Pohjalta uuteen lentoon – hyvinkääläinen Miikka Hurme saapui huipulta valmentamaan Kanta-Hämeen uutta futsaljoukkuetta voitosta voittoon

Hyvinkääläinen Miikka Hurme on voittanut futsalurallaan kolme SM-mitalia Akaan paidassa. Nyt entinen maajoukkuepelaaja pyrkii nostamaan Tervakosken Patoa kohti kirkkaimpia valoja. Tuukka Nyström

Annastiina Rönn

Kumeat askeleet pysähtyvät kumista alustaa vasten kuin seinään Miikka Hurmeen puhaltaessa pilliinsä Tervakosken Padon miesten futsalharjoituksissa.

Padon lupaava futsaljoukkue odottaa innolla uuden liikuntahallin avautumista kotikuntaansa Janakkalaan ja sen toiseen isoista taajamista Tervakoskelle.

– Olosuhteilla on merkitystä, sillä liian pienissä tiloissa futsalin harjoitteleminen rajoittaa harjoitteiden toteuttamista, mikä luonnollisesti vaikuttaa joukkueen kehittymiseen, Hurme täsmentää.

Kehitystä tässä nuoressa, vasta syksyllä 2020 perustetussa joukkueessa, on kuitenkin tapahtunut jo lyhyessä ajassa. Pato aloitti kautensa murskavoitoilla ennen kuin korona laittoi pelaamiselle stopin marraskuussa.

Pato oli ehtinyt pelata Futsal-Nelosessa vasta kaksi ottelua. Viimeisin päättyi tervakoskelaisten 15–2-voittoon.

– Tauko peleistä harmittaa erityisesti nyt, koska kausi lähti niin hyvin liikkeelle, sanoo Hurme, joka johtaa lohkon maalipörssiä kahdeksalla osumalla.

Hurme on Hyvinkäältä kotoisin ja hänellä on näkemystä sekä jalkapallosta että futsalista. Hurme on itse pelannut Suomen futsalmaajoukkueessa vuosina 2016–2020. Lisäksi hän on ehtinyt pelata uransa aikana jalkapalloa Hyvinkäällä, Tervakoskella ja Keravalla, futsalia Hyvinkäällä ja Akaassa.

– Pidän enemmän futsalista kuin jalkapallosta, koska se on nopeatempoisempi laji, jossa pitää pystyä sujuviin päätöksiin, omata pelikäsitystä ja teknistä taitoa.

Hurmeen mielestä olisi hyvä, jos Suomessa jalkapallojuniorit ottaisivat futsalin ohjelmaansa, kuten monet maailman huippupelaajat ovat tehneet.

– Ei ole sattumaa, että maailman huippujalkapalloilijat ovat alun perin futsalin pelaajia.

Hurmeen matka yhdeksi Suomen taitavimmista futsalpelaajista alkoi vanhempien kannustamana jalkapallon Euroliigassa Hyvinkäällä vuonna 1994.

– Kokeilin myös jääkiekkoa, mutta huomasin että minulla on luontaista taipumusta jalkapalloon.

Hurme jatkoi ikäkausitoiminnassa ikäisiään vuotta vanhempien joukkueessa. Hän muistelee, että joukkueessa oli kiva ilmapiiri ja pärjääminen turnauksissa antoi pontta harjoitteluun myös omalla ajalla.

– Kyllä pallon kanssa on tullut harjoiteltua päivittäin pienestä pitäen, taidot eivät ole karttuneet yhdessä yössä, Hurme kertoo.

– Hyviä muistoja on myös Uudenmaan piirijoukkueesta, johon valittiin jokaisen piirin parhaimmat pelaajat. Jalkapallon Pohjola Cupista ja Kai Pahlman -turnauksesta tuli menestystä vuosina 2004–05.

Hurmeella on paljon ansioita vyöllään, muun muassa kaksi futsalin SM-hopeaa ja SM-pronssi. A-maajoukkueen mukana Hurme pelasi muun muassa Espanjassa, jossa futsal on aivan toisella tasolla verrattuna Suomeen.

– Lentokentältä lähtiessä meillä oli turvanamme saattue turvamiehiä ja katsomot pursuilivat innokkaita faneja.

Hurme tietää kertoa, että Espanjassa ja Etelä-Amerikassa futsal on iso laji. Myös tunnettu jalkapallomaa Ranska on alkanut ottaa harppauksia lajissa. Saksa ja Englanti ovat toistaiseksi edelleen painottuneet jalkapalloon enemmän kuin futsaliin.

Miikka Hurme (oik.) on edustanut futsalurallaan myös Hyvinkään PS Villaa. Arkistokuva / Terhi Collin

Hurmeesta Suomessa pitäisi panostaa futsaliin.

– Futsalissa lapset ja nuoret oppivat tekemään kentällä omia ratkaisujaan, sillä päätökset on tehtävä nopeasti tuumailematta. Sisäkentällä pallon kanssa ollaan kontaktissa koko ajan, koska pelaajia on kentällä samaan aikaan vain neljä maalivahdin lisäksi. Lisäksi futsal luo mukavan ympäristön harrastaa sisätiloissa, myös silloin kun ulkona sataa räntää.

Futsalin huonoiksi puoliksi Hurme mainitsee nopeiden käännösten aiheuttamat tapaturmat, jotka usein kohdistuvat niveliin.

– Sanotaanko näin, että suunnanmuutokset aiheuttavat teippauksia.

Hurme korostaa, että aloittavan futsaljoukkueen kannattaa kiinnittää ensin huomiota perusasioihin. Miten alustalla liikutaan? Kuinka kentällä prässätään? Miten peliä pyöritetään?

Alussa ei voi mennä kovin syvälle taktisiin nyansseihin.

– Taktinen osaaminen on tärkeää, mutta ennen sen rakentamista pitää olla perusasiat kunnossa.

Hurme toimi moottorina myös Tervakosken Padon futsaljoukkueen perustamisessa. Pato seurana tarjoaa Hurmeen mielestä hyvän ja avoimen ilmapiirin valmentaa ja pelata.

– On tärkeää, että joukkue toimii yhteen, sillä huono henki pukukopista siirtyy myös kentälle ja näkyy tulostaululla. Valmentajan tehtävä on olla selväsanainen, mutta tarvittaessa myös rento, jotta ilmapiiri ei kärsisi ja opit pystyttäisiin sisäistämään paremmin.

Hurme tähtää edellä mainittuihin periaatteisiin myös itse valmentajan roolissaan.

– Meillä on joukkueellinen hyviä ja kehityskelpoisia nuoria pelaajia. On tärkeää, että pelaajat saadaan sitoutettua harjoitteluun ja treeneissä käydään ahkerasti. Näin vältytään turhalta toistolta harjoituksissa ja voidaan siirtyä sujuvasti uusiin asioihin.

Vaikka pelit ja harjoitukset ovat nyt toistaiseksi jäissä, Hurmeella on katse jo tulevassa. Hänen tavoitteenaan on nostaa Pato sarjaporrasta ylemmäs, Kolmoseen.

Uusi joukkue joutui aloittamaan futsaltaipaleensa Nelosesta, josta joukkueelle ei toistaiseksi ole löytynyt vastusta.

– Olisi kehityksen kannalta hyvä, jos päästäisiin pelaaman oman tasoisia pelejä tulevaisuudessa.

Kuka?

Miikka Hurme

Syntymäaika ja -paikka: 20.1.1989, Hyvinkää.

Pelipaikka futsalissa ja jalkapallossa: laitapelaaja/keskikenttä

Seurajoukkueet: HyPS, KP-75, Tervakosken Pato, PS Villa ja Akaa Futsal.

Edusti Suomea futsalin MM-karsintaturnauksessa vuosi sitten.

Parhaimmat saavutukset: Futsalin SM-pronssi (2016–17) ja kaksi SM-hopeaa (2017–18 ja 2018–19) sekä futsalin Suomen Cupin voitto.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut