Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Seuroissa halutaan lapset monipuolisesti liikkeelle – Janakkalassa Urbansin Jokinen ja Padon Taiponen kannustavat harrastamaan yli lajirajojen

Kerhoturnauksissa myös kerhojen osallistujat pääsevät maistamaan salibandyn pelaamista. Kalle Wallin

Annastiina Rönn

Salibandyseura SC Urbansin kehitys- ja nuorisopäällikkö Jokke Jokinen on tuttu kasvo lasten vanhemmille ja etenkin kunnan lapsille paikallisesta liikuntakerhotoiminnasta ja tapahtumista. Jokinen on tehnyt työtä lasten liikunnan monipuolistamisen ja edistämisen eteen kolme vuotta Janakkalassa Urbansin sinivalkoisissa väreissä.

Alun perin Varkaudesta kotoisin oleva jääpallovirtuoosi Jokinen tuo esimerkillään ilmi, että lasten liikunnan tulisi olla ennen kaikkea hauskaa.

– Urbansin päätavoite on liikuttaa lapsia monipuolisesti ja tarjota kasvattajaseurana mahdollisuuksia liikuntaan eri tasoilla ja eriasteiseen harjoitteluun tasapuolisesti kaikille, tavoitteesta riippumatta, hän sanoo.

Jokisen sanomaan yhtyy myös jalkapalloseura Tervakosken Padon pitkäaikainen valmentaja ja jalkapallojaoston jäsen Mika Taiponen. Hän korostaa, että harrastamisen tulisi olla kivaa sekä lapsille että valmentajalle, eikä sitä kannata liian nuorena ottaa liian tosissaan.

Pato tarjoaa matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia pääasiassa lapsille ja nuorille, vaikka aikuisillekin on omat harrastusmahdollisuutensa.

– Tärkeintä on saada lapsia harrastusten pariin. Pato antaa tukensa matkalla kohti omaa tavoitetta, Taiponen kertoo.

Jokinen ja Taiponen ovat yhtä mieltä myös siitä, että lasten liikunta on muuttunut ajan myötä.

– Ennen liikkuminen tuli enemmän luontaisesti ja omaehtoisesti. Nykyään pitää kiinnittää huomiota siihen, että lapset saataisiin liikkumaan varhain ja mahdollisimman monipuolisesti, Taiponen nostaa esiin.

Sekä Urbansilla että Padolla on kokemusta yhteistyöstä eri seurojen kesken sekä lajin sisäisesti että yli lajirajojen. Yleisin esimerkki seurayhteistyöstä on yhteisjoukkueet.

Kuluvalla kaudella Urbans on kokeillut yhteisjoukkueita C2- ja B-pojissa yhdessä Steelersin kanssa ja C-tytöissä Häme Starsin kanssa.

– Tavoitteena on tarjota nuorelle mahdollisuus harrastaa oman innostuksen ja taitotason mukaisesti. Näin vahvistetaan seuran pelaajanpolkua, jotta mahdollisimman moni pysyisi harrastuksen parissa aikuisikään asti, Jokinen täsmentää.

Pato on tehnyt yhteistyötä muiden jalkapalloseurojen kanssa.

– Oleellista olisi yli seuraintressien tiedostaa, että jos joukkue muutoin loppuisi, niin yhteisjoukkueen voimin pystytään tarjoamaan nuorille mahdollisuus jatkaa harrastustaan. Samalla saadaan jaettua valmennustietoa, Taiponen pohtii.

Kummatkin seurat ovat tehneet yhteistyötä yli lajirajojen Janakkalan Janan pesäpallon ja yleisurheilun kanssa.

– Yksinkertaisemmillaan yhteistyö tarkoittaa sitä, että suunnitellaan eri lajien harrastusajankohdat niin, etteivät ne sulje toisiaan pois. Lapsena ei ole tarpeellista tehdä lajivalintaa ja yksipuolistaa harjoittelua liiaksi, Jokinen nostaa esille.

Taiponen lisää, että eri lajit täydentävät toisiaan ja se näkyy seuratoiminnassa.

Korona-aika on nostanut esiin asioita, joihin tulisi panostaa poikkeuksellisen ajan jälkeenkin.

– Nuorten oma vastuu liikkumisesta on ollut keskiössä, koska harjoitukset ovat olleet pitkään tauolla. Padossa meillä on ollut osalla joukkueista käytössä joukkueen oma tapahtumakalenteri omaehtoisen liikunnan lisäämiseksi, esimerkiksi lenkkeilemällä, Taiponen sanoo.

– Murrosikä on haastavaa aikaa, sillä silloin tapahtuu usein harrastamisen lopettaminen muiden mielenkiintojen vallatessa nuoren mielen. On tärkeää, että juuri tuolloin harrastamisen pariin voisi tulla matalalla kynnyksellä, Jokinen syventää.

Padossa on huomattu, että myös tavoitteita kannattaa olla.

– Nuoret saattavat kannustaa toinen toistaan joukkueessa, silloin kun tavoite on yhteinen. Osatavoitteet kehittävät lasten ja nuorten liikunnallista itsetuntoa myös yksilön tasolla, Taiponen kertoo.

Parhaimmillaan liikuntaharrastus luo koko elämän kestävän pohjan lapselle ja nuorelle.

Jokisen mielestä joukkueen valmentajalla on iso rooli joukkueen yhteishengen luojana.

– En ota itseäni lasten kanssa liikkuessa liian vakavasti. On palkitsevaa heittäytyä lasten maailmaan ja pyrkiä leikkimään mukana. Ideoita erilaisiin liikunnallisiin leikkeihin löytyy hyvin esimerkiksi Pinterestistä tai YouTubesta, Jokinen sanoo.

Huolestuttavinta on, että lasten liikuntataidoissa saattaa olla iso ero samanikäisten lasten kesken.

– Vanhemmat ovat isossa roolissa lasten liikunnan suhteen ja onkin ollut kiva huomata, että tänä talvena hyvien talviliikuntaolosuhteiden myötä luisteluradat ja hiihtoladut ovat täyttyneet aivan uudella tavalla, Jokinen iloitsee.

Lasten monipuolinen liikunta ja harrastuneisuus vaikuttaa olevan seurojen yhteinen tavoite ja seurayhteistyön keskiössä.

– Loppujen lopuksi seurayhteistyössä on kyse siitä, että yhteistyön tulee tuoda lisäarvoa kummallekin osapuolelle. Ideaalitilanne olisi, jos seurat pystyisivät hyödyntämään toistensa vahvuuksia, Taiponen ja Jokinen tiivistävät.

– Käytännössähän seuratoiminta saattaa olla sitä, että samat isät ja äidit vetävät talvisin salibandya ja kesäisin fudista, Jokinen naurahtaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut