Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leijonien MM-kisavalmistelut ovat korona-aikana nopea nykäys – "Ei paljon näyttöpaikkoja"

Kahden vuoden koronahiljaisuuden jääkiekon miesten MM-kisatasolla on määrä päättyä touko-kesäkuussa Latvian Riiassa. Slovakiasta 2019 maailmanmestaruutta puolustavan Suomen valmistautuminen arvoturnaukseen poikkeaa monin tavoin aiemmasta käytännöstä.

Ensinnäkin Suomella oli alustavassa ohjelmassa ennen toukokuun puolivälin tienoille siirtynyttä Tshekin EHT-turnausta kuusi Nordic Cupin peliä Tanskaa, Norjaa ja Ruotsia vastaan. Tällainen oli Leijonien ohjelma matkalla kahden vuoden takaisiin menestyskisoihin, mutta nyt maaottelut pyyhkiytyivät kalenterista koronarajoitusten takia.

Ennen Tshekin EHT-turnausta muun muassa järjestäjämaa ja Ruotsi pelaavat maaotteluja, toisin kuin Leijonat.

– Koronarajoitukset määrittelevät toimintaamme. Harmittaahan se, että toiset maat pelaavat ja harjoittelevat. Terveys edellä kuitenkin mennään. Jos yksikin joukkueessa sairastuu, edessä on parin viikon karanteeni. Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen tiivistää pelin hengen.

Typistetty MM-leiri

Suomen yllätyksellisen maailmanmestaruuden takana 2019 oli joukkueen huolellinen leiritys ja selkäytimeen iskostunut yhtenäinen pelitapa. Nyt Leijonien valmennusjohdolla on Heinolan Vierumäellä MM-leirin alusta ensi tiistaista niukasti aikaa katsastaa pelaajia ja hioa peliä.

– Olemme Vierumäellä viisi päivää, ja siinä on seitsemän jääharjoitusta. Se on hyvä starttipaketti, mutta myös kova testirupeama kaikille pelaajille ja valmennukselle. Ei ole paljon näyttöpaikkoja, Jalonen sanoo.

Suomi matkustaa kauden viimeistä EHT:tä isännöivään Tshekin Prahaan 10. toukokuuta. Leiriryhmään voi tulla aikaisintaan tuolloin muutoksia.

Avangard Omskissa Venäjän KHL-mestaruuden keskiviikkona voittaneet puolustajat Oliwer Kaski ja Ville Pokka ovat mahdollisia MM-kisapelaajia.

– Avangardin mestaruusjuhlat ovat vasta alkamassa. Jos Kaski ja Pokka tulevat joukkueeseen, Vierumäen-leirijaksolla heitä ei nähdä, Jalonen kertoo.

Mielenkiintoinen valinta MM-leiriryhmään oli Liigan pistepörssin voittanut HPK:n 36-vuotias konkarihyökkääjä Petri Kontiola – joka voitti pistepörssin myös Suomen MM-kotiturnauksessa 2012.

– Oli puhetta, ettei "Konna" ehkä innostu MM-kisoista, mutta hänen jaksamisensa ja voitontahto näkyivät Liigassa illasta toiseen. Ei häntä tarvinnut ylipuhua, Konna on peluri. Hän löytää paikkansa joukkueessa, Jalonen kehui.

Pelaajakiintiötä laajennettu

Prahassa 12. toukokuuta alkavassa EHT-turnauksessa on ensin vastassa Tshekki, sitten Venäjä ja Ruotsi.

MM-kisakaupunki Riikaan Suomi saapuu 16. toukokuuta. Vauhdikkaassa ja lyhyessä valmistautumisjaksossa on päävalmentaja Jalosen mukaan hyvääkin.

– Pelaajilla on takanaan tosi raskas kausi koronakuplineen. Kun valmistautumisjakso on näin lyhyt, jaksamme varmaan painaa viisi viikkoa nappi laudassa leirin alusta MM-kisojen loppuun.

Korona-aikana MM-kisamaille sallitaan tavallista laajempi turnauskokoonpano. Joukkueeseen saa nimetä kolme maalivahtia ja 25 kenttäpelaajaa, kun kiintiö aiemmin on ollut 3+22.

MM-Slovakiassa 2019 Suomi jyräsi leveällä pelaajamateriaalillaan ja peluutuksellaan. Jaksamista helpotti se, että Leijonissa peluutettiin ensimmäisestä kisaottelusta lähtien neljää puolustajaparia.

– Käytämme nytkin laajaa, leveää materiaalia. 2019 jaksoimme painaa kymmenen turnausottelua 17 päivässä niin, että kolmansissa erissä meille tehtiin yhteensä kaksi maalia. Ne teki Saksa, joista toisen tyhjiin, Jalonen huomauttaa.

Kupla-arkea

Ennen Suomen Vierumäen-leiriä jokainen ryhmän jäsen on käynyt läpi omaehtoisen karanteenin. Pelaajille on karanteenin aikana mahdollistettu harjoittelu ennalta sovituissa pienryhmissä, kuitenkin ulkopuolisia kontakteja välttäen. Karanteenin lisäksi jokainen joukkueen jäsen käy kolmessa koronatestissä ennen joukkueen mukaan liittymistä.

– MM-Riiassa meitä koskee sama koronaprotokolla kuin muitakin MM-joukkueita. Ensin on muutaman päivän hotellihuonekaranteeni nuorten MM-kisojen tavoin. Olemme joukkueen kanssa omassa kuplassa, Leijonien GM Jere Lehtinen kuvailee.

Koronakuplasta maajoukkue saa esimakua jo Prahan EHT-turnauksessa.

– Siellä tehdään koronatestit. MM-kisoissa testejä tehdään päivittäin. Voi sanoa, että tuntuu turvalliselta mennä sinne (Latviaan), Lehtinen päättää.

MM-kisat on määrä pelata Riiassa 21. 5.–6. 6.

Leijonien pelaajat Vierumäen MM-leirille:

Maalivahdit: Harri Säteri, Janne Juvonen ja Jussi Olkinuora.

Puolustajat: Niklas Friman, Tommi Kivistö, Tony Sund, Elmeri Eronen, Kim Nousiainen, Petteri Lindbohm, Mikael Seppälä, Jarkko Parikka, Atte Ohtamaa ja Axel Rindell.

Hyökkääjät: Eemeli Suomi, Marko Anttila, Mikael Ruohomaa, Veli-Matti Savinainen, Niko Ojamäki, Hannes Björninen, Jere Karjalainen, Petri Kontiola, Markus Hännikäinen, Teemu Turunen, Jere Innala, Peter Tiivola, Valtteri Puustinen, Saku Mäenalanen ja Iiro Pakarinen.