Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen kokeilumiehille karu tappio Solnassa – Ruotsi pyöritti helponlaisen 2–0-voiton

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM-joukkuevalintaa ajatellen tärkeä maaottelu Ruotsia vastaan oli päävalmentaja Markku Kanervalle vastauksien etsimistä, mutta lopulta käteen jäi ehkä yhtä lailla kysymyksiäkin. Varmaa Solnan stadionilla oli loppuvihellyksen soidessa vain se, että pitkälti kakkosryhmällään pelannut Ruotsi oli selkeästi Suomen vaihtoehtomiehiä edellä. Loppuluvut maiden historian 91. maaottelussa Ruotsille olivat 2–0.

Kanerva kertoi ottelun aattona tarvitsevansa vastauksia kohti tiistaista EM-kisajoukkueen julkistusta. Niinpä avauksessa olivat muun muassa Jasin Assehnoun, Roope Riski, Robert Ivanov, Nikolai Alho, Sauli Väisänen ja Huuhkajien kippari-ikoni Tim Sparv.

– Ajatukset ovat tässä pelissä. Pitää analysoida tarkkaan joukkuekohtaisesti ja pelaajakohtaisesti. Tsekataan matsi uudelleen ja jutellaan valmennustiimin kanssa ja aletaan tehdä johtopäätöksiä, Kanerva avasi ottelun jälkeen Viasatin televisiohaastattelussa.

Avauspuoliajalla näytöt, nimenomaan positiiviset sellaiset jäivät hyvin vähiin ehkäpä Onni Valakaria lukuun ottamatta. Ruotsi sai pallotella ja pyöritellä (pallonhallinta 62–38) vaisua suomalaisryhmää, ja iski nätin maalin Saksan Bundesliigassa pelaavan Robin Quaisonin viimeisteltyä alakulmaan 23. minuutilla. Suomen puolustus tuli sahatuksi poikki ja pinoon, ja viimeisenä osuman syntyä sai todistaa Quaisonin kyydistä jäänyt Ivanov.

Suomi sai jakson parhaan ja ainoan paikkansa muutama minuutti Ruotsin maalin jälkeen, kun Valakari laukoi hyvin. Valitettavasti vain Ruotsi ehti väliin sen verran, että pallo kimposi kulmapotkuksi. Se oli tulokseton, kuten Suomen esitys kokonaisuudessaan.

– Vastus oli tänään hyvä. Olimme askeleen jäljessä. Sitten pääsimme hyvin mukaan ja luomaan tilanteita. Parannettavaa oli muun muassa tilannepuolustaminen. Puhuimme, miten tukimme keskisektorin. Olimme myöhässä, Kanerva sanoi.

Vaihtoruletti pyöri

Toiselle puoliajalle Kanerva lähti kahdella vaihdolla. Uransa Huuhkajissa 45-minuuttisella avannut Assehnoun teki tilaa Joni Kaukolle ja Sparv Thomas Lamille.

Assehnoun, 23, oli hankalassa paikassa Suomen hyökkäyksessä, jolle ei palloa piisannut hänen kentällä ollessaan. Polvioperaation jälkeen pelikuntoon pyrkivälle Sparville esiintyminen ei välttämättä ollut miehen omien toiveiden mukainen, vaikka tuttua sanallista pelinjohtamista kipparilta tulikin entiseen tapaan.

– Tappio harmittaa. Olen tyytyväinen siihen, että kroppa toimi. Polvi kesti 45 minuuttia, Sparv nosti esiin hyvän puolen.

– Ilman muuta (lähden mukaan EM-kilpailuihin). "Rive" (Kanerva) seisoo tässä vasemmalla puolella ja kertoo, olenko mukana. Nyt vaan lisää treenejä ja pelejä, Sparv paalutti lähiaikojen suunnitelmaansa.

Seuraavat kokelaat astuivat mukaan tunnin kohdalla. Leo Väisästä ja Fredrik Jenseniä edelsi kentällä kuitenkin Ruotsin maali, jonka latasi rangaistuspilkulta 58. minuutilla kapteeni Sebastian Larsson. Pilkun tuoneessa tilanteessa Suomen puolustus aukesi jälleen, ja maalivahti Jesse Jorosen katsottiin kaataneen ruotsalaishyökkääjän.

Leo Väisäsen tieltä vaihtoon tuli Juhani Ojala ja Jensen korvasi Roope Riskin, joten Kanervan hyökkäysparikokeilu päättyi siihen. Eipä toki yksin tai Lassi Lappalaisen kanssa kaksin kärjessä yrittänyt Jensenkään palloja juuri pelattavaksi saanut. Viides vaihto oli sitten Alhon korvaaminen Pyry Soirilla, ja Soiri saikin aikaan paikkaa. Ensin hyvällä haastolla ja vedolla, jonka Ruotsin maalivahti Robin Olsen sai juuri ja juuri venytettyä kulmaksi. Tuosta kulmasta seurasi vielä hyvä tilanne, mutta Ruotsin puolustus pelasti maalinsa.

Lopussa muutaman peliminuutin kirjasi vielä Nicholas Hämäläinen. Saldoksi jäi 69:nnen Ruotsille kärsityn tappion lisäksi siis 17 pelaajaa kentällä ja varmasti vastauksia Kanervalle. Eivät välttämättä miellyttäviä sellaisia, ainakaan jos pääluotsin turhautuneen oloista ilmettä loppuvihellyksen soidessa katsoi.