Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Seksistisillä puheillaan kohun aiheuttanut Mori erosi Tokion olympialaisten johdosta

Tokion olympialaisten järjestelykomitean johtaja Yoshiro Mori sanoi viime viikolla Asahi Shimbu -lehden haastattelussa, että naiset puhuvat kokouksissa liikaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Japanilaiset tasa-arvotaistelijat kiittivät Tokion olympialaisten tekemää täyskäännöstä, kun entisen pääministerin Yoshiro Morin seksistisistä kommenteista alkanut kohun eteni Morin eroon olympialaisten johdosta. Ilonaiheeksi nousi myös se, ettei Morin suosikki, 84-vuotias Saburo Kawabuchi noussut kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajaksi 83-vuotiaan Morin tilalle.

Yhtenä Morin korvaajaehdokkaana pidetään nyt olympiaministeri Seiko Hashimotoa. Hän on toinen Japanin hallituksen naisministereistä.

– Meidän ääntämme kuunnellaan, arvioi Kazuna Yamamoto, sukupuolten tasa-arvoa ajavan Voice Up Japan -ryhmän perustaja.

Yamamoto on varovaisen toiveikas, mutta muistuttaa, että vasta tulevien päivien päätökset näyttävät suuntaa olympialaisten johdossa. Japanin kulttuuri on hyvin miesvaltainen, kuten Morin ympärillä pyörinyt kohu on osoittanut.

Mori sanoi viime viikolla Asahi Shimbun -lehden haastattelussa, että naiset puhuvat kokouksissa liikaa. Seksistisinä pidetyistä puheista nousi kansainvälinen kohu. Morin puheet tuomitsivat niin Kansainvälinen olympiakomitea, monet urheilijat sekä kisojen sponsorit. Morin ilmaisut saivat myös sadat Tokion kisojen vapaaehtoiset jättämään tehtävänsä.

Mori pyysi anteeksi aiheuttamaansa kaaosta

Urheiluhallinnon asiantuntija Kawabuchi vetäytyi perjantaina lopulta ehdokkuudesta, koska hänen valintansa ei saanut vankkumatonta kannatusta. Arvostelijat ihmettelivät, miten 84-vuotiaan valinta toisi riittävää muutosta.

Morin taival kisajärjestelyjen johdossa päättyi anteeksipyyntöön.

– Sopimaton lausuntoni on aiheuttanut paljon kaaosta. Pyydän nöyrimmin anteeksi, hän sanoi kisajärjestäjien kokouksessa.

Viime vuodesta koronaviruspandemian takia siirtyneiden Tokion olympialaisten avajaisten on määrä olla 23. heinäkuuta. Kisat ovat kuitenkin viime kuukausina menettäneet suosiotaan Japanissa, sillä noin neljä viidestä japanilaisesta kannattaa kyselyjen mukaan kisojen perumista tai uutta siirtoa.

– Kaikkein tärkeintä on saada kisat järjestettyä. Minun läsnäoloni ei saa nousta kisojen esteeksi, Mori sanoi.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut