Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dublin ja Bilbao putosivat EM-jalkapallon isäntäkaupunkien joukosta

Dublin ja Bilbao putosivat jalkapallon miesten EM-turnauksen isäntäkaupunkien listalta. Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti perjantaina , että lopputurnaus pelataan tulevana kesänä 11 kaupungissa ja yhtä monessa maassa.

Turnaus oli alun perin määrä järjestää 12 kaupungissa eri puolilla Eurooppaa. Koska Sevilla korvaa Bilbaon, kisaisäntien lukumäärä putosi vain yhdellä.

Dublinin EM-pelit siirretään Pietariin ja Lontooseen, jotka oli vahvistettu jo aiemmin turnausisänniksi. Pietarin, Lontoon ja Sevillan lisäksi EM-pelejä nähdään Münchenissä, Budapestissä, Bakussa, Amsterdamissa, Bukarestissa, Glasgow'ssa, Kööpenhaminassa sekä Roomassa.

Sekä Bilbaossa että Dublinissa oli tarkoitus pelata kolme alkulohkon ottelua ja yksi neljännesvälieräkamppailu. Dublinin alkulohkon ottelut siirretään Pietariin ja neljännesvälieräpeli Lontooseen.

"Kesäkuu tulee liian aikaisin"

Uefa on vaatinut isäntäkaupungeilta takeet siitä, että ne pystyvät ottamaan ainakin rajoitetun määrän katsojia EM-peleihinsä koronavirustilanteesta huolimatta.

Dublinin ja Bilbaon lisäksi vaakalaudalla oli München, joka Uefan mukaan ilmoitti vähintään 14 500 katsojan vähimmäismäärästä jokaiseen EM-otteluunsa. Sen vuoksi Uefa säilytti sen yhtenä kisakaupungeista.

Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Fritz Keller kuitenkin suitsi puheita varmoista yleisötakeista.

– Odotamme loistavia EM-otteluita Münchenissä – ehkä jopa yleisön edessä, mikäli pandemia etenee suotuisasti, Keller sanoi Saksan jalkapalloliiton kotisivuilla .

Myös Münchenin pormestari Dieter Reiter ilmoitti, ettei takeita katsojien pääsystä EM-peleihin ole.

Sevilla on kertonut ottavansa yleisöä 30 prosenttia Estadio La Cartuja -stadionin katsojakapasiteetista.

– Olemme työskennelleet ahkerasti järjestäjämaiden liittojen ja paikallisviranomaisten kanssa, jotta voimme varmistaa turvallisen ja juhlallisen ympäristön peleihin, Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin sanoi kattojärjestön kotisivuilla.

Uefa vakuutti, että Dublin ja Bilbao säilyvät hyvinä vaihtoehtoina tulevia tapahtumia silmällä pitäen.

– Mielestämme kesäkuu tulee liian aikaisin, Irlannin varapääministeri Leo Varadkar sanoi AFP:n mukaan keskiviikkona viitaten koronatilanteeseen.

Suomi pelaa Kööpenhaminassa ja Pietarissa

Historiallisesti miesten EM-kisoihin päässeen Suomen on määrä kohdata Kööpenhaminassa Tanska 12. kesäkuuta, Pietarissa Venäjä 16. kesäkuuta ja Pietarissa Belgia 21. kesäkuuta.

Pietarin stadionille on tarkoitus ottaa vähintään puolet yleisökapasiteetista eli yli 30 000 katsojaa. Kööpenhamina on ilmoittanut, että Parkenin stadionille voidaan ottaa EM-peleihin 11 000–12 000 katsojaa.

Uutistoimisto Ritzaun mukaan suuria tapahtumia selvittäneen asiantuntijaryhmän mukaan Parkenin otteluihin voitaisiin ottaa jopa 15 900 EM-katsojaa.

Ainoastaan Budapest pyrkii täysiin katsomoihin. Müncheniä lukuun ottamatta muilla paikkakunnilla katsojamääriä on rajoitettu koronatilanteen takia 25–50 prosenttiin yleisökapasiteeteista. Uefan ilmoittama Münchenin katsojamäärä on noin 22 prosenttia stadionin yleisökapasiteetista.

Turnauksen on määrä alkaa 11. kesäkuuta Roomassa ottelulla Turkki–Italia. Finaali pelataan 11. heinäkuuta Lontoon Wembleyllä.