Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Näittekö mikä lento viimeisellä kummulla" – Ylläksen päivä oli täynnä hyviä kilpailuja

Ylläksen SM-alppikisojen tiistain ohjelmassa oli kolme superg-kisaa, joista ensimmäinen oli SM-kisa, toinen alppiyhdistetyn vauhtiosuus ja kolmas FIS-kategorian superg. Pitkän kisapäivän valmistelut jouduttiin aloittaman aikaisin, jotta kaikki oli valmista ensimmäisen kisastarttiin jo kello 9.05.

Naisten SM-superg:n SM-mitalisijat olivat ratkaistu vartissa, kun numerolla seitsemän startannut Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen tuli vauhdikkaasti maaliin.

– Näittekö mikä lento viimeisellä kummulla. Hyvä, että ehdin reagoimaan, muuten olisin lentänyt verkkoihin, kommentoi Pykäläinen välittömästi maaliintulon jälkeen. Hyvinkääläinen meni kisan kärkeen ja varmisti SG:n SM-kullan yhden kymmenyksen erolla.

Syöksyn toinen SM-kultamitalisti HaJyn Kia-Emilia Hakala kiteytti laskunsa ytimekkäästi:

– Kyllä superg-sukset kääntyvät tosi helposti syöksysuksiin verrattuna. Valitettavasti olivat vain kymmenyksen liian hitaat.

SM-pronssille laskenut GrIFK:n Charlotte Henriksson ei ollut tyytyväinen toimintaansa jyrkänteellä.

– Rohkeammin olisi pitänyt laskea. Väliaika kertoo, että olin pahasti jäljessä puolivälissä. Loppu tuli mielestäni hyvin, mutta ero kärkeen (+1.71) venyi turhan suureksi, Henriksson sanoi.

SM-superg:n neljäs oli TuSlan Silja Koskinen (+1.95), viides Ruka Sl:n Maisa Kivimäki (+2.07) ja kuudes SCST:n Riia Pallari.

Pykäläinen laski myös naisten FIS superg:n kärkeen ennen Hakalaa (+0.57) ja Islannin Dora Holmfridur Fridgeirsdottiria (+1.33).

Miesten superg:n SM-kisan voitti maajoukkuelaskija Samu Torsti.

– Lasku tuntui hyvältä ja voitto maistuu aina. Vauhtilajeissa kehitys on ollut huima ja se lämmittää mieltä. Syöksy ei mennyt ihan tavoitteeseeni, mutta nyt taas tuntuu kulkevan. Hyvä päivä tulossa, VaSkin Torsti naureskeli.

Syöksyn kultamitalisti SCST:n Elian Lehto hävisi voittajalle 63 sadasosaa. SM-kisan kolmas oli GrIFK:n Jaakko Tapanainen, joka oli jo väliajassa hävinnyt Torstille 76 sadasosaa. Loppu kulki Tapanaiselta lähes voittajan tahtiin, aikaero pysyi sekunnin sisällä.

SM-superg:n neljäs oli HySSin Emil Keränen (+1.21), viides SCST:n Turo Torvinen (+1.31) ja kuudes S-66:n Eduard Hallberg.

Miesten FIS superg:n kärkitrio oli Torsti, Ruotsin Elias Grym (+0.31) ja Latvian Elvis Opmanis (+0.86).

Pitkä kisapäivä päätettiin mielenkiintoisella alppiyhdistetyn pujottelulla. Ilmassa oli jännityksen lisäksi kevyttä lumisadetta. Pujotteluradan kestävyys arvelutti, mutta tämä oli lopulta turhaa – kisa käytiin hyvissä oloissa.

Naisten AC-kisaa johti superg:n jälkeen Pykäläinen, mutta pujotteluosuudella lasku keskeytyi vähän ennen maalia. Superg:n kakkonen Hakala oli pujottelussa nopein ja teki reilun aikaeron muihin. Henriksson haparoi pujottelussa ja tippui mitalisijoilta. Tilalle nousivat iloiset yllättäjät TuSlan Silja Koskinen ja SCST:n Riia Pallari.

AC-kisaa ollaan jälleen kampeamassa pois kisakalenterista.

– Onhan tämä paljon parempi kisamuoto kuin nämä paralleelit. Pidetään vaan SM-kisojen ohjelmassa, vaikka muualta poistettaisiin. Jälleen piti pujottelulla paikata heiveröistä superg:tä, totesi AC-kisan voittaja Turo Torvinen, joka joutui tiukalle Hyvinkään Keräsen kanssa.

Hyssiläinen laski pujottelun toiseksi nopeimman ajan ja jäi Torvisesta vain kaksi sadasosaa. Tapanainen sai AC-kisasta päivän toisen SM-pronssinsa. Vauhtiosuuden jälkeen kärjessä olleen Torstin mielestä pujottelun neljäs keppi oli väärässä paikassa ja lipsahti ihan yllättäen suksien välin.

– Tänään oli tuskailua superg:n kanssa. Sitä en ole paljoa päässyt treenaamaan. Mitalia olen jahdannut monessa lajissa ja päässyt harmittavan lähelle kuten SM-pujottelussa Levillä. Tänään oli pujottelussa kaikki pelissä ja pitkästä aikaa onnistuin. Nyt ei harmita kuin tuo kahden sadasosan ero voittajaan, Keränen sanoi.