjelmaan Sydneyssä vuonna 2000, mutta suomalaiset eivät ole yltäneet lajissa vielä olympiaedustuksiin.

Vasta 18-vuotias nokialainen Ville-Valtteri Salonen tutustui lajinsa saloihin jo kymmenvuotiaana. Vuosi vuodelta hän on ollut yhä vankimmin lajin lumoissa.

– Kesää kohti minulle tullee tuommoiset alun toistakymmentä kisaa, Salonen laskeskelee.

Veikka Sarén, 19, on lähtöisin Rauli Badding Somerjoen ja seiväshyppääjien Somerolta. Sarén aloitti uimarina, mutta triathlonista sukeutui hänelle se omin laji. Sarén otti EM-kisojen A-finaalipaikan alle 17-vuotiaiden sarjassa Kreikassa vuonna 2018. Juniorisarjojen maantie- ja maastojuoksuissa hän on vienyt SM-kultaa.

Suomen parhaat naistriathlonistit ovat jo lähtökohtaisesti maailmankansalaisia, sillä Julia Kekkonen opiskelee Yhdysvalloissa ja Ida Wikman asuu ja treenaa Falunissa, Ruotsissa.

Malinen kärsii jalkavammasta

Triathlonin Suomen huipputiimi sai hiljattain jobinpostia, sillä EM-kisoihin valittu perusmatkan viime vuoden SM-kultamitalisti Timi Malinen jäi pois Kitzbühelistä kantapäävammojen vuoksi. Vammastaan huolimatta Malinen oli Salosen ja Sarénin tavoin viime viikolla EM-kisajoukkueen viimeistelykokoontumisessa Espoon Luukissa.

Loukkaantumiset ovat osa lajia, mutta Malinen ei luovuta. Tavoitteet ovat korkealla.

– Triathlonissa menestyy se, joka osaa parhaiten rakentaa kuntonsa joka lajiin sopivaksi, Malinen korosti kokonaisuutta.