Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Puhe kolmesta on propagandaa – entinen A-maajoukkuepuolustaja Petri Pasanen ennakoi venäläisille hermostunutta iltapäivää Huuhkajien kynsissä

Jere Uronen (kuvasssa. oik.) ja Jukka Raitala ovat Suomen aloittavat wing-backit. Joissakin peliryhmityksissä wing-backit voidaan mieltää keskikenttäpelaajiksi, mutta Huuhkajissa kyseisen tontin pelaajat ovat ensisijaisesti puolustajia. Markku Ulander / Lehtikuva

Petri29Pasanen

Analyysi

Oletteko muuten huomanneet, että Huuhkajien taktiikkaa käsiteltäessä Markku Kanerva harvemmin puhuu viidestä puolustajasta?

Päävalmentajan puheissa miehitys ryhmittyy usein kolmen topparin ja kahden wing-backin ympärille. Kahden eri tulkinnan (5–3–2- vai 3–5–2-ryhmitys) välillä on selvä positiivinen vivahde-ero jälkimmäisen hyväksi, mikä luo mielikuvaa, ettei joukkue oikeasti nyt niin puolustusorientoitunut olekaan. Paitsi että on. Ja tehtäköön selväksi, että kyllä, Huuhkajat pelaa viidellä puolustajalla. Piste.

Mutta suotakoon tämä pieni propaganda. Vastustajien on hankala tehdä Lukas Hradeckyn taakse maalia. Keskiviikon Venäjä-ottelussa tämä on joukkueemme kullanarvoisin ominaisuus.

Venäjä ei tätä ottelua yksinkertaisesti saa hävitä, tai sen jatkomahdollisuudet kuihtuvat aika pieniksi.

Tyypillisessä Suomen ottelussa ei maalipaikoilla juhlita, ja sellainen vähämaalinen ilta sopisi myös nyt. Suomen vahvuuksiin kuuluu vastustajan vahvuuksien neutralisointi. Venäjä vastaan se tarkoittaa Aleksandr Golovinia ja Artjom Dzjubaa.

Ainoa näkemäni uhka liittyy Suomen pelinrakenteluun.

Isona kohdepelaajana Dzjuba imee pelillistä huomiota itseensä, ja aika harva hyökkäys on sellainen, ettei hän olisi edes jollakin tavalla osallisena siinä. Golovin puolestaan on joukkueen tähti ja parhaimmillaan erittäin juonikas kymppipaikan pelaaja.

Venäjä hävisi avausottelun Belgialle ja oli oikeastaan vastaantulija, kun vastassa oli yksi kisojen mestarisuosikeista. Venäjän ja Suomen kohdatessa ei olekaan epäilystä, kummalla joukkueista on enemmän kysymysmerkkejä ilmassa. Hämmästyisin, jos Markku Kanerva tekisi mitään merkittävää muutosta Suomen pelaamiseen. Peliryhmitys säilynee samana. Saman pelitavan myötä on johdonmukaista odottaa, että myös samat pelaajat terveenä ollessaan aloittavat Venäjä-ottelun.

Venäjän asetelma on aivan päinvastainen kuin Huuhkajilla. Oltuaan ensin keskellä Belgian sirkusta Venäjän pitäisi nyt muuttua dominoivaksi osapuoleksi. En ole ollenkaan vakuuttunut, että Venäjä voisi tarjota laadukkaampaa hidasta hyökkäämistä kuin Tanska parhaimmillaan Suomea vastaan, vaikka Belgiaa vastaan pari maalipaikkaa onnistuikin luomaan.

Mitä Venäjän taktisiin valintoihin tulee, joudumme odottamaan alkuvihellystä nähdäksemme, mitä valmentaja Stanislav Tshertshesov hakee. Mies on tämänkin kalenterivuoden otteluissa käyttänyt ainakin kuutta eri pelijärjestelmää, ja nyt pitäisi valita se tehokkain Suomen matalaa puolustusta vastaan.

Ainoa uhka, jonka näen, liittyy Suomen pelinrakenteluun. Toki Joel Pohjanpalon voittomaali Parkenilla oli häikäisevän hienon syöttöketjun kruunu, mutta siihenpä se jäi. Suomen pitää yksinkertaisesti pystyä pitämään palloa pidempiä aikoja hallussaan. Venäjän on nähtävä enemmän vaivaa saadakseen pallon itselleen takaisin.

Mahtaa venäläisiä hermostuttaa, kun tietävät saavansa kontrolloida pelin kulkua mutta samaan aikaan Suomi saa pelata omilla ehdoillaan, ja hyökkäysduo Teemu Pukki–Joel Pohjanpalo on telineissä valmiina ryntäämään puolustuslinjan taakse.

Aikanaan alkulohkon päätöskamppailussa Suomi kohtaa Belgian. Belgian päävalmentaja Roberto Martinez on jälleen kerran kasannut arvoturnaukseen pelillisesti niin vahvan ryhmän, että tasapelikin olisi silloin Suomelta mahtava saavutus eikä tappiokaan mikään yllätys.

Tämän tietäen Huuhkajien on keskiviikkona onnistuttava hakemaan vähintään piste Pietarin illasta. Joel Pohjanpalo heilutti verkkoa lauantaina. Yksi maali riittää nytkin.

Kirjoittaja on entinen ammattilaisjalkapalloilija, joka edusti Suomea 76 A-maaottelussa ja pelasi urallaan kuuden eri maan pääsarjoissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut