Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pakkanen tuo lisäjännitystä nuorten MM-laduille Vuokattiin – hiihtokisa on peruttava, jos pakkasta 20 astetta tai enemmän

Nuorten MM-hiihdot alkavat tiistaina Sotkamon Vuokatissa. Kuva Vuokatista vuoden 2017 lopulta. Kimmo Rauatmaa / LEHTIKUVA

Kaija Yliniemi / STT

Lumesta ei ole pulaa, mutta kipakka pakkanen mietityttää hiihdon arvokisojen järjestäjiä alkavalla viikolla. Nuorten MM-hiihdot alkavat tiistaina Sotkamon Vuokatissa, ja SM-hiihdot kilpaillaan perjantaista sunnuntaihin Pyhäjärvellä.

Hiihtosääntöjen mukaan kisa on peruttava, jos tuntia ennen starttia on –20 astetta tai kylmempää. Jos on vähän lauhempaa, tuomarineuvosto arvioi tuulen ja muut sääolot.

– Urheilijoiden turvallisuus on etusijalla, korosti MM-kisojen pääsihteeri Ann-Mary Ähtävä STT:lle.

Tiistain ja keskiviikon sprinttipäivien ennuste on parempi kuin loppuviikon, jolloin ovat vuorossa pidemmät matkat. Sprintissä hiihtäjille on tarjolla sisätilaa koronaturvavälein, jos hiihtäjän pitää lämmitellä pudotuserien välissä.

– Pitkillä matkoilla hiihtäjän kroppa on fyysisesti kovemmilla kylmyyden takia, koska suoritus on pidempi ja ääreisverenkierto keskittyy keuhkoihin, Ähtävä kuvasi.

Vuokatin kisoihin osallistuu hiihtäjiä 37 maasta. Kisoissa kilpaillaan alle 23- ja alle 20-vuotiaiden sarjoissa.

Alle 20-vuotiaiden mäkihypyn ja yhdistetyn maailmanmestaruuksista kilpaillaan tiistaista perjantaihin Lahdessa. Kilpailun johtaja Hannu Lehman on luottavainen, että sää on kisojen puolella.

– En muista, että mäkikisaa olisi peruttu pakkasen takia, Lehman sanoi.

Lahteen on maanantaina tulossa urheilijoita paristakymmenestä maasta.

SM-kisahiihtäjät eivät urakoi pakkasessa

SM-hiihdot käydään Honkavuoren hiihtokeskuksessa, jonne lupaillaan noin 15 pakkasasteen säätä. Kylmyys voi laittaa hiihtäjät valitsemaan, mihin kilpailupäivään osallistuvat.

Suomen tähdistä Krista Pärmäkoski keskittyy jo MM-hiihtoihin, ja Kerttu Niskanen on jalkavamman takia sivussa, mutta ampumahiihdon kansainvälisen uransa lopettanut Kaisa Mäkäräinen testaa SM-kisoissa kuntoaan.

SM-kisojen tapahtumajohtaja Kauko Tikkasen mukaan Iivo Niskanen hiihtänee perjantain pariviestin ja lauantain 15 kilometriä vapaalla. Kotimaisemissaan kilpailevan Joni Mäen ohjelma varmistuu lähipäivinä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut